jakiś czas robię moim domownikom przerwę od chleba (zwykle jadamy chleby na zakwasie ), wówczas najczęściej eksperymentuję i tworzę nowe bułki, by nie było monotonii. Te dzisiejsze są po prostu powalające. Tak genialnych bułek jeszcze nie mieliśmy, choć niewątpliwie małą zasługę ma tutaj sposób pieczenia (z parą wodną), to największą jest niewątpliwie użyta mąka. Od jakiegoś już czasu bazuję na mące(...)oraz ok.50-100g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę (ja odsypuję do osobnego naczynia ok.50g i dodaję pod koniec mieszania), oliwę, sól oraz wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, ja wyręczam się hakiem miksera, ale można również ręcznie. Pod koniec dodać stopniowo pozostałą mąkę, w razie potrzeby (gdyby ciasto
Smaczne ZdroweReceptura sera sulguni sięga czasów starożytnych i jest uważana za część narodowego dziedzictwa kuchni gruzińskiej. Jest to ser solankowy, parzony. Ma kwaskowy, umiarkowanie słony smak i
Przepisy na domowy ser i chlebMarzę o naładowaniu akumulatorów!!! Po ostatnim tygodniu spędzonym w domu z dziećmi, chorymi dziećmi, chcę wyjść na świeże powietrze. Dzisiaj nasze pierwsze koty za płoty czyli
Dzieje kuchennej WiewióryKarczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania. Gdy już
Rozpustne gotowanieTo danie z historią choć mi nie do końca znaną. Kiedy tydzień temu odwiedziliśmy dom rodzinny Małżona nagle mój monż zapytał "Mamo a pamiętasz jak gotowałaś
Dzieje kuchennej WiewióryWszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie(...)doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby i gotujemy przez ok. 45 minut. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, jałowca, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku), wlewamy szklankę wody, mieszamy i gotujemy ok. 45 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obsmażone mięso
Życie ze smakiemświeżo zmielonym pieprzem wspaniale komponuje się z grillowymi klimatami do pożądnego kawałka mięsa. Uwielbiamy także wersję bez dodatków - kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka;) Pajda chleba lub młode ziemniaczki. Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli(...)dużo, i dodaję do boczku, cebuli i pieczarek na patelni, podsmażam, lekko przyprawiam do smaku. Dodaję niewielką ilość wody z pozostałego wywaru, w którym gotowała się kapusta, mieszam, gotowe! Jeśli chcecie rzadszą kapustę gotujcie ją w większej ilości wody, którą potem dodacie do kapusty zasmażanej na patelni. Podaję od razu, choć następnego dnia, wydaje się że jest jeszcze lepsza
Zasmakuj KuchniNiedziela przywitała Nas pięknym słońcem i wysokimi temperaturami od samego rana. Wygląda na to, że lato powróciło i takiego dnia nie można zmarnować ;) Do niedzielnej kawki
Z Majeczką w kuchniJesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny
Dzieje kuchennej WiewióryPancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni. Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska
Kuchnia na wzgórzuDawno, dawno temu gdy Wiewióra była jeszcze młoda odkryła pewna stronę z przepisami... potem zaraz kolejną i jeszcze jedną... i tak przepis po przepisie odkryła, że
Dzieje kuchennej WiewióryJak na prawdziwą maniaczkę drożdżówek przystało musiałam wypróbować ten przepis. Zaciekawił mnie wygląd drożdżówki a na cynamonowe wypieki mam ochotę chyba zawsze ;) Wyszło naprawdę bosko! Delikatne
Mienta blogPyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem
Kuchnia ŁukaszaPożywna zupa gulaszowa, do pajdy chleba jak znalazł! Bogata w smaki, dużo mięsa, wyczuwalna aromatyczna papryka, ziemniaki, dużo przypraw. Pyszna, domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka(...)kolor przyprawiam obficie papryką ostrą i słodką. Wtedy też dodaję czosnek i cebulę, smażę kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimoże by tak zamiast zwykłej bułki, czy chleba zrobić sobie wytrawne gofry i napakować je po brzegi przepysznymi dodatkami? Ja jestem na tak! Postanowiłam przygotować tę przepyszną kanapkę, aby pokazać Wam, że jedzenie nigdy nie jest nudne, wystarczy odrobina fantazji, szczypta wyobraźni i kilka smacznych składników. Gofry są przepysznie chrupiące z dodatkiem soli, dlatego nieco bledsze, bo te słodkie, zwykle(...)pomidor gotowany kurczak jajko sadzone Na początek warto przygotować sobie ciasto na gofry, które musi odpocząć około 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę sól i proszek do pieczenia. Mieszamy je, aby się ze sobą połączyły. Do dwóch pozostałych naczyń wbijamy osobno żółtka i białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do żółtek dodajemy wodę oraz
MamaOskarkaWitam. Dzisiaj zamieszczę kolejną pastę do chleba tym razem z białej fasoli. Pasta ma smak charakterystyczny więc może nie podejść tym nie lubiącym tego warzywa - choć mi na przykład bardzo smakuje. Nie jest to pasta codzienna z uwagi na pracochłonny i niezbyt przyjemny proces obierania fasoli jednak mimo to raz na jakiś czas ją robię. Do wersji wege używam(...)miękkości. Kiedy wszystko przestygnie obieramy z łupinek (SIC!) i blendujemy w razie potrzeby dodając minimalna ilość gotowanej wody. Cebule i ewentualnie boczek kroimy na drobno i podsmażamy na patelni. Mieszamy wszystko i przyprawiamy
Lubczyk i Wanilia