Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne
Wypieki i RumieńcePtasie mleczko i nutellę mogłabym jeść w ilościach hurtowych ;-) Moje uwielbienie do słodyczy jest moją słabością... ale kto ich nie ma? Ale od dziś nutelli nie
potrawyregionalnePastę jajeczną przygotowuję często jako dodatek do chleba na imprezowo zastawiony stół, przekąskę w ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru(...)sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Jajka obieram, kroję na małe kawałki nożem, układam w miseczce i rozdrabniam na drobno widelcem, dodaję majonez, musztardę, posiekany drobno szczypior, przyprawiam do smaku. Mieszam dokładnie do połączenia składników. Podaję na kanapkach, grubo, dodatkowo posypuję szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem. Jedzmy na zdrowie
Zasmakuj Kuchnidziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Lila zobaczyła awokado i nie miała wątpliwości co chce na śniadanie - chleb z masłem i awokado. II Śniadanie 10:30 Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny(...)sól himalajska, pieprz Wykonanie Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdiecie bezglutenowej brakowało nam trzech rzeczy: chleba, makaronu i pierogów . I tak jak z chlebem już nam się udało, z makaronem też (tym bardziej, że można kupić pyszny w Biedronce), to z pierogami było ciężko. Próbowałam się mierzyć z ciastem bezglutenowym , ale to była ciężka przeprawa, wielki wysiłek i raczej mizerny skutek. Można było się natrudzić, ale przy farszu dość(...)oleju 1 łyżeczka gumy guar Wykonanie: 1. Mąki przesiewamy do miski. Dobre ciasto pierogowe musi być odpowiednio napowietrzone. 2. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę gumy guar i wszystko dobrze mieszamy. 3. Dodajemy łyżkę oleju. 4. Stopniowo dolewamy ciepłej wody i mieszamy. Może się zdarzyć, że trzeba dolać ciut więcej wody, wszystko zależy od tego, ile przyjmie mąka. 5. Następnie przekładamy
Kawa z mlekiemChałka sześcioramienna Czy jest ktoś, kto nie lubi chałki? Najlepiej z masłem, albo z dżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest
Trzeci talerzMacie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki
Rozpustne gotowanieUważaj na paczkowane sałaty- oczywiście gotowe mixy w workach są niezwykle wygodne, ale również ich cena jest dużo wyższa. Spróbuj, szczególnie w sezonie kupować całe główki sałat i je mieszać. Np. sałata lodowa zachowuje swoją świeżość bardzo długo, więc z powodzeniem możemy ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. 3. Fasola, ciecierzyca, soczewica, groch(...)albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym
Tradycyjna Kuchniaręcznie, umieśćcie po kolei: 75g tangzhong, całe jajko, wodę, sól, cukier, pozostałe suche składniki – mąki i mleko w proszku – a na końcu drożdże. Na niskiej prędkości połączcie wszystkie składniki. Mieszajcie tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do ścianek miski. Wyrabiajcie ciasto jeszcze 5-6 minut. Do ciasta należy teraz wgnieść masło. Robimy to w 3 turach, na szybszych obrotach(...)się i swojej porcji na spróbowanie, a potem dopraszał się o kolejne. Dostałam parę pytań o mleko w proszku, które było używane tutaj, jak i w tym przepisie na CHLEB KANAPKOWO-TOSTOWY Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa – pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki
Karo in the Kitchenzagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje za nas Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem. Nie muszę stać przy garnkach, mieszać i pilnować, aby coś nie wykipiało. Po skończonej pracy robot poinformuje mnie, że wszystko już gotowe. Zastanawiam się tylko, dlaczego tak późno wpadliśmy na ten pomysł. Kohersen Mycook - więcej(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wyrabiania ciasta Pierwszym, który wypróbowaliśmy był przepis na chleb pszenno – żytni na miodzie upieczony ze świeżo zmielonych w robocie ziaren, ale w Kohersen Mycook można przygotować dowolne ciasta drożdżowe, ciasto na słodkie i wytrawne bułki czy wyrobić ciasta kruche
Cztery FajeryIndyjski chlebek naan to ostatnie moje odkrycie. W domu jesteśmy wszyscy nim zachwyceni. Zrobiłem go w zeszłym tygodniu po raz pierwszy i od tego czasu zajadaliśmy
PaleoLife100g sera feta ( 100g of feta cheese ) 1 cebula (1 onion ) 1 ząbek czosnku ( 1 clove of garlic ) 2 łyżki oliwy ( 1tbs of olive oil ) Przygotowanie ( Recipe ) Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Robimy w niej dołek, w który wlewamy gorącą wodę. Ciasto siekamy nożem, aż mąka wchłonie wodę. Sifted flour mix with a pinch of salt. Then make(...)użyjemy do lekkich wypieków, jak np. biszkopt, mąki 550 czy 650 do nieco cięższych ciast, a wyższe typy to głównie typy chlebowe, które doskonale nadają się do wypieku domowego chleba. Type of flour. You can get different types of them. 450, 550, 650 or even 2000. This number indicates grams of the ash in one tonne of flour. The lower
Jacob TastesLubię eksperymentować w kuchni i ta pieczeń jest właśnie owocem jednego z eksperymentów :-) Jak już kiedyś wspominałam mąż uwielbia mięso, więc często się
Rozpustne gotowanieKażdy uwielbia czekoladę, ponieważ daje szczęście- podnosi poziom endorfin oraz jest jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków. Jednak czy wszystkie wyroby
Życie na widelcuWszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków
Dzieje kuchennej Wiewiórynawet po porodach, że tylko pozazdrościć :) Ale tak po prawdzie nie było czego... Wychowanie dzieci, praca w polu i opieka nad chorą Babcią na pewno nie były łatwym "kawałkiem chleba", a swoją figurę bardziej niż genom zawdzięczała właśnie temu wysiłkowi. Czemu tak twierdzę...? No bo przecież skoro wzięłam po niej siwe włosy i żylaki, to czemu nie miałabym też zgarnąć(...)prawdziwą wanilią 2 małe jajka 3 pełne szklanki mąki pszennej Szczypta soli Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temperatury max. 40⁰C. ½ szklanki odmierzamy i mieszamy wraz z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy- najlepiej mikserem
Kuchnia w czekoladzie