chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:262/356)

Domowe Bułki Grahamki 216

Witam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe(...)przygotowania : Domowych bułek grahamek  Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania rozczynu : Do miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje ) około 50 ml ciepłego mleka i dużą łyżkę mąki pszennej składniki mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut po tym czasie rozczyn powinien przypominać wyglądem piankę po 15 minutach przygotowuję ciasto do miski z rozczynem dodaję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 162

rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem, około 1,5-2 godzin. Potrawę należy co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie(...)Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna.   A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco

Karo in the Kitchen
Twarożek babci Wandzi 184

Dzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia(...)potem w poprzek. Pomidory również kroimy w małą kostkę. Do miski wkładamy biały ser i rozgniatamy go ze śmietaną, dodajemy pokrojone jajka i pomidory, solimy, dorzucamy koperek i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa brokułowa z grzankami i chili 179

gotowa. Potrzebujemy jedynie blender, gdyż zupa będzie kremowa. Grzanki do zupy można przygotować samemu, pokroić chleb tostowy w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z rozgniecionym czosnkiem, wrzucić kawałki pokrojonego chleba i podsmażyć. takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup. Zupa brokułowa z grzankami i chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić(...)jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót, aby nie była zupa zbyt pikantna. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 153

łącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu:   Na patelnię wkładamy krążki papryki i parówkowe serca. Po minucie serca przekręcamy na drugą stronę, do wewnątrz wkładając kosteczki chleba. Chwilę podpiekamy chlebowe kostki przewracając je na różne strony, po minucie wbijamy na nie jajko. Paprykę przewracamy na drugą stronę i również wbijamy w nią jajko. Dodajemy sól i pieprz(...)czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odrywany chlebek ziołowy 132

Świetny chlebek ,  który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla ,  na różnego

Andzia Pichci
Zupa chrzanowa 122

Zupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek

Blog z Apetytem
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) 163

SKŁADNIKI (ok. 10 bułeczek) 500 g m ą ki pszennej 40 g cukru trzcinowego 20 g świeżych drożdży 1 jabłko (ok. 200 g) 

La grande e la piccola cuoca
Z cyklu: Domowe pieczywo - Focaccia z suszonymi pomidorami (Focaccia ai pomodori secchi) 154

SKŁADNIKI  (ok. 12 sztuk) 500 g m ą ki pszennej   100 g suszonych pomidorów  100 g ricotty 200-250 ml letniej wody 25

La grande e la piccola cuoca
Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu 1180

Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu.   Serowe bułeczki powstały z potrzeby czegoś pysznego, małego i

Kuchnia na wzgórzu
domowy paprykarz a la szczeciński 270

składniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2

Domowy Smak Jedzenia
Złociste szalotki marynowane 130

Czasami płaczę przy obieraniu marchewki, żeby cebula nie pomyślała sobie, że jest brzydka czy coś ;) Pochodzi z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a

Marder&Marder Manufacture
Nalewka jagodowa 741

To nasze drugie podejście do nalewki jagodowej. Pierwszą zrobiliśmy jeszcze przed sezonem, z mrożonych jagód, które znaleźliśmy w czeluściach naszej zamrażarki. Wyszła bardzo zacnie, opisywaliśmy to

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki pszenne "poszarpane" 74

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być

Kolorowy Przepisownik
Chleb orkiszowo-żytni 144

Ostatnio dużo piękę różnych chlebków. Mieszam co mi wpadnie w rękę, różne mąki i ziarna. W tym przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika. składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki żytniej typ 2000 130 g aktywnego zakwasu ok 400 ml letniej wody ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 1 łyżka soli(...)nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce, aby skórka na wierzchu była miękka gorący chleb posmarować wodą

Monia miesza i gotuje
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 137

przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni lub słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki(...)powinien mieć gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień wymieszaj zaczyn z dyniowym puree, 100 ml wody, drożdżami i obiema mąkami. Mieszaj za pomocą miksera używając haka. Ciasto powinno być lepkie ale odchodzić od brzegów. Dolewaj wody do uzyskania wskazanej konsystencji. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione urwij kawałek i spróbuj rozciągnąć

codojedzenia
Bruschetta z blanszowanym bobem 161

Pecorino. Pełnia wiosennego hedonizmu i tylko 15 minut roboty! Bruschetta to przekąska (antipasti) z Włoch. To nie tylko dobrze znana grzanka z pomidorami. Bruschetta to po prostu grzanka – z chleba, bułki, opieczona na ogniu, grillu, posmarowana lub skropiona oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Takie grzanki jedli robotnicy na plantacjach pomidorów i oliwek (we Włoszech w dalszym ciągu uważa się(...)przekładamy do miseczki – wlewamy do niego jedną łyżkę oliwy z oliwek i sok z cytryny. Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę cytrynową i posiekane liście mięty. Całość dokładnie razem mieszamy i odkładamy na bok. W drugiej miseczce mieszamy śmietankowy serek z suszoną bazylią, oregano i tymiankiem – dosalamy do smaku. Kromki bagietki skrapiamy pozostałą oliwą i tostujemy – ja robię

Karo in the Kitchen
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 116

wyczucie”, bez termometru, co 15 minut sprawdzałam zwracając uwagę, aby się zawartość nie zagotowała. Podgrzewamy do chwili, aż zacznie się rozwarstwiać, oddzieli się serwatka i powstaną grudki twarogu (nie mieszamy – trwa to ok. 50 minut). Garnek z zawartoscią odstawiamy do ostudzenia. Sito wykładamy gazą lub tetrą, delikatnie wybieramy łyżką cedzakową twaróg, przekładamy na gazę i odcedzamy serwatkę. Gazę zawiązujemy(...)szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :)   Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Ciasto z cukinią 136

mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus dziesięć do charyzmy z powodu tekstury- ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, wilgotne(...)tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Dorzucamy cukry, olej i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie w misce lądują suche składniki- mąka, sól, proszek, soda i cynamon, i znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i olejek migdałowy. Pieczemy 70 minut w temperaturze

les mirabelles
ZIARNA PRAŻONE NA PATELNI - IDEALNE DO SAŁATY 226

Moja rodzinka uwielbia ziarna. Każdy chleb czy bułki im więcej mają ziaren tym lepiej. Lubimy również dodatek ziaren do sałat, które zjadamy w ogromnych ilościach. Takie ziarna przygotowuje się błyskawicznie a smakują zupełnie inaczej niż surowe, są po prostu rewelacyjne. Moja najmłodsza Córcia zajada takie ziarenka również same. Ziarna prażę zawsze na suchej patelni. To skarbnica witamin. Polecam :-) Składniki: - wyłuskane(...)Przekładam do miseczki i wsypuję do prażenia len. Uwaga bo len lubi strzelać (a ziarna są bardzo gorące) dlatego ja gdy tylko zaczynają się strzały odstawiam na moment patelnię, mieszam i za chwilę znów wracam na palnik i tak kilka razy, ważne żeby go nie spalić , tutaj zrumienienia niestety nie widać. Na końcu na patelnię wędruje sezam. Prażę

Smaczne Zdrowe