Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna i bardzo zdrowa pasta z ciecierzycy -prosta do przygotowania w domu.Polecam gorąco bo jest zupełnie inna niż wszystkie pasty na chlebek a dodatki można dobierać
Swojskie jedzonkoRatatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa
Marder&Marder Manufacturekulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło orzechowe uwielbiam w różnych innych postaciach, a zdecydowanie najmniej właśnie jako dodatek do chleba. Postaram się w najbliższym czasie pokazać Wam moje kulinarne inspiracje z wykorzystaniem masła orzechowego zarówno na słodko jak i w potrawach słonych. Pierwsza odsłona – na słodko-słono, to tarta praktycznie(...)mało słodki, możecie dodać masy krówkowej. Śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekane czekolady, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie schładzamy w lodówce przez około godzinę. Schłodzony ganach miksujemy końcówką do ubijania, do momentu otrzymania puszystego kremu. Banana kroimy w plasterki
Mania GotowaniaMelasowe skony, skony z melasą. Na śniadanie w szkockim stylu, ale z odrobiną naszego, polskiego aromatu. O tym jednak później. Najpierw o skonach. „Scone" to typowa
Grahamka, weka i kajzerkaponieważ podczas gotowania, rabarbar szybko się rozpada na gęstą papkę. Taka konfitura świetnie smakuje z drożdżową chałką, naleśnikami, jako dodatek do granoli i jogurtu, a także na kromce żytniego chleba z twarożkiem. Jest lekko kwaskowa, przez co bardzo orzeźwiająca. Podczas przygotowywania tej marmolady, nie używam żadnych cukrów żelujących, ponieważ zazwyczaj od razu po zrobieniu zjadam ją w ciągu kilku(...)ad73-e11f4080f34f").appendChild(iframe); Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Do szklanki odlewamy 4-5 łyżek soku, który mamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Chcemy, aby pozostały sok, odparował jak najbardziej. W przestudzonym soku, który jest w szklance, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy większość soku z garnka już odparowała
Analiza Smakuokruszka, powstają dania o wprost fantastycznym smaku. Podobnie rzecz miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była(...)najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki mąki, dodajemy sól, roztopione masło, oraz wodę ( letnią). Całość
Miód i pieprzpszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka miodu mak sezam Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce do przefermentowania. Następnie do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia
Kulinarne przygody GatityCiesze sie bardzo z tych buleczek, bo upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze nie dojrzalam do tego by zmierzyc sie z zakwasem. Wszystko jeszcze przede mna. Po buleczkach dzis juz sladu nie ma. Nie dziwi mnie to wcale(...)łyżeczki świeżych drożdży, rozdrobnionych + masło do foremki oraz drobny cukier do posypania syrop: 150 gr cukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta. W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko
Przysmaki KarolkiCurry z kurczakiem nie uznałabym za takie dobre, gdyby nie towarzyszyły mu chlebki naan. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu, ale wiadomo - same nie smakują
bistro mamatego młode ziemniaczki z koperkiem albo grube smażone talarki ziemniaczane – pychota! Czasami jednak zajadamy młodą kapustę zasmażaną z boczkiem po prostu bez dodatków lub z pajdą chleba, szczególnie, gdy robimy młodą kapustę duszoną w pomidorach :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – Składniki: 1 mała główka młodej kapusty – ok. 500 g 1 łyżeczka cukru(...)boczku tłuszcz). Następnie do boczku i wytopionego z niego tłuszczu dodać 1 łyżkę masła, poczekać aż się roztopi, a następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka. Gdy już lekko zbrązowieje (do jasnobrązowego koloru) dodać 2-3 łyżki wody z ugotowanej kapusty i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą zawartość patelni przelać
Kulinarne PrzebojePiątkowe popołudnie minęło nam pod znakiem judo. Tak! Moje dzieci wkręciły się w ćwiczenia. Dzielnie chodzą na treningi. Córcia w szkole, Syncio w CSP w
Dzieje kuchennej WiewióryMa być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie na tyle, żeby zrobić to kiedykolwiek ponownie. Kiedyś upiekłam taki chleb, że nawet kaczki w stawie nie chciały go jeść ... Cóż, bywa i tak. Próbuję dokształcać się w gotowaniu, bo bardzo to lubię i lubię, gdy moje jedzenie smakuje innym. Jest(...)jednej łyżce. Ubijać masę dalej, aż urośnie trzykrotnie i zmieni kolor na bardzo jasny. Teraz ubić białka na sztywną pianę. Do masy jajecznej wsypywać po trochu mąkę i mieszać delikatnie ale dokładnie łyżką lub łopatką. Dodać pianę z białek i też delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy i piec 35-45 minut. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić
Posadzone i zjedzoneDomowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne
Wypieki i RumieńcePtasie mleczko i nutellę mogłabym jeść w ilościach hurtowych ;-) Moje uwielbienie do słodyczy jest moją słabością... ale kto ich nie ma? Ale od dziś nutelli nie
potrawyregionalne