Składniki : pól szklanki kaszy jaglanej szklanka fasoli czarnej 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki mielonego siemienia lnianego cebula, sól pieprz, papryka mielona czerwona, gałka muszkatołowa
Proste Potrawydrożdże prasowane 7,5 g sól 25 g - syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 50 g - rodzynki; 275-285 g - woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas 10:00 Zaparka 12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin(...)/rzadsza. Zakwaszona zaparka (3 godziny w temp. pokojowej): 355 g – cała zaparka (ostudzona do temp. pokojowej) 25 g – zakwas Do garnka z ostudzoną!!! zaparką dodajemy wcześniej przygotowany zakwas, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny w temp. pokojowej. Zaczyn (3 godziny w temp. 28-29С oС): 380 g – zakwaszona zaparka (cała); 175 g – mąka pszenna
Przepisy na domowy ser i chlebWiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa
Mienta blogChrupiąca skórka i miękki farsz w środku:-) Pewnie nie jednemu zasmakuje. Z pewnością nie jest to dietetyczne danie... i tu nie ma co się oszukiwać, że
IMPRESJA SMAKUKasze kojarzą mi się głównie z rozgrzewającymi, zimowymi daniami. Są jednak wyjątki od reguły. Przecież kocham kasze na słodko nawet latem a gdy połączę kaszę
Dzieje kuchennej WiewióryWpadł nam w ręce porzeczkoagrest. To chyba niezbyt popularna roślinka. Skrzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu. Krzew stworzony został w połowie zeszłego wieku w Niemczech. I z
Marder&Marder ManufactureWięc tak... Kolejny cukierkowy produkt spod szyldu Marder&Marder Distillery. Madzia uwielbia te likiery na cukierkach. Zresztą trudno się jej dziwić, one są naprawdę smaczne
Marder&Marder ManufactureTrochę dziś pokręciłam się w kuchni, mimo że lekarz kazał mi nie wychodzić z łóżka... dzięki temu upiekłam chleb i zrobiłam domowy twaróg. O tym będę pisać w kolejnych postach, a dziś zajmę się SERWATKĄ. Jest to płyn o zabarwieniu zielonkawo-żółtym, który gromadzi się przy produkcji serów. Wiele osób wylewa zbierający się płyn, ja natomiast postanowiłam zrobić szybki koktajl(...)jedynie dwa składniki, w planach był jeszcze dodatkowo sok z marchwi, ale zabrakło mi jej. Pomarańczę obieram, kroję w kostkę i rozgniatam widelcem, następnie dodaję wszystko do serwatki i mieszam. Mogłam użyć blendera by uzyskać jednolitą, gęstą konsystencję, ale dziś postanowiłam, że pomarańcze będą w kawałkach. To był naprawdę zbawienny napój na mój żołądek po lekach ! Pamiętajcie
Życie na widelcuDziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na
Kulinarne przygody GatityMoja lodówka ostatnio zastrajkowała gromadząc w sobie wodę. Jak zwykle niby tylko coś się zatkało ale trzeba było lodówkę rozmrozić, umyć, wyczyścić a co za tym
Dzieje kuchennej WiewióryByliśmy gdzieś kiedyś z Madzią na jednej z wielu rodzinnych imprez. A na takich spędach to wiadomo: jedzenia więcej niż ktokolwiek jest w stanie przejeść. Była
Marder&Marder Manufactureliczy :) Powiem więc, że naprawdę w porządku jest ta mąka. Ma bardzo przyjemną konsystencję, zmielona jest idealnie, nie za grubo, nie za drobno. Zbyt grubo mielona utrudniłaby formowanie np. chlebów, a zbyt drobna zatraciłaby wrażenie "pełnoziarnistości". Do tego jest bardzo smaczna. Quiche wyszło kruche i chrupiące, dokładnie tak jak wyjść miało. Nie wiem, czy to akurat zasługa mąki(...)zrobimy sos: makrelę rozdrabniamy pozbywając się ości, ogórki dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem
Marder&Marder Manufacturewięcej. I w tej chałce znalazłem to czego szukałem. Smak dzieciństwa. Powiem jeszcze, że przepis znalazłem u Pauliny z kotlet.tv i przygotowałem w pamiętny weekend, gdy jak szalony chleby piekłem. A przepis Pauliny delikatnie zmodyfikowałem. Zatem przepis: Składniki na dwie wielkie chałki: 550 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka(...)lewy, raz prawy) przez dwa sąsiadujące wałeczki". Końce podwijamy pod spód chałki, przyklejamy pod spodem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz robimy kruszonkę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy w dłoni na taką maślaną masę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika. Po tym czasie smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika. Ścieramy
Marder&Marder ManufactureDanie bardzo proste, przy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne żółtko apetycznie wylewa się z jajeczka! Bierzemy opiekany chleb i maczamy w tej pysznej miksturze :) Takie jajka mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, podawanych z majonezem, którego ja po Wielkanocy mam zawsze serdecznie dość. Oczywiście możecie je przygotować również(...)Następnie ostrożnie przełóż pierwsze jajko z miseczki do wrzątku. Pozwól mu się gotować przez 3 minuty (do miękkiego żółtka) lub 5 minut (do żółtka twardego). W czasie gotowania jajka mieszaj delikatnie wodę łyżką, aby woda wirowała wokół niego. Możesz od razu wbić do wody drugie jajko, jednak ja z przezorności wolałam tego nie robić. Wyjmij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej
Chilli Czosnek i Oliwaokazję podglądnąć proces powstawania. Chwila czasu , kilka składników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które. Części się udało(...)lusterku. Przyznaję : szczena mi opadła widząc efekt końcowy. Z całych sił próbowałyśmy dorównać mistrzowi i w każdy wypiek na pewno wkładałyśmy całe serce! Krzątając się po kuchni kroiłyśmy , mieszałyśmy , ubijałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze smakołyki. Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) W oczekiwaniu na nasze wypieki zajęliśmy się nauką o czekoladzie i zapachach
Ostra na Słodko