Czekośliwka zwana nutellą śliwkową to pyszny krem tylko z 3 składników, bez dodawania cukru. Słodki smak zyskuje dzięki dodatkowi czekolady. Połączenie śliwki z czekoladą mleczną oraz
Kuchnia MagdaLenyDzieje się, oj dzieje! spotykaja mnie same pozytywne rzeczy, przynajmniej w ostatnim czasie. To intensywny czas w pracy ale i w moim życiu osobistym. Można by
Dzieje kuchennej WiewióryP rzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można
Proste Potrawyjako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić(...)Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy sol i pieprz. Kroimy cukinię w kosteczkę. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu, soli i pieprzu. Ser kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem ser z cukinią, doprawiamy do smaku. Dodajemy 2 cl octu i 2 łyżki uprzednio przygotowanej tapenady. Wypełniamy pomidory farszem. Przygotowujemy sos winegret. Rozkładamy po 1 faszerowanym pomidorku na talerzu
MODA NA BIObabci Lusi. U niej zawsze był najlepszy miód. Od sąsiada z sąsiedniej pasieki. Bywało że mogliśmy wyjadać taki jeszcze nieodwirowany z kawałkami wosku pszczelego. Pyszny z chlebem, albo wyjadany palcem ze słoika. Podstawa naszej wakacyjnej diety. Do dziś kocham polskie miody. Był czas kiedy dostawałam miód z pasieki kuzynki, i to Ona wtajemniczyła mnie w rodzaje(...)rozpuścić z miodem, tak aby połączyły się smaki. U nas w domu zazwyczaj rozpuszczamy masło, lekko studzimy do temperatury ok 35 stopni i dodajemy miód. Intensywnie mieszamy. Dzięki temu miód nie traci swoich magicznych włściwości. Słodkiego smacznego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna
OliveandThymenaturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)rozgrzaniu lubią strzelać, uwaga na oczy! Sezam z białego powinien zrobić się złoty, miodowy. Zdejmujemy przyprawy do osobnej miseczki, dodajemy suszony tymianek, majeranek i sól, wszystkie przyprawy dokładnie razem mieszamy. Jak to rozdrobnić? Ja robię to bardzo tradycyjnie, w ciężkim kamiennym moździerzu, partiami. Biorę 1/6 orzechów, rozgniatam je i ucieram aż widoczne i rozróżnialne będą tylko drobne ich fragmenty. Dopiero
Karo in the KitchenWariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego
Apetyczna babeczkaprzez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało. /WYKONANIE PASZTECIKÓW: 1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części. 2. 1 część ciasta rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką(...)Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje
Wypisz Wymalujmyślenia: Śniadanie : chleb, masło szynka ewentualnie jajecznica . Drugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie mi jajecznica się nie nudzi, mogę ją jeść 7 dni w tygodniu. Szybka, pyszna, sycąca, tak jak lubię). Dlatego dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową(...)piekarnika. Po tym wszystkim czas na przygotowanie zapiekanki. Na spodzie naczynia układamy bataty, na nie dajemy połowę wcześniej podsmażonego boczku, do góry brukselka, cebula i znowu boczek. W misce mieszamy jajka, mleko, czosnek i płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Wlewamy tak przygotowane mleko do naszej zapiekanki, aby równo przykryć wszystko i zostawiamy w piekarniku przez około 35 minut, aż wszystko
PaleoLifeobiad z kotletem i surówką zamienia si ę w danie pełne koloru, smaku i aromatu. Dodatkiem do obiadu mogą być młode ziemniaki lub opieczony chleb tostowy. Polecam Wam serdecznie, s macznego! **** Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per l’estate, il cui ingrediente principale sarà rappresentato dalle cotolette di vitello. Queste ultime saranno(...)vitello 320 g di Milanesi di vitello Amica Natura * * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Amica Natura Alcass " PRZYGOTOWANIE Kotlety cielęce Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą wymieszana z kurkumą lub curry w proszku. Kotlety najpierw
La grande e la piccola cuocamnie rarytas i jedne z ulubionych dań. Tak naprawdę wystarczą dwa składniki: wątróbka i cebulka i mamy zgrany duet. Możemy jeść ją na ciepło z ziemniakami czy chlebem, ale także smakuje dobrze na zimno, jako dodatek do pieczywa. Wątróbka wieprzowa różni się od wątróbki drobiowej oczywiście wielkością, ale także smakiem. Drobiowa jest delikatniejsza, a w wieprzowej jest wyczuwalny dość charakterystyczny(...)drugiej patelni do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy, aby się poddusiła. Po 10 minutach doprawiamy solą i pieprzem. 4 Cebulkę przekładamy do wątróbki, mieszamy i razem podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Wykładamy na talerze i wątróbkę solimy i pieprzymy do smaku według upodobań. Artykuł Wątróbka wieprzowa z cebulką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog
Kuchnia BazyliiPiekłam bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny
Kulinarne przygody GatityW poprzednim poście pisałam że zakochałam się w zapiekanym kalafiorze, postanowiłam zrobić z niego pasztet, wyszedł wspaniały. Ma lekki posmak orzechowy, ostra papryka nadaje ostrości a
Łycha smakówChyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze
chwile dla mnieteż tam, gdzie dopiero marzę, by pojechać. Dziś kulinarnie zwiedzamy razem Węgry – kraj, którego kuchnia należy do środkowoeuropejskich i bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, owocach i świeżym chlebie. W większości kojarzy nam się z ostrą papryką dodawaną do dań i najlepszym tokajem pitym podczas imprez przy cygańskiej muzyce. Dziś razem z sommelierem sklepu Winezja.pl sięgnęłam na półkę z winami(...)lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy
Ostra na Słodkojako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać(...)mieszając, na średnim ogniu, przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Pomidory z przyprawami i czosnkiem dodajemy
cool and mintyWłoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne(...)patelnię odmierzony olej, podgrzewamy mocno i wrzucamy cebulę. Smażymy 2 minuty i zmniejszamy ogień do minimum, lub prawie do minimum, dorzucamy posiekany tymianek i smażymy jeszcze 40 minut. Mieszamy co kilka minut. Po tym czasie dosypujemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i smażymy 10 minut. Potem dodajemy łyżkę octu balsamicznego i jeszcze 10 minut smażymy. I cebulę mamy gotową. Blachę wykładamy
Marder&Marder Manufacture