chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:256/356)

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 414

zdążyłam zrobić więcej. Pewne małe rączki zdewastowały doszczętnie całe ciasto. Początek masakry zobaczycie na zdjęciu poniżej. Tak to właśnie robi się zdjęcia wraz z dziećmi :D. Ciężki chleb. Wy też pracujecie w domu wraz z dziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole?    Dla kogo: dla fanów ciast z galaretką dla kochających ciasta z masą budyniową dla szukających(...)palce i sprawdzić, czy nie ma wyczuwalnych pod palcami grudek cukru). Ciągle ubijaj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" przestań ubijać. Delikatnie mieszaj masę drewnianą łyżką dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę!  Gotową masę przełóż

Mania Wypiekania
Aromatyczna bruschetta 167

kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie. Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej - Tu  znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb -   Tu  znajdziecie przepis. Zazwyczaj robię większą ilość farszu do bruschetty- można ją przechowywać w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy zrobić grzanki czosnkowe i pyszna(...)składniki razem doprawić oliwą, solą i pieprzem, do smaku.  Przepis na sos balsamiczny (balsamico) 4 łyżki stołowe octu balsamicznego 8 łyżeczek miodu 300 ml dobrej oliwy z oliwek Mieszamy miód z octem, i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas mieszając - wyjdzie nam gęsty aromatyczny sos.  Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Naturalne batony energetyczne, bez cukru, tłuszczu i pieczenia. 120

zapowiadałam dziś będą batony.  Ostatnio nie ma czasu na kuchnię regionalną,  ani inne wynalazki, skupiam się na przepisach na zamówienie Następny będzie chleb z garnka  wersja uproszczona i sernik na czekoladowym spodzie bez glutenu i cukru. Przepis miał być prosty, szybki w wykonaniu, bez zbędnych dodatków i co najważniejsze, bez mordowania ziaren. Tzn bez poddawania ich obróbce(...)spoiwo dla naszych batonów. Następnie miksujemy wszystko na gładką masę. Gdy uzyskamy jednolitą, słodką papkę dodajemy  skórkę, sezam, resztę chia, przepłukaną ( tak samo jak daktyle) żurawinę i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki i mieszamy. Do uzyskania gęstej, ale nada plastycznej masy z której łatwo będzie można formować batony. Jeśli okaże się, że jest za sucha, można dodać soku

Dieta moja pasja
Potrawka z zielonej soczewicy 153

Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem.  Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego(...)Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem, podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy.  7. Potrawka gotowa.  Smacznego

Mój pomysł na
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 145

właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty(...)łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy z miodem i mieszamy z żeberkami. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy

Marder&Marder Manufacture
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :) 517

Syrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów . Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem(...)musi się moczyć około 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając

Smakowy Raj
Stecca. Po prostu. 123

Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo.  Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?!  Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby mam nic nie robić, a on i tak urośnie i wyjdzie(...)łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo oliwa do smarowania oliwki pomidorki cherry czosnek zioła i sól morska do posypania Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund

KUCHARNIA
Szybki obiad 314

łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi(...)ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kol ację z chlebem!    Polecam

NA MOIM TALERZU
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 135

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących

Marder&Marder Manufacture
Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym 171

Nie raz wspominałam tu, na blogu, o tym, że gotuję osobne obiady dla siebie i dzieci, i dla Małżona. Zazwyczaj staram się robić obiad dla wszystkich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet jaglany 152

przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Siedziałem i myślałem co ciekawego można zrobić z kaszy jaglanej i wymyśliłem coś na wzór pasztetu ale nie takiego do posmarowania chleba ale takiego, który można zjeść jako pełnowartościowy posiłek. Szybki przegląd lodówki czym dysponujemy i po półtorej godziny mamy taki oto pasztecik. Dobre urozmaicenie w posiłkach a dodatkowo idealnie nada się(...)połączenia składników   Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, jajka, przesmażone warzywa (u mnie dodatkowo ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kosteczkę)   Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą Do naczynia wkładamy powstałą masę   Piekarnik nagrzewamy do 170 ° C opcja termoobieg Pieczemy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Curry z soczewicą i dynią 167

Nie ma jak własna mieszanka przyprawowa, dotyczy to także przyprawy curry. Każdy powinien zrobić ją po swojemu, wg własnych upodobań. Nie jest to wcale trudne i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z dyni 169

Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;)  Składniki  Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 6 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego ok 4 suszone papryczki chili(...)posiekaną w kostkę cebulę i oraz czosnek pokrojony w plasterki, całość podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli i zmięknie  3. Na patelnię dodajemy upieczone kawałki dyni, całość mieszamy, przekładamy do blendera i razem z pozostałą oliwą i pastą tahini miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji 4. Jeśli pasta jest zbyt sucha dolewamy jeszcze trochę oliwy, doprawiamy do smaku

Słodki Kompromis
Jagodzianki polane lukrem 131

Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.   Ciasto drożdżowe

Różowa kuchnia
Focaccia 161

Od dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania