chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:295/356)

KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 190

Tak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna

OliveandThyme
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 146

naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)rozgrzaniu lubią strzelać, uwaga na oczy! Sezam z białego powinien zrobić się złoty, miodowy. Zdejmujemy przyprawy do osobnej miseczki, dodajemy suszony tymianek, majeranek i sól, wszystkie przyprawy dokładnie razem mieszamy. Jak to rozdrobnić? Ja robię to bardzo tradycyjnie, w ciężkim kamiennym moździerzu, partiami. Biorę 1/6 orzechów, rozgniatam je i ucieram aż widoczne i rozróżnialne będą tylko drobne ich fragmenty. Dopiero

Karo in the Kitchen
Focaccia mocno cebulowa 120

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego

Apetyczna babeczka
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało. /WYKONANIE PASZTECIKÓW: 1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części. 2. 1 część ciasta rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką(...)Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie. Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje

Wypisz Wymaluj
Zapiekanka śniadaniowa ( z batatami, boczkiem, brukselką) 162

myślenia: Śniadanie : chleb, masło szynka ewentualnie jajecznica . Drugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie mi jajecznica się nie nudzi, mogę ją jeść 7 dni w tygodniu. Szybka, pyszna, sycąca, tak jak lubię). Dlatego dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę śniadaniową(...)piekarnika. Po tym wszystkim czas na przygotowanie zapiekanki. Na spodzie naczynia układamy bataty, na nie dajemy połowę wcześniej podsmażonego boczku, do góry brukselka, cebula i znowu boczek. W misce mieszamy jajka, mleko, czosnek i płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Wlewamy tak przygotowane mleko do naszej zapiekanki, aby równo przykryć wszystko i zostawiamy w piekarniku przez około 35 minut, aż wszystko

PaleoLife
Pieczony kotlet cielęcy z kolorową sałatką (Cotolette di vitello con insalata di verdure) 131

obiad z kotletem i surówką zamienia si ę w  danie pełne koloru, smaku i aromatu. Dodatkiem do obiadu mogą być młode ziemniaki lub opieczony chleb tostowy. Polecam Wam serdecznie, s macznego! **** Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per l’estate, il cui ingrediente principale sarà rappresentato dalle cotolette di vitello. Queste ultime saranno(...)vitello 320 g di Milanesi di vitello Amica Natura * *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Amica Natura Alcass " PRZYGOTOWANIE Kotlety cielęce Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka  a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą wymieszana z kurkumą lub curry w proszku. Kotlety najpierw

La grande e la piccola cuoca
Wątróbka wieprzowa z cebulką 176

mnie rarytas i jedne z ulubionych dań. Tak naprawdę wystarczą dwa składniki: wątróbka i cebulka i mamy zgrany duet. Możemy jeść ją na ciepło z ziemniakami czy chlebem, ale także smakuje dobrze na zimno, jako dodatek do pieczywa. Wątróbka wieprzowa różni się od wątróbki drobiowej oczywiście wielkością, ale także smakiem. Drobiowa jest delikatniejsza, a w wieprzowej jest wyczuwalny dość charakterystyczny(...)drugiej patelni do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy, aby się poddusiła. Po 10 minutach doprawiamy solą i pieprzem. 4 Cebulkę przekładamy do wątróbki, mieszamy i razem podgrzewamy jeszcze około 5 minut. Wykładamy na talerze i wątróbkę solimy i pieprzymy do smaku według upodobań.   Artykuł Wątróbka wieprzowa z cebulką pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog

Kuchnia Bazylii
Pâté z drobiowych wątróbek 197

Piekłam   bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem   i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z zapiekanego kalafiora i z czarnuszką 112

W poprzednim poście pisałam że zakochałam się w zapiekanym kalafiorze, postanowiłam zrobić z niego pasztet, wyszedł wspaniały. Ma lekki posmak orzechowy, ostra papryka nadaje ostrości a

Łycha smaków
Karkówka marynowana w cebuli 383

Chyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze

chwile dla mnie
TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna! 220

też tam, gdzie dopiero marzę, by pojechać. Dziś kulinarnie zwiedzamy razem Węgry – kraj, którego kuchnia należy do środkowoeuropejskich i bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, owocach i świeżym chlebie. W większości kojarzy nam się z ostrą papryką dodawaną do dań i najlepszym tokajem pitym podczas imprez przy cygańskiej muzyce. Dziś razem z sommelierem sklepu Winezja.pl sięgnęłam na półkę z winami(...)lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź. Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie studzimy. 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy

Ostra na Słodko
FASOLKA PO BRETOŃSKU 153

jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.  Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.  Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać(...)mieszając, na średnim ogniu, przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Pomidory z przyprawami i czosnkiem dodajemy

cool and minty
Pissaladiere 115

Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne(...)patelnię odmierzony olej, podgrzewamy mocno i wrzucamy cebulę. Smażymy 2 minuty i zmniejszamy ogień do minimum, lub prawie do minimum, dorzucamy posiekany tymianek i smażymy jeszcze 40 minut. Mieszamy co kilka minut. Po tym czasie dosypujemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i smażymy 10 minut. Potem dodajemy łyżkę octu balsamicznego i jeszcze 10 minut smażymy. I cebulę mamy gotową. Blachę wykładamy

Marder&Marder Manufacture
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 154

bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.    Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.    Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i  kremów-domyślałam się 6.    Doskonale nadaje(...)ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiane z proszkiem  delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy

Mia Cucina Sofieta
Pasztet wykwintny z morelą. 193

     Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania