Ostatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka! Łatwe w przygotowaniu jak
Dzieje kuchennej WiewióryMacie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na
Dzieje kuchennej WiewióryCórcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom
Dzieje kuchennej WiewióryZaskoczył mnie nocny deszcz walący o szybę, obudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne puszyste bułeczki orkiszowe, świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów. Jako urozmaicenie naszych codziennych chlebów na zakwasie, co jakiś czas pojawiają się kolejne bułki. Bywa, że wracam do starych przepisów, ale bywa i tak, że tworzę coś nowego. Ostatnio naszło mnie na bułki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej(...)minut. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, tj. resztę mąk, oliwę, sól oraz otręby. Wlać resztę ciepłej wody oraz dodać zaczyn. Całość dokładnie wymieszać. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dosypać ewentualnie trochę więcej mąki. Generalnie ciasto nie powinno być bardzo gęste, powinno się lekko kleić. Ja jak dotychczas nigdy nie dosypywałam
Smaczne ZdroweZa oknami wiosna, a święta już za niedługo .. Ale ten czas leci ! Kolejny przepis tym razem na wytrawną przystawkę. Prosta i szybka pasta z jajek
Marcepanowa kuchniaTo już pewnie ostatni post w tym roku, który będzie pachniał korzennie i zimowo. Bajecznie wilgotne, słodkie i nasycone smakami. Melasa i imbir... Receptura
Dzieje kuchennej WiewióryPamiętacie nasz przepis na likier o smaku orzechów laskowych ? Wyszedł tak dobry, że na podobnej zasadzie postanowiliśmy zrobić jeszcze dwa kolejne: ten właśnie o smaku karmelowym
Marder&Marder ManufactureWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami
Dzieje kuchennej WiewióryDoprawiamy solą, pieprzem, przyprawą Maggi. Dokładnie mieszamy. Ciasto : 1. Dosłownie leciutko podgrzewamy mleko w garnku. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy. 2. Wysypyjemy mąkę na stolnicę. 3. Dodajemy szczyptę soli. 4. Palcem należy zrobić wgłębienie, dodać olej oraz mleko z wodą(...)nogach i miałam 20minut na prysznic i przygotowanie przekąsek, miny gości naprawdę wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie
Kitchens AlphabetWitajcie w nowym roku! Udał się Sylwester? Mamy nadzieję, że tak. Nasz jak zawsze był doskonały, taki jak byśmy chcieli żeby był :) Bo w sumie my
Marder&Marder Manufacturemąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką(...)tarce o grubych oczkach marchewkę i pokrojone w bardzo małą kostkę oba rodzaje papryki. Smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać podsmażone wcześniej mięso, rozgniecionego batata, przyprawy stale mieszają smażyć po kolejne 2-3 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazłotych) dostajemy kubeczek czegoś, co według producentów powinno nam zapewnić pożywny, pełnowartościowy posiłek. W praktyce okazuję się jednak że pasta ta ledwo wystarcza na jedną czy też dwie kromki chleba co myślę większości z nas zdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić(...)Obrane jajka wrzucamy do miski, dodajemy serek, margarynę i przyprawy a następnie całość ugniatamy widelcem aż powstanie jednolita pasta. Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę lub szczypiorek i mieszamy. Otrzymaliśmy w ten sposób naturalny sycący produkt pełen protein, który z pewnością przebija jakością i smakiem ten kupny. Mi osobiście podana ilość składników wystarczyła na dwie porcje kanapek. Pasta jajeczna
Tanie przepisy studenckieTrudno mi ostatnio przygotować coś do jedzenia co by mnie zachwyciło, powaliło, coś o smaku wyjątkowo wyjątkowym. To danie to przykład na to, że jednak znalezienie
Dzieje kuchennej WiewióryPyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem. Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika, by
Zasmakuj Kuchni