chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:271/356)

Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 159

słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej, ale nie gorącej wody i wszystko mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny się spienić i teraz: Do mieszanki drożdży wsypujemy pozostały cukier, sól, wbijamy 2 jajka, wlewamy

Blondynka Gotuje
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 205

naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży i ma chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać białą, drobną fasolkę(...)niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza

Poezja smaku
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 148

Mikołaj w tym roku był szczodry i książki piętrzyły się pod choinką.  Między innymi dostałam "5 składników" Jamiego Olivera.  Gdyby nie jaskrawa zieleń, która

Dzieje kuchennej Wiewióry
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 315

wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki

Ostra na Słodko
W nowy rok z nowym zakwasem 141

miesięcy. Teraz zaczynam ponownie, bo wróciła mi chęć na domowe pieczywo. Niezdecydowanych i lękających się, chciałabym uspokoić, że to naprawdę nie jest żadna magia. Mąka i woda, 5 sekund mieszania, reszta robi się sama. Jedyne co ważne to konsekwencja i systematyczność, no i jeszcze temperatura od 24-30 stopni. U mnie panuje 26, więc dla zakwasu warunki idealne.  Spróbujcie(...)zdjęciu na górze widzicie zakwas trzeciego dnia o 19. Zaczyna pracować. Przez kolejne dni już dużo się nie zmieni. Będzie nabierać siły. Po 5 dniach można piec pierwszy chleb. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu i go dokarmić. Można przechowywać w lodówce, dokarmiając co 5 dni. W lodówce, ze względu na temperaturę zakwas "je" świeżą mąkę wolniej, stąd brak konieczności dokarmiania

W kuchni wieczorem
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 176

Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.  Choć śliwki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos cygański do słoików na zimę 463

Sos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo

Marder&Marder Manufacture
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 183

Bardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ajwar – genialna serbska pasta do chleba 146

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 147

już pokrojoną kiełbasę, dorzucam cebulę, a po chwili resztę i obiad gotowy w mniej niż 30 minut. W tym samym czasie ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę(...)Cebulę siekamy (nie musi być bardzo drobno). W dużym garnku rozgrzewamy trochę oleju, przesmażamy kiełbasę z każdej strony, następnie wrzucamy cebulę i szklimy. Po chwili dodajemy paprykę i cukinię, mieszamy, i dusimy na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok i zmniejszą objętość (cukinia zmniejszy o połowę, dlatego ważny jest duży garnek na początku, by pomieścił wszystkie składniki i można było

Kolorowy Przepisownik
Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą 128

niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny budyń. Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami(...)kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pora, solimy i dusimy do miękkości. Po około 5 minutach smażenia dodajemy dynię i jabłka,następnie ziemniaki. Smażymy 5 minut. Mieszamy ,aby się nie przypaliło. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.Nie więcej. Doprawiamy według uznania, dodajemy chrzan i miksujemy. W oryginale zupa podawana jest z pieczonym grochem

Z Kuchni Do Kuchni
Podsmażane ziemniaki z sadzonymi jajkami i pieczarkami 139

ósemki lub plasterki. Wszystko lekko poddusić opruszając solą, pieprzem i kuminem do smaku. Gdy pieczarki, ziemniaki i cebula są lekko zrumienione dodać pokrojone pomidory. Zamieszać i nie mieszać już więcej, aż woda którą puszczą pomidory odparuje. Jest to ważne bo w pomidorach znajdują się enzymy, które uniemożliwiają ścinaniu się białka. Dlatego gdy robi się jajecznicę na pomidorach , wychodzi ona zawsze(...)ścięło od góry. Żółtko ma pozostać oczywiście płynne. Podawać na patelni na której potrawa się smazyła i jeść we dwoje prosto z niej maczając w potrawie kawałki bułki lub chleba. Podać też można na patelni a przy stole nakładac sobie porcje na włąsny talerz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron pióra (penne) z baklażanem i rodzynkami 156

Pewnego pięknego dnia mój kolega z pracy przyniósł mi na spróbowanie makaron z sosem.  Nie raz jadłam połączenie bakłażana i pomidorów ale tutaj znalazły się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka czereśniowa (czereśniówka) 197

Kolejny produkt ze stajni Marder & Marder Distillery. Nalewka czereśniowa. Czytaliśmy gdzieś, że czereśnie nie są wdzięcznymi owocami do nalewek. Słabo oddają swój smak, nie mają

Marder&Marder Manufacture
Labneh bil zayit, czyli marynowane w oliwie kulki serowe 113

Jakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane

Marder&Marder Manufacture
Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? 161

produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa.   Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.   Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością błonnika(...)dlatego najlepiej zrobić ją samemu, mieląc wiórki kokosowe. Jeśli nie mamy takiej możliwości, a niekoniecznie mamy ochotę wydawać miesięcznie krocie na samą mąkę, możemy po prostu mieszać ją z innymi rodzajami i stosować jako uzupełnienie w naszej kuchni, nadające fajnego, kokosowego posmaku.   Komu nie polecam? Ze względu na wysoką zawartość błonnika i tłuszczu, radziłabym unikać jej osobom na diecie

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania