cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10(...)całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu pasztet złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół). 2 foremki (lub 1 keksówkę) smarujemy tłuszczem, np. margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masę wkładamy do foremek
Trzeci talerzprzykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba. Śledzie po kaszubsku: 5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g) 6 suszonych śliwek 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu(...)Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak. Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie
Poezja smakuSkładniki: 2 wędzone makrele średniej wielkości saszetka ryżu 100g 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 kartonik przecieru
Gotowanie jest łatweBułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta
Blog z Apetytem"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać
Słodkie Przyjemnościstosowane są wyłącznie naturalne składniki, które nigdy nie są podgrzewane, gotowane, pieczone, pasteryzowane, zarumieniane ani prażone. Jedyne procesy, którym poddane są składniki produktów RAW to kiełkowanie, marynowanie, miksowanie i mieszanie składników, jak również delikatne suszenie w niskich temperaturach." O miejscu jakim jest RAWFOODS można pisać i pisać :) Dlatego zachęcam Was do zajrzenia na stronę główną RAWFOODS jak i stronę sklepu(...)KRAKERSY chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym * krakersy meksykańskie Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek
Zdrowie na języku :PMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej WiewióryBył plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania. Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak??? Otóż
Dzieje kuchennej WiewióryFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się
Ostra na SłodkoNie lubię jak wieje wiatr, przynosi niepokój, bezsenność i niemoc. Tak mam od lat. Dzisiaj w nocy wiało i wieje nadal, na szczęście świeci słońce dodające
Dzieje kuchennej WiewióryDziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również si ę zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki
La grande e la piccola cuocaStollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe(...)ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm.Rozwałkować marcepan
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę
Uwaga Babcia Piecze ChlebNiesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały
Rozpustne gotowaniektórej edycji śledzę wszystkie poczynania dzielnych piekarek i piekarzy. Po reaktywacji zakwasu wielokrotnie obiecywałam sobie wstąpienie w ich szeregi, czego efektem nie był dotąd ani jeden wspólnie upieczony bochen chleba, nawet jedna mała bułeczka nie zdołała wyrosnąć na czas! Kiepsko, wiem, bardzo kiepsko. I wstyd. Ale kiedy piekarski fartuch przywdziała Amber , z którą łączy mnie niejedna wspólna i jakże smakowita(...)zmniejszyłam do 1) 1 łyżeczka drożdży instant (dodałam 1,5 łyżeczki) skórka starta z 1 pomarańczy cukier trzcinowy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji
KUCHARNIA