chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:259/356)

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 142

się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy i objawy alergii pokarmowej. Kaszka kukurydziana jest produktem(...)składniki odmierzyć w proporcjach podanych w przepisie Przygotowanie: Zagotować wodę , posolić na tyle, aby woda była słona, dodać  masło . Do wrzącej wody wsypać  kaszkę  i dokładnie mieszać.  Zmniejszyć ogień do minimum i mieszać kaszę, aby nie przywarła do dna garnka. Gotować ok. 15 minut. Ugotowaną polentę, przelać do płaskiego naczynia, przelanego wodą lub natłuszczonego. Wyrównać powierzchnię

Codziennik Kuchenny
Terrina z łososia w maku 153

ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy suchym makiem. Wkładamy masę, układamy kostki łososia – równamy powierzchnię, ponownie(...)drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 211

kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy(...)rozgotowane i te najmniejsze, ze środka. Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Mięso łączymy z zimnym ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem, dosmaczamy solą i pieprzem. dokładnie mieszamy ręką. Na pojedynczy liść kapusty włożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć. Na dno dużego garnka położyć kilka odrzuconych liści. Na nie układać zawinięte gołąbki, robić to dość ściśle. Na koniec można

na moim stole...
Bardzo czekoladowe Brownie czyli poWeekendowe Łakocie odc. 186 178

Skaczę do góry, pełna sił i dobrego humoru. To były pierwsze święta od nie wiem jakiego czasu bez chorób, pierwszy Sylwester od lat spędzony częściowo poza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka kasztanowo-orzechowe Dolcetti alle nocciole czyli poWeekdnowe Lakocie odc.163 131

Małżon ogląda najnowszy numer KUCHNI, który sam osobiście mi zanabył. Ogląda i ogląda, stwierdza, że nic w nim nie ma, po czym nagle doznaje olśnienia i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka zupa pomidorowo-kokosowa czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.87 120

Wieczorowa porą przywitał mnie uśmiechnięty i młody Pan Doktor, chirurg stomatolog. Po wcześniejszych doświadczeniach z rwaniem zębów wizja usuwania ósemki była bardzo stresująca. Siedziałam na fotelu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs 182

            Kiedy dostałam propozycję przetestowania szynkowara, nie wahałam się ani  chwili. Tym bardziej, że mamy okres przedświąteczny i takie nowe

Proste Potrawy
Ciasteczka Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.128 152

Czekoladoholizm to poważna choroba. Niestety jej objawem są zaokrąglone biodra i powiększający się biust a także obwód uda. Nasilenie choroby najczęściej występuje w okresie zimowym oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski z makiem 137

To przedostatni przedświąteczny post. Dzisiaj mam dla Was coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ser Buttermilk Blue 138

Kolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym

Przepisy na domowy ser i chleb
Rogaliki z dżemem aroniowym 163

Kochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne .   Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt

Różowa kuchnia
Pasztet z jajek 228

Kto powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu  Olgi Smile . Pasztet mięsny piekłam

Kulinarne przygody Gatity
PASTA JAJECZNO-SEROWA Z GORGONZOLI I MASCARPONE do chleba 179

PASTA JAJECZNO-SEROWA (GORGONZOLA-MASCARPONE) do chleba Znudziły się Wam kanapki z serem i szynką? Zainspirujcie się! ;) Pasta serowa z gorgonzoli i mascarpone to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych okładów kanapkowych. Doskonała nie tylko jako dodatek do śniadania lub kolacji. Podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, do tego serowa pasta, świeże zioła i sezonowe owoce - no idealne(...)sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Starty ser pleśniowy ucieramy z masłem, następnie z jajkami, serkiem mascarpone, musztardą i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekane kapary i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pastą smarujemy podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, dekorujemy świeżymi ziołami i ewentualnie sezonowymi owocami

Moja Książka Kucharska
Chleb ze szpinakiem II 119

Teraz pyszny zielony (no może nie aż tak do końca zielony) szpinakowy chlebek. Kiedyś robiłem już szpinakowy (ale inny, z maszyny) i Karolina mówiła, że to jej ulubiony chleb :) To pomyślałem, że jakąś nową wersję zrobię, a niech dziewczyna ma i się cieszy. A teraz oczywiście Magda to przeczyta i da mi w łeb :) Eeehh, ja to mam ciężkie życie(...)już się wszystko rozmrozi/rozpuści to wyłączamy gaz i niech szpinak stygnie. A jak trochę przestygnie to wrzucamy go do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pieczarek. Mieszamy 20 minut. Ciasto pewnie będzie dość lepiące. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę żeby wyrosło. Potem moczymy dłonie (żeby ciasto się nie lepiło), wygniatamy ponownie przez kilka sekund i przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki drożdżowe z grzybami 160

Witam serdecznie Byłam ostatnio na grzybach i muszę przyznać, że udało mi się zebrać ich całkiem sporo więc pomyślałam, że przygotuję bułeczki drożdżowe z grzybami. Może

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania