chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:275/356)

Gulasz po węgiersku. 167

miałam swoje, więc miałam jeszcze większą przyjemność z przygotowania :) W sezonie zimowym używam swojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy z plackiem ziemniaczanym. Moje chłopaki uwielbiają :) Składniki: 700 g mięsa ( miałam łopatkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 pomidory ( najlepiej typu lima) 2 szklanki gorącej wody(...)jeśli jest taka potrzeba. Gotować już bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował. Ja dodatkowo zagęszczam mąką, ale to już jak kto lubi. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie było grudek. Taką zasmażkę przełożyć do sosu i wymieszać żeby wszystko ładnie się połączyło

Agusiowe smakołyki
KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić 133

brzuszek i inaczej reaguje na pokarm. Dobrze jednak odciążyć wątrobę i trzustkę i odpuścić sobie ciężkostrawne potrawy (np. wszelkie smażeniny, grzyby, tłuste mięsa). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki białego chleba lub bułki, owsianki na wodzie, kleiku ryżowego czy kefiru. Leki Należy unikać niesteroidowych leków przeciwzapalnych, szczególnie tych zawierających paracetamol – wątroba bardzo ich nie lubi, a umęczona utylizacją skutków szampańskiej zabawy(...)nogi. Napój: 1,5 litra wody mineralnej (drogą wyjątku może być wysokozmineralizowana) 3-4 łyżki glukozy spożywczej 1 łyżka fruktozy 1 łyżeczka kwasu l-askorbinowego ¼ łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy i pijemy z częstotliwością i w ilości takiej, na jaką pozwala żołądek. Mnie stawia na nogi błyskawicznie. Myślę, że Wam też pomoże. A najlepiej po prostu nie przesadzać Miłego (bezkacowego

Kate's Kitchen
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 211

drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej(...)buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy i wyrabiamy jeszcze minutę. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny. Po tym czasie skrapiamy patelnię olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy około 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 194

temperaturze pokojowej - 168 g miękkiego masła Dodatkowo: - 1 jajko (do posmarowania) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę(...)kubkiem mleka, czy kolację z gorącym kakao. Kto raz upiecze z tego przepisu będzie do niego wracał. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepisy na blogu na domowe pieczywo: Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 269

temperaturze pokojowej - 168 g miękkiego masła Dodatkowo: - 1 jajko (do posmarowania) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie masło i dalej wyrabiamy przez 15 minut. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski przekładamy na stolnicę(...)kubkiem mleka, czy kolację z gorącym kakao. Kto raz upiecze z tego przepisu będzie do niego wracał. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepisy na blogu na domowe pieczywo: Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami

mojewypiekiinietylko
PASZTET Z ŁOSOSIA 147

Coś pysznego! Pasztet rybny... z łososia  z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów.  Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest

Kuchnia MagdaLeny
Maślankowe bułki pszenne 209

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające

Szczęśliwa kuchnia
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 186

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytni z orzechami włoskimi 259

Chlebek ten jest bardzo prosty do wykonania, a przy okazji smaczny. Piekłam go dwa razy: w małej i dużej blaszce. W tej pierwszej chleb wyrósł do wysokości brzegów keksówki, w tej drugiej zaś jest mniej wysoki, ale równie smaczny. Podaje dwa przepisy - wykonanie jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier(...)Orzechy włoskie - 50 gram Wykonanie takie jak wyżej ,wyrastanie trwało także 7 godzin Piekłam w 210 stopniach przez 35 minut * Jeśli chcesz orzechy możesz dodać od razu tylko nie mieszaj ciasta zbyt długo, żeby nie wyszło gliniaste

apetytnapieczenie
Maślankowe bułki pszenne 221

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rogale drożdżowe 159

Na uczelni jestem znana z tego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu

Słodkie Przyjemności
Najprostszy chlebek bananowy 167

marnujemy masakryczne ilości jedzenia, kupujemy za dużo i na zapas. Od dłuższego czasu staram się z tym walczyć. Nie kupuję już 60 kg mąki, bo ambitnie będę piekła chleby co drugi dzień. Kupowanie na zapas, jeśli nie mieszkamy w dzikiej głuszy i do sklepu mamy 2000 km psimi zaprzęgami, jest pozorną oszczędnością. Robiąc rachunek sumienia, lekko się przeraziłam. Postanowiłam ograniczyć(...)pszenna uniwersalna około 2 szklanek. Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Widelcem rozgniatamy na miazgę, zostawiając kilka większych kawałków. Wbijamy jajka w całości i mieszamy tak, żeby się wszystko dokładnie połączyło. Zaczynamy dosypywać partiami mąkę, mieszamy widelcem, ma wyjść bardzo gęste ciasto. Dodajemy proszek do pieczenia, proszku jest dużo, ale ciasto jest ciężkie

ladykitchen
Najlepsze pomysły na fit śniadanie! 233

płatków owsianych banan kilka łyżek naturalnego jogurtu łyżka nasion chia ulubione owoce do dekoracji Płatki owsiane zalewamy w miseczce ciepłą wodą, dodajemy nasionka chia, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy całość z jogurtem naturalnym i zmiksowanym wcześniej bananem, przekładamy do słoiczka i wstawiamy na jakiś czas do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego. :) Bananowe placuszki owsiane(...)więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smacznego. :)      Smacznego! 🌸 ✩✩✩    Instagram

Kuchnia Ellie
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 236

smalcu SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/: - 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych), - 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba), /Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/ - 8 g drożdży - 1/4 szklanki szklanki mleka - 25 g cukru(...)łyżce mak. 5. Wsypujemy bakalie i wszystkie dodatki na jakie mamy ochotę + dolewamy kroplę %, 6. Ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie dodajemy ją do masy makowej. Mieszamy tylko do     połączenia się składników, powolnymi ruchami. - gotowe. ps. nie ładnie tak podjadać! :) WYKONANIE CIASTA (TRADYCYJNEGO I OWSIANEGO - BEZGLUTENOWEGO): 1. Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dorzucamy cukier, lekko

Wypisz Wymaluj
Frytkoplacki z sosem z grzybów leśnych 163

Ach co to był za obiad! Muszę się Wam przyznać do jednej rzeczy, nienawidzę zapachu smażonych placków ziemniaczanych. Zazwyczaj ten zapach prześladuje mnie kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka 247

Dla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje

UgotujmyTo.pl