chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:261/356)

Stri-fry z bulguru, z czosnkiem i ananasem 159

Trudno mi ostatnio przygotować coś do jedzenia co by mnie zachwyciło, powaliło, coś o smaku wyjątkowo wyjątkowym. To danie to przykład na to, że jednak znalezienie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z makiem 166

Pyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem. Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika, by

Zasmakuj Kuchni
MINI ZAPIEKANKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI I BAKŁAŻANEM 170

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, taką typowo jesienną kolację. W menu chrupiące mini zapiekanki z grzybami leśnymi, bakłażanem i karmelizowaną cebulką. Pomysł idealny zarówno

Ostra na Słodko
Polędwica dojrzewająca. 524

Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 268

Wakacje!!! znowu są wakacje!  Słońce grzało i żegnało razem z dzieciakami panie nauczycielki i szkołę, świadectwo pierwszej klasy jest, nagroda za wzorowe zachowanie również, pękam

Dzieje kuchennej Wiewióry
PLACEK CUKINIOWY NA SŁONO / CUKINIA POD KRUSZONKĄ / CUKINIA W KRUCHYM CIEŚCIE 112

Cukinii w tym roku mamy pod dostatkiem. Soki, sałatki,  zupy, pasty do chleba z jej dodatkiem lub z nią w roli głównej, przygotowuję codziennie. Udało mi się też stworzyć coś niebanalnego na drugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek.  Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa(...)cukinii startej na grubych oczkach, 1 płaska łyżeczka soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętgo przez praskę, 1 płaska łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy do powstania kruszonki (ciasto nie musi być zwarte). Dzielimy ciasto na 3 części.  Jedną z nich wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGETARIAŃSKI SMALEC 169

ZOBACZ ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego - zestaw zawsze idealny. Dlaczego więc odmawiać sobie tych przyjemności, choć się nie jada mięsa? Nie trzeba sobie niczego odmawiać! Smalczyk smakuje bardzo, bardzo(...)wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim smażę, aż cebulką będzie złota. Wyławiam przyprawy, a całość dodaję do pasty z fasoli, mieszam (można blenderem, ale trzeba uważać,  by nie zmiksować wszystkiego na gładko - cebulką ma być wyczuwalna). Jeśli to konieczne, dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym

W kuchni Karmel-itki
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 295

Ci co mnie znają nie od dziś wiedzą, że sobota u Wiewióry to domowy dzień pizzy. Korzystam z sezonowych warzyw i owoców ile mogę co przekłada

Dzieje kuchennej Wiewióry
Meksykanskie chili wolowe z salsa 157

Do Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 220

Zatęskniłam za wspólnie celebrowanymi śniadaniami. Ostatnio nie składało nam się, nie udawało razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bagietki na zakwasie pszennym! 210

bardzo dawno. Dużo się nauczyłam, oj dużo. Przede wszystkim tego, że dobry chleb czy bułki wymagają trochę czasu, dopieszczenia i odpowiedniego procesu. A wszystko po to aby skórka na chlebie była idealnie cienka i chrupiąca. A miąższ miał niezrównany smak. Wszystkie moje wypieki zazwyczaj były na zakwasie żytnim. To mój pierwszy ( i już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie(...)matkę.  dzień nr 1 Bierzemy 3 łyżki zakwasu żytniego (50 na 50, z mąki żytniej typ 720) dodajemy 2 łyżki mąki pszennej typ 720 , i 3 łyżki wody. Mieszamy odstawiamy na 12 godzin.  Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki wody. Odstawiamy na 12 godzin. dzień 2 Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3 -4 łyżki wody

SMYKWKUCHNI
Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem 168

Domowe bułeczki są najlepsze i nikt mi nie powie, że te kupne to palce lizać.Robi się je szybko z wyrastaniem różnie bywa. Jak ciepło w

Różowa kuchnia
Świąteczna strucla makowa 353

okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody Na początek przygotowujemy rozczyn. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy (to nic, jeśli pozostaną niewielkie grudki, przy zagniataniu ciasta nie będzie miało to znaczenia), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Ratunku obiad
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 179

Mistrzostwo świata w gołąbkach ma moja teściowa. Ja popełniłam je dwa razy w życiu.  Pierwsza próba była nie udana i kapusta strasznie twarda, druga... miała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 196

Bardzo przykro mi to pisać ale nawalam. Mam takie poczucie... Gotuję, robię zdjęcia i co? leżą i czekają kiedy będę miała czas a tego właśnie mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Serca z Bazylei i garść priorytetow 165

Znikają blogowi obserwatorzy tak jak i ja zniknęłam na kilka dni. Smutno mi ale cóż zrobić... Ja wracam do formy. Weekend spędziłam w domu pomału przygotowując

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe Bułki Grahamki 216

Witam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe(...)przygotowania : Domowych bułek grahamek  Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania rozczynu : Do miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentacje ) około 50 ml ciepłego mleka i dużą łyżkę mąki pszennej składniki mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut po tym czasie rozczyn powinien przypominać wyglądem piankę po 15 minutach przygotowuję ciasto do miski z rozczynem dodaję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 162

rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem, około 1,5-2 godzin. Potrawę należy co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie(...)Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna.   A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco

Karo in the Kitchen
Twarożek babci Wandzi 184

Dzisiaj kolejna propozycja pasty do chleba, a zarazem kolejna podroż do kulinarnej przeszłości. Otóż tytułowa babcia Wandzia, to babcia mojej drugiej połówki, nota bene wyśmienita kucharka, z której przepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia(...)potem w poprzek. Pomidory również kroimy w małą kostkę. Do miski wkładamy biały ser i rozgniatamy go ze śmietaną, dodajemy pokrojone jajka i pomidory, solimy, dorzucamy koperek i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa brokułowa z grzankami i chili 179

gotowa. Potrzebujemy jedynie blender, gdyż zupa będzie kremowa. Grzanki do zupy można przygotować samemu, pokroić chleb tostowy w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z rozgniecionym czosnkiem, wrzucić kawałki pokrojonego chleba i podsmażyć. takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup. Zupa brokułowa z grzankami i chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić(...)jest odpowiednio miękki część odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy dokładnie na krem za pomocą blendera (ja mam Triblade Kenwood) następnie doprawiamy chilli, ewentualnie pieprzem i solą, dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy. Rozlewamy zupę brokułową do miseczek,wkładamy kawałki brokuła, posypujemy czosnkowymi grzankami i doprawiamy chili z młyna, jeden obrót, aby nie była zupa zbyt pikantna. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię