mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj masło z cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj ekstrakt waniliowy i jaja (po jednym na raz), mieszaj. Na koniec dodaj maślankę, wszystko dokładnie połącz. Powoli dodawaj mąkę, wymieszaj. Wlej masę do 2 okrągłych foremek 23 cm (jeśli nie są silikonowe, posmaruj je dodatkowo tłuszczem i wyłóż papierem(...)banerek do długich wykałaczek i wetknij w tort. Zachwyt gości i solenizanta gwarantowany! P.S. Biszkopt możesz spokojnie przyrządzić dzień wcześniej, jeśli boisz się, że wyschnie, połóż na nim kromkę chleba. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw
Gotowanie to kochanieFantastyczne powidła śliwkowe o smaku piernikowym, z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną
Kuchnia MagdaLenyFantastyczne powidła śliwkowe o smaku piernikowym, z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną
Kuchnia MagdaLenywołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła(...)razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem. Nigdy przenigdy nie smażymy sproszkowanej papryki w gorącym tłuszczu! Papryka ma w sobie cukier – jeśli wrzucicie
Karo in the KitchenOgnik szkarłatny (Pyracantha officinalis) - t en krzew na pewno mijacie często w miastach lub posadziliście we własnych ogródkach. To bardzo fajna roślina z
Pora na pora i pomidoraPo raz pierwszy w tym roku obudził mnie świergot ptaków. Ogrzewanie nie włączyło się ani razu ciągu nocy więc i nie kaszlałam rano. Słońce dodało mi
Dzieje kuchennej WiewióryWiedźminie 3 potrafią być też świetnym sposobem na podziękowania dla wybawcy – z tego założenia wyszła staruszka z Białego Sadu w zadaniu Patelnia, jak nowa , która obdarowuje Geralta chlebem, sokiem oraz pieczonymi jabłkami. Gra nie podaje przepisu na pieczone owoce, dlatego do przyrządzenia tego deseru tradycyjnie wykorzystaliśmy elementy, które pojawiają w ekwipunku Geralta jako towary konsumpcyjne. Oczywiście pamiętaliśmy także(...)14zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SOS KARMELOWY (25 min) Do rondla lub na patelnię z grubym i jasnym dnem dodajemy połowę podanego w składnikach cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy rondlem, żeby cukier równomiernie się rozpuszczał). Po tym jak się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel
Nerds Kitchenstarożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej(...)szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam
bastalenaSzynkę w galarecie z warzywami przygotowałam w formie do babki - prezentuje się przez to doskonale i z powodzeniem możemy podać ją na wielkanocny stół
Niespełnione zdolności kulinarnechustę z bawełny – miękki ale jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty. Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny(...)minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli
Karo in the KitchenJak kiedyś wam pisałam, mój mąż nie lubi szpinaku. Dał się do niego przekonać w serowo-śmietanowym sosie szpinakowym, dzisiaj była próba numer dwa. Nie chciało
Mieszam w Garnkuugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wielkich z Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam(...)dusimy około 30 minut często mieszając. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy mąkę i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Całość przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec kapustę solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy odcedzoną fasolę i mieszamy
Trzeci talerzszynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)slow cook na 40 minut. Jeśli po tym czasie mięsko jest dla nas za twarde- włączamy program i sprawdzamy po np., 20 minutach czy nam już odpowiada. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem pracy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. Sposób
Kuchnia w czekoladzieCzy macie czasem tak, że wracacie po całym dniu do domu i na myśl o staniu przy kuchence godzinę lub dwie aż ciarki Was przechodzą? Ja
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!