Odrywany chlebek pizza Puszyste i mięciutkie ciasto z pysznymi dodatkami, które w smaku bardzo przypomina pizze. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na piknik lub na
Blog z Apetytemtradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. Jak przypominam sobie dzieciństwo to pamiętam poranek pachnący chlebem w piekarniku. Staram się aby teraz mojej rodzinie dawać to co ja miałam. Dom pachnący chlebem i chrupiącą skórką. Przygotowałam więc tradycyjne bułki ale zamiast upiec ciasto usmażyłam je na patelni grillowej pod przykryciem. Bułki przygotowałam z dodatkiem oleju rzepakowego Wielkopolski . Olej rzepakowy polecany jest(...)drożdży świeżyc duża szczypta bazylii 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru brązowego Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy z drożdżami i odstawiamy na bok. Mąkę, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól oraz Olej Wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy ciasto do momentu kiedy ciasto nie będzie kleiło się do rąk
Kuchnia w oparachciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba , lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, jest dość gorące i rękami nie polecam wyrabiać – chyba że, w rękawicach hutniczych . Po wyrobieniu , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy(...)rozpadają się ,a praca idzie szybciej . W dużym garnku ,doprowadzamy wodę do wrzenia i małymi partiami ( nie wszystkie na raz , bo się zlepią ) wrzucamy na wrzątek pierogi. Delikatnie mieszamy , minutę od wypłynięcia są już ok . Podajemy na gorąco , prosto z wody lub z palonym masłem ..odsmażane , też są pyszne Smacznego ! Artykuł Pierogi z boczniakami pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Naszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień
Mieszam w GarnkuŻe musztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy
Marder&Marder Manufacturedomu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można ją podać na wiele sposobów. Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające to już trzeba się samemu przekonać. Jest(...)naturalnego (lub śmietany jak kto woli - ja lubię ze śmietaną 12 lub 9%) pęczek szczypiorku 5-6 rzodkiewek Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w formie pasty kanapkowej lub tak jak na zdjęciu – w listkach mini sałaty rzymskiej lub cykorii. Smacznego!!! Artykuł Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
sierotka maRysia w kuchnisposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French(...)rozmącamy je dokładnie. Wlewamy mleko, ścieramy na jak najdrobniejszych oczkach żółty ser. Całość delikatnie dosalamy (w zależności od tego jak bardzo Wasz ser jest słony) i bardzo dokładnie mieszamy. Czerstwe bułki najlepiej ‘piją’ masę mleczno-jajeczną. Kroimy je w 1,5 centymetrowe plastry (bez piętek) i maczamy je z obu stron w masie z jaj, mleka i sera. Jeśli
Karo in the KitchenBardzo zaległy przepis. Zorientowałam się, że ostatnio raczę Was tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu mieszając, aby się dokładnie rozpuściła. Mleko podgrzewamy do temperatury 30 stopni, dodajemy kulturę starterową zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozcieńczoną podpuszczkę i delikatnie mieszamy. Przykrywamy naczynie (my użyliśmy garnka z pokrywką, w którym podgrzewaliśmy mleko) i odstawiamy w temperaturze pokojowej (około 22 stopnie) na 12 godzin. Po tym czasie skrzep delikatnie wylewamy na durszlak wyłożony(...)Wiemy też bez cienia wątpliwości, że jest świeży. Nie wspomnę już o satysfakcji i dumie z naszej produkcji :) A powstałą serwatkę zamiast wylewać możecie użyć zamiast wody do wypieku chleba lub bułeczek, lub zrobić z niej ricottę (co przy następnej produkcji twarogu poczynimy). Smacznego! Madzia i Paweł --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureJak na Wiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem
Dzieje kuchennej WiewiórySUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 1,2 kg /krojona w kostkę 2 cm-max 3 cm -udziec z indyka bez skóry 1,2 kg/szarpak -jedna duża golonka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Czyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)dorzucamy do niego twaróg, czy też inny ser, na jaki mamy ochotę. Najlepiej jednak sprawdzają się te rozpuszczalne pod wpływem temperatury i takie też powinno się ze sobą mieszać. Mówi się jednak, że gruzińskie gospodynie dodają do chaczapuri taki ser, jaki akurat mają pod ręką, toteż nie przejęłam się specjalnie moją mozarello-twarogowo-oscypkową papką. ;] Nadzienie powinno być lekko słone
Kuchenna KontrrewolucyaBył czas gdy na sam jego zapach miałam mdłości, w przedszkolu podawano go na podwieczorek i wpadałam w histerię. Kalafior bo o nim tu mowa to
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyszła wiosna, zaraz rozpoczniemy kwiecień. Słońce grzeje, deszczyk pada a mnie dopadła świadomość, że zaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i
Dzieje kuchennej WiewióryPrzyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej
W kuchni u MonikiPaprykarz szczeciński to dla mnie klasyk mojego dzieciństwa. Świeży chrupiący chleb, paprykarz i ogórek kiszony jest dla mnie kulinarnym wspomnieniem całego mojego okresu dziecięcego. Większości z nas kojarzy się on z paprykarzem z puszki, który czasem ma dość wątpliwy skład, mimo tego że ma w nim najprostsze składniki. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić swój domowy paprykarz szczeciński. Wystarczy ryż, warzywa, przyprawy(...)cebuli dodajemy marchewkę oraz pietruszkę. Podsmażamy około 3 minut. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości – ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy koncentrat, rybę, ryż i dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawami i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Życie ze smakiemrazem przygotowałam go w wersji ze śmietaną i ostrą papryką. Dobrze schłodzony można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki(...)odcedzony biały ser, sól z papryką i śmietanę. Całość smażymy mieszając cały czas. Kiedy ser się rozpuści i połączy z masłem (około 5-10 minut) wlewamy jajko i szybko mieszamy z serem zanim się zetnie. Całość smażymy jeszcze chwilę. W tym czasie ser zacznie gęstnieć i stanie się plastyczny. Gotowy wkładamy do niewielkiego plastikowego pojemnika i lekko dociskamy, by pozbyć
Trzeci talerzCUKIER Sposób przygotowania: 1. W jednaj misce umieszczamy przesianą mąkę oraz pozostałe suche składniki . Do drugiej miski wbijamy jajko i łączymy je z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Wszystko razem mieszamy. 2. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 2h w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. 3. Następnego dnia ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy(...)wystudzoną chałkę kroimy na grube kromki. Smarujemy je masłem, układamy na nich pokrojone w plastry truskawki oraz posypujemy cukrem. Uwagi: – Kanapka smakuje równie dobrze ze zwykłym białym chlebem. – Cukier jest niezastąpiony, kanapka z zamiennikanu nie smakuje tak dobrze. W wolnej chwili zapraszamy
Podwójnaporcjacodziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy
Kulinarne przygody Gatity