Wakacje wakacjami .... większość z nas podróżuje teraz częściej niż zwykle, spędza dużo czasu w środach transportu. Czasami wieje taką nudą ,że hej! ja mam dla Was
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny(...)wołowinę, indyka i wątróbki na zmianę z podgardlem, w międzyczasie mieląc też warzywa. Do masy dodajemy ok. 2,5 - 3 szklanki bulionu (pozostałego z ugotowania warzyw, wołowiny i indyka), mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, tartym korzeniem lubczyku i solą (my dodajemy jajka na samym końcu, masę można było spróbować i ewentualnie doprawić wg smaku). 4. Na końcu dodajemy jajka
W mojej kuchniZmiażdżone oliwki wraz z wydzielającą się oliwą przechodzą do mieszalnika . Wszystko odbywa się w obiegu zamkniętym, tzn. oliwki transportowane są specjalnymi tunelami biegnącymi od jednego urządzenia do kolejnego. Oliwki miesza się po to, aby wydzielająca się oliwa zebrała się w większe krople. Będzie ją wtedy można łatwiej odwirować. A oto nasza wirówka . Pod wpływem wirowania oliwa oddziela się(...)wina (z takich zawsze wychodzę, ekh, rozweselona). Następnie zjedliśmy prosty lunch w toskańskim stylu , który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste
Chilli Czosnek i OliwaNa wielkanocnym stole tradycyjnie pojawia się baranek. U nas bywa to baranek przygotowany z masła. Wykonujemy go samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale
Smaczne ZdroweCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Paleo bułka! Czy lubicie pieczywo? Myśleliście, że jedząc paleo będziecie musieli się pożegnać z kanapkami do pracy? I tutaj Was zaskoczę. Miesiące przygotowań i eksperymentów kulinarnych
PaleoLifeDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy PrzepisownikChyba każdy zna chlebek pita. Mięciutki chlebek zazwyczaj naładowany mięsem i sosem czosnkowym. Nie wiem dlaczego, w Polsce pokutuje to zestawienie. Tymczasem na Bliskim Wschodzie pita
ladykitchenZobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilka sekund) i podduszona na maśle. Później dodana marchewka (też rozdrobniona). Zupa ogórkowa - dzięki obrotom wstecznym nóż działa w drugą stronę, czyli nie miksuje zupy, tylko delikatnie ją miesza. Wyrabianie ciasta drożdżowego. Nie doczytałam w przepisie, że rodzynkami i skórką pomarańczową posypuje się ciasto, a nie zagniata z ciastem. Ale dzięki temu widać, że siła wyrabiania ciasta drożdżowego jest duża(...)zmielił cukier na cukier puder, jedynie ryż nie został zmielony na mąkę, ale ryż to już naprawdę twardy materiał. I od tego właśnie uzależniłabym zakup. Jeżeli chciałabym często piec chleb i sama mielić wszystkie ziarna, to MC+ mógłby nie podołać, ale jeśli miałby być codziennym kuchennym pomocnikiem (zupa, sos, gotowanie na parze a w weekend ciasto), to myślę, że spełniłby
bistro mamaKażdy ma taki smak, taką potrawę z lat dziecinnych, za którą tęskni. Sama odkryłam niedawno, że to paprykarz. Tak, ten słynny - Szczeciński. A wszystko za sprawą
Karczma Honoriettyidziemy na łatwiznę sięgając po kromkę chleba z masłem i plastrem szynki. Nie mówię, że to nie może być smaczne- zwłaszcza jak jest świeży, pachnący i tyle co upieczony chleb, ale czasem można zaszaleć. Omleciki mi tak posmakowały, że piekłam je kilka dni pod rząd, choć z podobnym wnętrzem. Zapraszam Was więc dziś na pyszne, lekko słodkie śniadanie. Delektujcie się(...)łyżka cukru pudru + do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka. Mąkę przesiewamy i również mieszamy z masą biszkoptową. Na papierze do pieczenia wielkości dużej blaszki piekarnikowej rysujemy 4 okręgi (np. od miseczki), papier obracamy na drugą stronę, a w zaznaczone miejsca nakładamy po tyle samo biszkoptu. Posypujemy
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego
Rozpustne gotowaniepiec bułki, bułeczki, drożdżówki i nawet czasem chleby. Kocham bawić się ciastem, lubię konsystencję ciasta i kocham patrzeć, jak drożdże rozwijają swoją kolonię. No i najważniejsze: wielbię zapach pieczonego chleba i drożdżówek. Przy okazji słodkich wypieków zamęczam znanych mi cukierników, wertuję książki i przekopuję internety. Czasem wychodzą cudowne smakołyki, czasem idealne naboje do procy a czasem urażony drób myśli(...)końca durne. Jeśli jesteście już uspokojeni, to zaczynamy. Robimy zaczyn – drożdże rozcieramy z cukrem. Robimy to widelcem, rozcieramy na papkę. Dodajemy ciepłe mleko (ok. 30 stopni) i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, zaczyn, sól i jajka. Wyrabiamy hakiem do ciasta lub mieszamy drewnianą łyżką
ladykitchen