Sezon na jajka gotowane na twardo trwa. Jeśli tak jak ja lubicie zjeść jaja na twardo w postaci nieco innej proponuję Wam spróbować przygotować pastę do
Pełna Lodówkawielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone . Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne! Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI: * polędwica wołowa – 600 g * cebula – 3 szt * papryka – 1 szt * grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g * koncentrat(...)rezultacie straci soczystość). Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy. Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło. Jeśli
Ostra na SłodkoTo był szalony batatowy dzień! Małżon zakupił mi słodkie ziemniaki po okazyjnej cenie 7 zł za kilogram, niewielkie w sam raz do upieczenia. W końcu mogłam
Dzieje kuchennej Wiewiórypłynów ziarna zwiększają bowiem kilkukrotnie swoja objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich odżywcze wartości. Dodawany do koktajli, owsianek, kasz i warzyw. Dodawany do niektórych wypieków: chlebów i naleśników. Bardzo fajnie nadają się do wysiewu i pozyskiwania smacznych oraz zdrowych kiełków . Nasiona chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ich cena(...)gęstego naturalnego jogurtu 2 szklanki truskawek lub malin (mogą być mrożone) kilka kropli ekstraktu waniliowego lub miąższu z laski wanilii 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie: Nasiona Chia mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej na noc do lodówki). Po tym czasie dodajemy ekstrakt waniliowy, miód lub syrop klonowy i jogurt. Mieszamy. Nakładamy do salaterek: pudding – owoce – pudding
Moja Mama Gotujedaje się odłączyć od reszty. Potrzeba silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy(...)objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką. Pietruszkę bardzo drobno, na mgiełkę. Super pasuje też świeża bazylia. Dwa lub trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie czosnek i miękkie masło, aż utworzą gęstą pastę. Odrobinę solimy. Ser – jeśli używacie żółtego – trzemy na tarce. Keksówkę o wymiarach 12 na 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
Karo in the KitchenRillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia. Składniki: 60 gram peklosoli na 1 litr wody 600 gram szynki 600 gram boczku bez żeber 300 ml. wina białego liść laurowy pieprz ziarnisty szczypta soli morskiej 1 łyżeczka(...)pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 min. Płyn odlewamy ale zachowujemy. Mięso wyjmujemy i najlepiej palcami rozdrabniamy na małe niteczki. Mięso przekładamy z powrotem do naszego wywaru. Mieszamy i przelewamy do naczynek w których zamierzamy podać nasze smalczyk. Ponieważ ja robiłam go dziś a do świat jeszcze troszkę to przechowuje go w słoiczkach
NaKońcuJęzykaPolecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Kawa z mlekiemZwlekałem z tym chyba z pół roku, albo i dłużej. Madzia chciała taki prosty likier z krówek, taki kobiecy, delikatny. Ona lubi takie cukierkowe likiery. Robiłem
Marder&Marder ManufactureJeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i
Proste Potrawypyszny, wyraźny w smaku i ma ciekawą oleistą i strukturę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Przygotujecie go w kilkanaście minut, z kilku zaledwie podstawowych składników. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba, z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Sprawdzi się na wigilijnej kolacji lub jako jedna z przekąsek na sylwestrowej imprezie. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam nie tylko wegetarianom. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, kapary, natkę pietruszki i opcjonalnie także papryczkę chili. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku, dodając np. więcej soku z cytryny. Podajemy w miseczce lub formujemy używając okrągłych stalowych pierścieni lub np. filiżanki. Przed podaniem dekorujemy pozostałymi
cool and mintyjuż zdarza nam się poszaleć to zajadamy się świeżą kromką z masełkiem i np. domowymi powidłami (kto by pogardził, już robię się głodna;) Kiedy piekę domowe chleby lub bułeczki to najczęściej jest to wtedy gdy mamy rodzinną domową biesiadę, spotkanie ze znajomymi lub po prostu gdy zwyczajnie mamy ochotę na świeżą ciepłą bułę (z czymś:) Zazwyczaj piekę już(...)może być także sezam lub mix papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem
Zasmakuj KuchniSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy. Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta. Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut. Dodajemy stopione, ciepłe masło. Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie. Ciasto ma być gładkie i pulchne
SMYKWKUCHNIO pierogach mogłabym pisać wiele. Kojarzą mi się z moimi babciami. Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem. Babcia Manisia zawsze kiedy
Dzieje kuchennej Wiewiórysię poniewiera. Jak będą wściekłe mrozy, będziemy nim ogrzewać, podejrzewam, że ten opiekacz to nie tylko zapiekanki spali, ale i reaktor jądrowy zastąpi. Zapiekanki to dobra okazja do recyklingu chleba, który już swoje odleżał. Nadaje się do tego każdy rodzaj ulubionego przez was pieczywa. Poznajcie nasze ulubione zapiekanki. DOMOWE ZAPIEKANKI „CZYSZCZENIE LODÓWKI” Przepis na 4 zapiekanki z bagietki: 2 bagietki(...)pieczarki. Pieczarki podczas smażenia puszczają wodę. Trzeba wrzucić je na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć, mieszając do momentu, aż woda odparuje. Pieczarki dodajemy do miski z przesmażonymi wcześniej produktami. Mieszamy. Dodajemy oliwki pokrojone w półplasterki, kapary, drobno pokrojony ser pleśniowy. Mieszamy i próbujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na posmarowane bagietki, posypujemy tartym
ladykitchenodcieknąć. Z tej ilości mleka otrzymałam równo 1kg sera. Ser jest delikatny i łatwy do smarowania. Serwatki nie wylewamy. Można ją wykorzystać w różny sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam na gazę(...)pieprz czerwony, czosnek niedźwiedzi, papryczka chili, sól. Można dodać również świeżych ziół. W dodatkach do sera panuje dowolność, dajemy takie składniki jaki lubimy. jajko Zioła i przyprawy dokładnie mieszamy z serem. Ja dodałam jajko, ale nie jest ono konieczne, można pominąć. Na placku rozkładamy ser , pozostawiając puste boki. Zbieramy ciasto z boków tworząc sakiewkę. Ciasto daje się naciągać
Leśny Zakątek