chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:288/356)

,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 344

przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny(...)gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować 4 łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewamy do garnka

Podróż w kulinaria
Chałka korzenna 129

Już za chwilę, już za momencik Mikołajki, a dosłownie chwilę później Święta. Dlatego nie ma na co czekać, trzeba korzystać z ego okresu i cieszyć się

Słodkie Przyjemności
Ratatouille (ratatuj) 127

jest wyjątkowo smaczne. Ratatouille to jarska potrawa prowansalska. Podstawę stanowią bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory.  Można je podawać na różne sposoby, na ciepło lub zimno,  z chlebem lub makaronem, jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielne danie lub jako przekąskę. Najważniejsze, że zawsze jest smacznie! Sposób robienia podpatrzyłam na filmiku ze strony  Bon appetit składniki(...)zbrązowi. Dodać 1/3 pomidorków cherry i pokrojonego w ćwiartki pomidora, obsmażać kolejne 5 minut. Dodać cukinię i bakłażan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać na wierzchu pozostałymi pomidorkami. Nie mieszać. Wstawić garnek do nagrzanego piekarnika, zapiekać przez 20 - 30 minut, do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidorki zaczną pękać. Można pod koniec włączyć górny grill, o ile Wasz

Stare Gary
Żyrafa- maślana chałka. 6985

     Dziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo

Rozpustne gotowanie
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 140

lokalowe zamówienie”, a nie mogliśmy się ich nachwalić. W końcu zgodnie stwierdziliśmy, że robimy je w domu…. problem jedynie stanowiło pieczywo…. Na czym je zrobić, na chlebie tostowym, w bagietce? Lokal, w którym zamówiliśmy te „kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego(...)korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier W małej miseczce umieszczamy wszystkie składniki na zaczyn i mieszamy do połączenia. Miseczkę z zawartością owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, mleko, wodę oraz oliwę z oliwek

Smaki Na Talerzu
FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE) 169

blogu dominują słodkości to od czasu do czasu prezentuję wam zdrowsze i alternatywne wypieki. Tak będzie i dzisiaj... Studiując jedną z książek Silvany de Lauro o wypiekaniu chleba znalazłam ciekawy przepis na chlebek a właściwie placek. Do jego wykonania będziecie potrzebować mąki z cieciorki, odrobiny soli i pieprzu, wody i oliwy z oliwek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała(...)łyżki sezamu  Wykonanie :  1. Sól rozpuszczamy w 125 ml wody. Mąkę przesiewamy do dużej miski i powoli wlewamy najpierw osoloną wodę potem pozostałą. Podczas tej czynności stale mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na min. 4 godziny.  2. W czasie "wyrastania" ciasto będzie tworzyło pianę, którą należy zdjąć łyżką cedzakową. Po wskazanym czasie

vaniliowoczekoladowa
Grzanki z masłem czosnkowym 198

Grzanki z masłem czosnkowym to doskonała przekąska przed daniem głównym, lub bardzo lekki i niezwykle szybki w przygotowaniu posiłek na kolację lub na przyjęcia ze znajomymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepis na Lasagne dla niemowlaka. 271

Bolognese dla niemowlaka. Przepis do wykorzystania również z innymi makaronami. Przy okazji tego wpisu, muszę się pochwalić. Dziubas chwyta już widelec i nadziewa wszystko co się da…..nawet chleb Lasagne to nie lada wyzwanie ale też dobry sposób na doszlifowanie umiejętności. Nie zapominajcie o sztućcach. W BLW łatwo się przyzwyczaić do łapkowego jedzenia i zapomnieć o podawaniu ich. Kładźcie(...)mililitrów mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Farsz przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem i polać zimną wodą, obrać ze skórki pokroić w kostkę. Mięso przesmażyć krótko (2 minuty) na oliwie. Mięso mieszamy w trakcie podsmażania. Do mięsa wsypać przyprawy i wlać wodę. Dodać pomidory i koncentrat. Dusić pod przykryciem 10-15 minut na minimalnym ogniu (aż pomidory zaczną puszczać sok). Powinna

Krupeczki
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 123

dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco(...)miodu - u mnie ciemny, gryczany - stąd ciemny kolor finalnego wypieku Do miski wlać część wody, wsypać cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszyć drożdże - w mniejszej ilości wody będzie łatwiej mieszać drożdże . Wymieszać do rozpuszczenia składników i wtedy dolać resztę wody. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski  przesiać przez sito resztę mąkę - w ten sposób się ją napowietrza

Grunt to przepis!
Placki z kaszy manny i serka homogenizowanego czyli nowa ksiazka i Domowe Warsztaty Dla Dzieci 123

Organizowaliście kiedyś swoim dzieciom domowe warsztaty kulinarne? takie na poważnie? gdzie dzieciaki nie tylko uczestniczą patrząc? jeśli nie, to polecam Wam taki sposób spędzania wspólnego czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 128

Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki czosnkowe 145

poradzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma  w sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie(...)nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy

Kuchnia w czekoladzie
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 233

Zdejmujemy patelnię z ognia. 3 . MIĘSO (5 min) Do miski wrzucamy mięso mielone, sporo grubo mielonego pieprzu, sól, jajko, majeranek, bułkę tartą oraz podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej masy(...)pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden punkt do atrybutu siły. Mimo, iż w grze wygląda tak samo jak zwykły gulasz i gulasz Thekli, to znacząco różni się składem i smakiem

Nerds Kitchen
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 155

niej „klin” i przełożyć go na swój talerz. Do studzianiny obowiązkowo podawano ocet (taki „prawdziwy” 10%). Każdy polewał nim swoją porcję wg uznania. A do tego oczywiście kromka chleba. W różnych regionach, a nawet w różnych domach, do wywaru dodawano nieco inne zioła i warzywa. Czosnek niekiedy krojono w kosteczkę i dodawano do mięsa. Ja jednak wolę, kiedy(...)minut. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucamy do niego obrane ząbki czosnku. Kiedy mięso jest zupełnie miękkie i odchodzi od kości wyłączamy gaz, dodajemy 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, mieszamy i całość odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mięso wyciągamy z wywaru, wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości i skór, rozdrabniamy i kroimy na małe kawałki. Wykładamy na talerze

Trzeci talerz
Włoskie paluszki chlebowe 108

"Pierwszy wolny dzień od dawna, w końcu mogę do południa wylegiwać się w łóżku, a po południu wolny czas spędzić w kuchni. Bardzo się z tego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania