chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:302/356)

Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 286

wymaga specjalnych umiejętności. Kaszę wystarczy odmierzyć w odpowiedniej proporcji do wody, przepłukać i wrzucić do gotującej wody. Następnie gotować na wolnym ogniu odpowiedni czas pod przykryciem. Nie musisz jej mieszać - nie przypali się! Nadmiar wody zostanie wchłonięty, a po gotowaniu wystarczy na trochę odstawić kaszę pod przykryciem. Nie chcę zgłębiać się za bardzo w chemiczne związki, dlatego napiszę w skrócie(...)gołąbki z kaszy gryczanej palonej i tofu. Połączenie kaszy, grzybów i tofu trafiło później jako moja stała pozycja do lunchboxa. Czy wiesz, że z kaszy gryczanej niepalonej możesz przygotować chleb lub naleśniki?   Ziarna wystarczy jedynie namoczyć i zblendować. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą jeść glutenu.   Komosa ryżowa (quinoa) Komosa ryżowa to znakomita kasza zarówno

Fabryka pomysłów
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 222

Mamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 128

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 128

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 242

dawnych czasach kuchnia wiejska nie była wyszukana. Nie dbano o różnorodność i jakość potraw. Miały one jedynie za zadanie nasycić domowników wykorzystując skromne zasoby spiżarni. Podnoszenie i całowanie okruszka chleba, który spadł na ziemię, nie było zabobonem ani zwyczajem, a wynikiem doświadczenia głodu i niedostatku. W gminie Wiśniowa na Podkarpaciu mówi się, że w najcięższych czasach ziemniaki sadzono z grubszych(...)Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości przez około 40 minut. Miękkie grzyby odcedzamy zachowując wywar. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim mąkę. 500 ml wywaru mieszamy ze śmietaną i wolno, po trochę, dodajemy do zasmażki. Sos zagotowujemy cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekane grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i gotujemy

Trzeci talerz
Pesto z czosnku niedźwiedziego 111

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam próbować nowych rzeczy, nowych smaków czy ich połączeń. Dlatego też marzyło mi się pesto lub cokolwiek ze świeżego czosnku

Karczma Honorietty
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 175

masło - 5-6 łyżeczek, - kaszka kukurydziana do posypania, WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy(...)panowie - powiedzcie nam co na Was jeszcze działa? :)))) jeśli masz ochotę na więcej - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 153

przygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata ‘40 to wojna i kartki na chleb. Gdzieś w połowie mamy pompatyczne lata ‘50 z ich rytuałami alkoholowymi i toastami. Jest też kuchnia narodów, bo przecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina(...)sól Jak przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej

Ugotowane pozamiatane
Szaszłyki z kurczaka z indyjskim chlebkiem naan 123

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na indyjski chlebek naan, który z miejsca stał się jednym z najbardziej popularnych wpisów. Jeśli jeszcze go nie

PaleoLife
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 135

Kuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch, atlantycko-francuskiej i kontynentalnej z Niemiec i Austrii. W żadnym innym miejscu w Europie na tak małym terytorium nie znajdziecie tak różnorodnej kuchni. Ja dzisiaj mam dla Was, również wielosmakową, wariację na temat kuchni(...)garnku sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz masło do smażenia Cebule obrać, posiekać, zeszklić

Pełny talerz
Recenzja ksiązki Bakterie do kwadratu... oraz przepis na chlebek skandynawski. 124

Wakacje wakacjami .... większość z nas podróżuje teraz częściej niż zwykle, spędza dużo czasu w środach transportu. Czasami wieje taką nudą ,że hej! ja mam dla Was

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 153

przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny(...)wołowinę, indyka i wątróbki na zmianę z podgardlem, w międzyczasie mieląc też warzywa. Do masy dodajemy ok. 2,5 - 3 szklanki bulionu (pozostałego z ugotowania warzyw, wołowiny i indyka), mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, tartym korzeniem lubczyku i solą (my dodajemy jajka na samym końcu, masę można było spróbować i ewentualnie doprawić wg smaku). 4. Na końcu dodajemy jajka

W mojej kuchni
Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 125

Zmiażdżone oliwki wraz z wydzielającą się oliwą przechodzą do mieszalnika . Wszystko odbywa się w obiegu zamkniętym, tzn. oliwki transportowane są specjalnymi tunelami biegnącymi od jednego urządzenia do kolejnego. Oliwki miesza się po to, aby wydzielająca się oliwa zebrała się w większe krople. Będzie ją wtedy można łatwiej odwirować.  A oto nasza wirówka . Pod wpływem wirowania oliwa oddziela się(...)wina (z takich zawsze wychodzę, ekh, rozweselona). Następnie zjedliśmy prosty lunch w toskańskim stylu , który umożliwił nam sprawdzenie, jak poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste

Chilli Czosnek i Oliwa
WIELKANOCNY BARANEK Z DOMOWEGO MASŁA KROK PO KROKU 186

   Na wielkanocnym stole tradycyjnie pojawia się baranek. U nas bywa to baranek przygotowany z masła. Wykonujemy go samodzielnie, co prawda przy pomocy formy, ale

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania