chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:282/356)

Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 164

skrobi jest tak samo dobra ale o mniej intensywnym smaku i na upały w sam raz. Wydawało się, że jest jej dość dużo ale prawie litr użyłam do chleba zamiast wody reszta została wypita przeze mnie i domowników. Pozostały mi ziarna i na nich przygotowałam ciastka owsiane. Nie chciałam wyrzucać sfermentowanych ziaren. Kisiel owsiany można zrobić raz w tygodniu(...)Ziarno owsa miksujemy blenderem lub przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wlewamy roztopione masło, mąkę kokosową wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Ja pozostawiłam na noc. Masło stężało i świetnie można było formować ciastka. Robimy kuleczki dowolnej wielkości i możliwie jak najcieńsze. Rozklepujemy i układamy

Leśny Zakątek
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 127

mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min.  Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto(...)galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą

kgwjanczewo
PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI 164

Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością

Kuchnia MagdaLeny
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 150

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie

Mienta blog
Orzechówka - nalewka z orzechów laskowych 144

Ten produkt właściwie nie powinien być nazywany nalewką. Sam nie wiem jak to nazwać. Żaden szanujący się nalewkowicz (a do tego grona aspiruję) nie wyprodukowałby czegoś

Marder&Marder Manufacture
Zdrowy krem orzechowy a'la nutella 118

 Pyszny czekoladowy krem, w którym naprawdę czuć smak orzechów oraz nie ma żadnych niepotrzebnych niezdrowych dodatków.  Krem jest słodki, mocno czekoladowy i orzechowy. Przygotowanie

Healthy food explorer
Prosty chlebek bananowy 141

Chlebek bananowy. W Polsce nadal nie jest tak bardzo popularny jak w Stanach Zjednoczonych. Szkoda, ponieważ jest świetną alternatywą na zagospodarowanie bardzo dojrzałych bananów, które często

ChilliJemy
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 133

kwaśnym składnikiem , która wpływa na wyrastanie.  Składniki na 1 mały bochenek: 250g mąki pszennej 200-220ml maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo, chleb wychodził zbyt luźny 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam cynamon ;) 1/4 łyżeczki kardamonu - mój dodatek 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - również mój(...)fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli ma ś lanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania c i asta. C hl eb następnie m usi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza

Grunt to przepis!
Szkockie ciasto bananowe 160

Przepis prosto ze Szkocji Zanim wypróbowałam ten szkocki chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto

sierotka maRysia w kuchni
Marmolada z płatków róży i truskawek. 138

jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą go z kwiatem) płatków róży (takiej, która intensywnie(...)wypić bez dodatków lub dodać do orzeźwiającej lemoniady truskawkowej . Pamiętajmy, że garnek w którym przygotowujemy przetwory musi być cały czas odkryty, a smażącą się marmoladę należy co jakiś czas mieszać. Po godzinie wyłączamy grzanie i studzimy owoce. Gdy już przestygną najlepiej je rozdrobnić za pomocą blendera, wtedy otrzymamy gładką marmoladę. Po kilku godzinach znowu stawiamy garnek na kuchence, na małym

Rozpustne gotowanie
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 181

zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych bajaderek, a w dzieciństwie (gdy stałam w piekarni w kolejce po chleb często ciekła mi ślinka na ich widok) Mama zabraniała mi ich kupować, bo "nigdy nie wiadomo, co tam jest." Już wiem, dlaczego. :) Przepis bardzo na czasie z kilku powodów(...)obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały  Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera.  W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka

Garniec Magalie
Aromatyczne bułki z kminem rzymskim i zielonym pieprzem 209

Bułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant

MarcinChef
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 230

   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego . Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak

Smaczne Zdrowe
Ptysie z pastą z groszku 161

łyżki octu jabłkowego kilka kostek lodu Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić).  Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie(...)połowie. Pomiędzy obie części wkładać pastę groszkową. Ja zrobiłam to łyżką, ale dla ładniejszego efektu można szprycą z rękawem cukierniczym. ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Zupa z groszku i brokułów

Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocne ciasteczka czekoladowe 157

świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy. Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 180

Dzień Niepodległości... przyznam Wam się szczerze, że mój patriotyzm objawia się raczej inaczej niż w postaci marszów i flag dlatego też wczorajszy dzień spędziłam rodzinnie i

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania