Gdy byłam dzieckiem co roku jeździłam na 3-tygodniową kolonię nad morze do Łukęcina. Małe miasteczko, nad samym brzegiem morza, wypełnione letniskowymi domkami, pocztą, sklepami z
Ostra na Słodkopiwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi białymi winami: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran,Beaujolais(...)płynna podpuszczka dodawana jest w celu przyspieszenia ścinania się mleka. Powstały w wyniku tego procesu skrzep twarogowy jest krojony na małe kawałki, które wydzielają serwatkę podczas mieszania. Pokawałkowany twaróg jest gotowany w temp. 43°C, którą następnie szybko podnosi się do 54°C. Kiedy gotowane kawałki twarogu skurczą się, należy umieścić je od razu w specjalnych formach do odciśnięcia
gutfutZapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!który zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy(...)powoli , do temperatury 37 C , następnie wyłączamy gaz i dodajemy szczyptę ( na czubku noża ) bakterii termofilnych ( najlepiej działają w temp. 30-50 C , w niższej śpią , w wyższej giną ) , mieszamy , przykrywamy i pozostawiamy na 2 godziny , garnek warto owinąć ręcznikiem lub kocem ,żeby temperatura nie opadała . Na 30 minut przed upływem czasu , rozpuszczamy podpuszczkę w wodzie – ja używam niegazowanej
Ogrodnik w podróżyChlebuś, który skradł nasze serca i podniebienia...rozgościł sie u nas ostatnio na dobre. Idealny na diecie bezglutenowej ale nie tylko, warto go jeść
Smaczne Zdroweinstrukcja obsługi lodówki. W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd. CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM(...)nieprzyjemnego zapachu z lodówki i jej dezynfekcję. Przecieramy dokładnie ścianki, a następnie spłukujemy i wycieramy ją do sucha miękką szmatką. Warto również zadbać o to, by w lodówce nie mieszały się zapachy przechowywanego tam jedzenia – s ą na to dwa sposoby: soda oczyszczona lub mielona kawa – w stawiamy do lodówki pojemnik z wybranym produktem – będzie chłonął zapachy
Ostra na Słodkoradosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku. Tyle wspólnych doświadczeń zdobywanych każdego dnia. Tyle zmagań, by dzisiaj móc zanucić: To co mam To co się zdarzyło nam To pachnący chlebem dom Z roześmianą buzią twą To co mam To co się zdarzyło nam Twój policzek, kiedy mróz Na pierzynie Wielki Wóz Niech mówią, że to nie jest miłość(...)minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. 15. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 16. W naczyniu umieścić serek mascarpone i amaretto. Delikatnie rozetrzeć. 17. Partiami dodawać wystudzony budyń (temperatura budyniu i mascarpone powinna być taka sama - pokojowa), cały czas miksując, tylko do połączenia się
W mojej kuchniTen smalec to prawdziwe odkrycie. Dowód na to, że to wygląd sprawia iż coś wydaje nam się tym czym tak naprawdę wcale być nie
Smaczne Zdrowesię z bańką po mleko i masło. Później na parapecie kuchennego okna stawiało się gliniany garnek na zsiadłe mleko. Śmietaną, która zbierała się na wierzchu, Babcia smarowała kromki świeżego chleba. Gdy wszyscy zajęci byli pracą w polu, nie było czasu na wymyślne gotowanie, a trzeba było nakarmić pomocników. Co najlepiej pasuje do młodych ziemniaczków? Oczywiście kwaśne mleko! Skąd Karolka(...)trzeba. Śmietanę, która zbierze się na wierzchu zebrać i odłożyć - będzie potrzebna do zabielenia zupy. Kwaśne mleko przelać do garnka i wstawić na mały ogień. Nie mieszać. Po chwili zacznie oddzielać się serwatka, a w mleku zaczną powstawać grudki. Nadal nie mieszać, trzymać dalej na średnim ogniu, aby wolno się gotowało, a grudki stawały się coraz bardziej drobne
KUCHARNIAU nas w domu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię
Posadzone i zjedzoneDoskonalsza wersja już i tak doskonałego smalcu wegańskiego, który zamieszczałam jakiś czas temu. W tamtym choć był pyszny, czegoś mi brakowało. Pozostawał mały niedosyt
Smaczne Zdrowektóre są silnym alergenem. Jeśli chcesz je podać, upewnij się, że nikogo nimi nie zabijesz. Jeśli okazało się, że ktoś z „odbiorców” jest uczulony, migdały możesz zastąpić chlebem. Nie dodawaj go do gotowania tak jak pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych(...)rozgrzana? Patent na to znajdziesz tutaj . Zatem, gdy patelnia się odpowiednio rozgrzeje, wrzuć na nią resztę migdałów. Będziesz je prażył. Uważaj, żeby ich nie przypalić, więc ciągle je intensywnie mieszaj. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je z patelni – są gotowe. Teraz jest czas na podanie zupy. Wlej zupę na talerz, posyp prażonymi migdałami. Na koniec, na łyżkę stołową nałóż
manslogblogKuleczki z twarogu z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem oraz dodatkiem oleju z nasion konopi to pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie. Będą one również ładnie prezentować się
Kuchnia MagdaLenyWyszło przypadkiem a zostało już na stałe. Polecam bardzo gorąco, smak domowgo masełka jest nieporównywalny z tym sklepowym. Mimo iż kupowałam zawsze masło z
Smaczne Zdrowedzień wcześnie przygotowujemy jedzenie, dzięki czemu unikamy napadu wilczego głodu na mieście i panujemy nad regularnością posiłków. Zazwyczaj takie pojemniki mają przegródki, dzięki czemu potrawy nie będą się mieszać. Przydatny może być także pojemnik na zupę, owsiankę lub shaker. 1 , 2 , 3 , 4 4. Herbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek(...)miałam jeszcze okazji przetestować, ale przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu 14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego
Powiedz dietom nie