chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:263/356)

Chleb orkiszowo-żytni 141

Ostatnio dużo piękę różnych chlebków. Mieszam co mi wpadnie w rękę, różne mąki i ziarna. W tym przepisie wykorzystałam mąkę orkiszową i żytnią oraz ziarna słonecznika. składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 200 g mąki żytniej typ 2000 130 g aktywnego zakwasu ok 400 ml letniej wody ok 1/2 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 1 łyżka soli(...)nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce, aby skórka na wierzchu była miękka gorący chleb posmarować wodą

Monia miesza i gotuje
Dyniowe bułki na żytnim zakwasie 131

przepisu poniżej można upiec bułki lub dwa bochenki chleba. Lubię bułki mocno wypieczone z chrupiącą skórką, z dodatkiem nasion i pestek dyni lub słonecznika. Piekąc dyniowe bułki czy chleb z taką ilością żytniej mąki zawsze dodaję drożdże aby ciasto porządnie wyrosło. Zaoszczędzam również czas zwłaszcza gdy piekę w tygodniu. Ciasto chlebowe po prostu wyrasta szybciej. Dyniowe bułki na zakwasie Składniki(...)powinien mieć gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryj szczelnie folią i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień wymieszaj zaczyn z dyniowym puree, 100 ml wody, drożdżami i obiema mąkami. Mieszaj za pomocą miksera używając haka. Ciasto powinno być lepkie ale odchodzić od brzegów. Dolewaj wody do uzyskania wskazanej konsystencji. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione urwij kawałek i spróbuj rozciągnąć

codojedzenia
Bruschetta z blanszowanym bobem 151

Pecorino. Pełnia wiosennego hedonizmu i tylko 15 minut roboty! Bruschetta to przekąska (antipasti) z Włoch. To nie tylko dobrze znana grzanka z pomidorami. Bruschetta to po prostu grzanka – z chleba, bułki, opieczona na ogniu, grillu, posmarowana lub skropiona oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Takie grzanki jedli robotnicy na plantacjach pomidorów i oliwek (we Włoszech w dalszym ciągu uważa się(...)przekładamy do miseczki – wlewamy do niego jedną łyżkę oliwy z oliwek i sok z cytryny. Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę cytrynową i posiekane liście mięty. Całość dokładnie razem mieszamy i odkładamy na bok. W drugiej miseczce mieszamy śmietankowy serek z suszoną bazylią, oregano i tymiankiem – dosalamy do smaku. Kromki bagietki skrapiamy pozostałą oliwą i tostujemy – ja robię

Karo in the Kitchen
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 115

wyczucie”, bez termometru, co 15 minut sprawdzałam zwracając uwagę, aby się zawartość nie zagotowała. Podgrzewamy do chwili, aż zacznie się rozwarstwiać, oddzieli się serwatka i powstaną grudki twarogu (nie mieszamy – trwa to ok. 50 minut). Garnek z zawartoscią odstawiamy do ostudzenia. Sito wykładamy gazą lub tetrą, delikatnie wybieramy łyżką cedzakową twaróg, przekładamy na gazę i odcedzamy serwatkę. Gazę zawiązujemy(...)szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :)   Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Ciasto z cukinią 131

mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus dziesięć do charyzmy z powodu tekstury- ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, wilgotne(...)tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Dorzucamy cukry, olej i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie w misce lądują suche składniki- mąka, sól, proszek, soda i cynamon, i znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i olejek migdałowy. Pieczemy 70 minut w temperaturze

les mirabelles
ZIARNA PRAŻONE NA PATELNI - IDEALNE DO SAŁATY 221

Moja rodzinka uwielbia ziarna. Każdy chleb czy bułki im więcej mają ziaren tym lepiej. Lubimy również dodatek ziaren do sałat, które zjadamy w ogromnych ilościach. Takie ziarna przygotowuje się błyskawicznie a smakują zupełnie inaczej niż surowe, są po prostu rewelacyjne. Moja najmłodsza Córcia zajada takie ziarenka również same. Ziarna prażę zawsze na suchej patelni. To skarbnica witamin. Polecam :-) Składniki: - wyłuskane(...)Przekładam do miseczki i wsypuję do prażenia len. Uwaga bo len lubi strzelać (a ziarna są bardzo gorące) dlatego ja gdy tylko zaczynają się strzały odstawiam na moment patelnię, mieszam i za chwilę znów wracam na palnik i tak kilka razy, ważne żeby go nie spalić , tutaj zrumienienia niestety nie widać. Na końcu na patelnię wędruje sezam. Prażę

Smaczne Zdrowe
Świąteczne fińskie ciasto figowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.168 198

Uwielbiam wszelkie bakalie nie mogłam więc przejść obojętnie wobec takiego widoku. Wyobraziłam sobie smak i zapach tego ciasta znalezionego na blogu Pistachio ... gdy go spróbowałam przeszło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 171

Mielimy Kochani, mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia.  No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie leniwe kluski 513

Środa godzina 6.00. Przede mną wizja wizyty u stomatologa i całej doby spędzonej w pracy. O 18ej ma się odbyć uroczysta kolacja z okazji otwarcia projektu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smarówka na wędzonym boczku 216

Zaczynamy od zrobienia surowego wędzonego boczku Surowiec -1 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wieprzowina z jablkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynka z chrzanem 144

Jabłka i mięso? czemu nie!  To naprawdę smaczne połączenie. A do mięsa lekka jak chmurka ziemniaczana pierzynka...  Powiem Wam szczerze, że to jedno z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kakaowa nocna owsianka z nasionami chia i owocami czyli Niedzielne Sniadanie odc.96 127

Wracam po prawie tygodniowej przerwie.  Wyjazdy na cmentarze i jesienna pogoda zakatarzyły mnie okrutnie.  Do tego nastał czas zmian, dla mnie, dla dzieci i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107 181

Jak mijają Wam pierwsze dni wakacji??? U nas pracowicie. Wczoraj miałam przyjemność razem z koleżanką prowadzić w Ogrodzie wycieczkę dla Little Chefa na temat roślin jadalnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puttanesca i Wojna Domowa 186

Trwa wojna... przeciwnicy jednego plują na zwolenników drugiego i odwrotnie. Nie ma recepty na to by było dobrze, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że władza

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka z kus kusu, pomidorkow i ziol, pachnaca orientem 197

Majówka, te pięć dni minęło nie wiem kiedy. Na szczęście były to bardzo miłe dni. Pojechaliśmy do Domu Mokoszy , do przyjaciół na Podlasie a tam graliśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 144

sporo sałaty w warzywniku, ale jesienna aura sprawia, że jakoś nie mam ochoty na sałatki. Za to z przyjemnością sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam, że danie będzie potrzebowało(...)buraka pokroić na kawałki. Cukinię pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim plasterki cukinii. Na patelnię dodać cebulę, liście laurowe, kawałki buraków i liście pak choy. Mieszać do momentu zeszklenia cebuli. Nie podsmażać. Do warzyw dolać ok.100 ml wody i pół łyżeczki kozieradki. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ogonków liściowych pak choy. Doprawić warzywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Słone paluchy śniadaniowe 229

Słone paluchy śniadaniowe Paluchy to rewelacyjne pieczywo ,nie tylko na śniadanie . Puszyste , chrupiące z zewnątrz i przyjemnie słone od soli morskiej , a odrobina mielonego kminku nadaje

Ogrodnik w podróży
Ciasto z dyni 182

dyni na ostro , pysznym kremie z dyni , chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)! Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo(...)pszennej Posypka: 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki płatków migdałowych   Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię. W miseczce mieszam składniki na posypkę. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę. Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed

UgotujmyTo.pl
Dyniowe rogaliki drożdżowe 169

bzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania(...)upieczonej i zmiksowanej) 2 jajka ok. 200 g malin (u mnie mrożone) 50 g marcepanu (lub białej czekolady) płatki migdałowe (opcjonalnie) 1. Podgrzać w rondelku mleko z cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści. 2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania