balsamicznego, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i cukru, dokładnie mieszamy. Stale mieszając zawartość kubeczka wlewamy cienką strużką oliwę, do połączenia i zemulgowania sosu – winegret powinien być gęsty. Gotowy sos mieszamy z zieloną bazą sałatki i rozkładamy równe porcje warzyw między 4 słoiki. Taką bazę sałatki można przechowywać w lodówce do 3 dni – z każdym dniem warzywa będą nabierać mocniejszego smaku(...)jabłuszka kaparowe. Ja na zagryzkę, do uzupełnienia swojego słoika, zabrałam kilka krakersów z rozmarynem (przepis na nie znajdziecie TUTAJ ), ale równie dobrze będzie pasować grzanka z czerstwego chleba, świeże pszenne lub ciemne pieczywo, pumpernikiel, chlebki pita (o TU ) pita lub naan ( TUTAJ ). SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje ZIELONA BAZA – 1 puszka bobu (albo ciecierzycy, ale z bobem
Karo in the KitchenCiekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno
Smakowity Blog KulinarnyBardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu Pistachio zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę
Dzieje kuchennej WiewióryTrochę świąteczne a trochę zwyczajne. Ciasto będące ukochanym mego Małżona ale w innej wersji. Zaryzykowałam będąc świadomą, że nie takie szarlotki mąż uwielbia. Na szczęście
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam pasty kanapkowe. Kilka składników, a jakże można odmienić swoją codzienną kromkę chleba. Dziś kolejna propozycja z tego cyklu – pasta serowo-jajeczna z kabanosem. Pysznie, szybko, choć na pewno nie „niskokalorycznie” Ale czyż zawsze musi być tak bardzo zdrowo Często przygotowuję takie pasty szybciej, a potem albo wkładam je do lodówki na tzw. „potem” albo(...)jajek dodajemy pokrojone drobno 2 długie kabanosy drobiowe, 3 łyżki startego żółtego sera i 2 starte na tarce rzodkiewki. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy z pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiJabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem
Różowa kuchniaPita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi(...)placków: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę miodu, następnie wlewamy do suchych składników, dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli
Smakowity Blog KulinarnyGdzie nie spojrzę tam media mówią o nie marnowaniu resztek. Ja sama już dawno wdrożyłam system planowania posiłków i nie wyrzucania. Oczywiście zdarza mi się, że
Dzieje kuchennej Wiewiórymożna też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej(...)każdego jest przyjemny. Słoninę topimy na małym ogniu . W zależności od ognia, ilości i rodzaju słoniny może to zająć od 30 minut do 2 godzin. Na początku często mieszamy drewnianą łyżką, później możemy trochę rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy
PaleoSMAKNie będę ukrywać - uwielbiam śledzie - i nie wstydzę się tego choć dla niektórych to na pewno obciach :-). Dla mnie nie. Dla mnie to kultowa ryba którą
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła
Marder&Marder ManufactureNo kochani dzisiaj zaszalałam i wzięłam udział Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi
Różowa kuchniaDziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina(...)posmarowania ciasta po wyrośnięciu), garść zielonych oliwek, gruboziarnista sól morska, tymianek. Wykonanie: Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki czemu dokładnie rozprowadzi się
Anioły w kuchniokazji są też bardzo pożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym koszyczkiem. Sezonowy sos z leśnych grzybów, który dziś Wam proponuje jest idealny do pajdy chleba, ziemniaków i ryżu. Wszystkie składniki sosu były obsmażane na oliwie z oliwek z wyciągiem z borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić(...)solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy grzybowej pod koniec duszenia. Dodajemy dwa rodzaje papryk i szczyptę imbiru. Jogurt z mąką i wodą mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy jeszcze wszystko razem ok. 10 minut, cały czasy mieszając. Podajemy na gorąco z dodatkiem jaki lubimy
Apetyczna babeczkaKontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)liść laurowy smalec 10 g przyprawy "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy ( KLIK ) Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i mieszanką przypraw. Dokładnie mieszamy, zawijamy miskę w folię spożywczą i chowamy na dobę do lodówki. Po tym czasie napełniamy mięsem słoiki. Uciskamy dokładnie żeby między kawałkami mięsa w miarę możliwości w ogóle powietrza
Marder&Marder ManufactureStanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż(...)smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon. Do zmiksowanej mieszanki dodajemy na zmianę suche składniki i masę brzoskwiniową- cały czas miksując do otrzymania jednolitej masy. Ciasto pieczemy około 60min, do momentu
les mirabellesprzystawki i sosy, różniące się w zależności od regionów. Tradycyjny posiłek indyjski powinno się jeść palcami, odłamując kawałki chleba prawą ręką i nabierając na nie jedzenie. Źródło: http://www.satyamsweetmart.com/thali.php THALI Kuchnia Indii jest tak różnorodna jak ich kultura - od północno-zachodniego tanduri po południowe ostre curry Trudno wyobrazić sobie(...)napoju rosną w Indiach i na Sri Lance. Herbatę Assam zna chyba każdy, a Darjeeling ( Dardżiling) jest uważana za najlepszą wśród czarnych herbat. Tajemnica Mieszania Na całym świecie bardzo popularne są herbaty mieszane. Wielu producentów, by uzyskać niepowtarzalny smak i armat, łączy ze sobą różne gatunki herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki herbaty zielonej z czarną
ClauditteMissCookinggotową, pomijamy ten punkt). Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i formujemy kuleczki - spłaszczamy lub zostawiamy normalne(...)wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją. Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;) Taamiya czyli egipski falafel
Czarnawisienka