Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Tak upieczony
Uwaga Babcia Piecze ChlebKeks ten chodził za mną już od kilku tygodni , ale ciągle nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wykorzystałam na to wolną sobotę i tak
Ostra na SłodkoKtóż nie lubi delikatnego sernika z odrobiną skórki cytrynowej i polanego gęstą czekoladową masą? Lubię też wykorzystywać biały ser do przygotowania kanapkowych past; wspaniale smakują, gdy posmarujemy nimi domowy chleb. A może będziecie mieli ochotę sami zrobić sobie w domu pyszny biały ser? Przepis na niego znajdziecie tutaj - klik . Zobaczcie jakie to proste! Ważne tylko, żeby kupić odpowiednie mleko(...)sól pieprz Wykonanie: Ser przekładamy do miski. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do białego sera, dodajemy posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitymakaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz po przygotowaniu ciasta na chleb oczyszczał z ciasta dłonie nad wrzącą wodą. Powstałe "kluseczki" wrzucił do zupy,żeby ją zagęścić. I tak maccaruni (czyt, makaron)oznacza ciasto robione przy użyciu siły. Nie mam pojęcia(...)tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam kiełki lucerny, można dodać rukolę
Kopystką po garachmakaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz po przygotowaniu ciasta na chleb oczyszczał z ciasta dłonie nad wrzącą wodą. Powstałe "kluseczki" wrzucił do zupy,żeby ją zagęścić. I tak maccaruni (czyt, makaron)oznacza ciasto robione przy użyciu siły. Nie mam pojęcia(...)tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam kiełki lucerny, można dodać rukolę
Kopystką po garachwstydzę się przyznać, że lubię sobie czasami popłakać. Bo w głowie tłuką się obrazki z przeszłości. Niebieski fartuch mamy, chińskie woskowe kredki pod choinką, chleby pieczone w wielkim piecu u sąsiadki, włos anielski na choince, łzy ocierane ukradkiem, bo taty już nami nie było, pierogi ze słodką kapustą, najprawdziwszy kożuch szyty(...)tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. ¾ masy mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Masę równomiernie rozprowadzamy na waflu
bistro mamaSUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy
Marder&Marder ManufactureGipsowy pył pomału opuszcza nasze mieszkanie, ściany zmieniają kolory i choć rzeczy nadal mieszkają w pudłach i wszystko stoi na głowie zaczyna być widać efekty... Remont
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i
Smak mojego domudelektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr 15 min Czas całkowity 1 hr 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)podsmażonych warzyw. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet i mieszamy. Gotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu. ღმერთმა გაამოთ! by Małgorzata Hert Inspiracja Książka – Przetwory
Wędrówki po kuchniUpiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość
Mienta blogbardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze(...)przecier pomidorowy, cukier i gotujemy przez ok. 10 minut. Już na tym etapie miksujemy całość na gładką masę. Dolewamy rosół lub wywar z jarzyn i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. Smacznego
bistro mamazwykle zabieram się za robienie chleba około północy :/ Eeehh... Zawsze tak jest. A potem rano zastanawiam się dlaczego taki niewyspany jestem. Dzisiaj cały dzień różne sprawy z Magdą załatwialiśmy. A że trochę sporo tego było to i do samego wieczora nam się zeszło. Potem w domu obiad jeszcze trzeba było zjeść (w porze późnej kolacji) i teraz właśnie, jak prawie(...)końcowi to bierzemy szklankę i nalewamy do niej 2 łyżki wody. W tej wodzie rozpuszczamy drożdże i z naszej mąki pszennej bierzemy jedną łyżkę i dodajemy do szklanki. Mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie wlewamy to do misy z ziemniakami, mieszamy, a później dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy 10 minut. Będzie się kleiło, ale tak to już jest
Marder&Marder ManufactureSernik ten podbił serca wszystkich, nawet wybrednego Małżona. Delikatny, cytrynowy ser i słodka, bakaliowa masa makowa. Połączenie może nieoczywiste ale pyszne! Przepis pochodzi
Dzieje kuchennej Wiewióry