chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:260/356)

Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6347

mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już ponad 2 lata - mieszkamy w jednym domu, więc szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują(...)Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Kolorowy Przepisownik
Bułki na hot-dogi 159

Jakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 jako + odrobinę mleka na glazurę Najpierw zrobimy zaczyn: drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 50 ml mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło. Resztę składników wrzucamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy około 20 minut. Ciasto powinno się zrobić idealnie sprężyste

Marder&Marder Manufacture
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 154

otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba(...)powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 154

otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba(...)powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około

Kuchnia MagdaLeny
Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką 191

Uwielbiam humusy-i lubię z nimi eksperymentować,tym razem trafiło na mojego ukochanego buraka  pieczonego ,połączenie okazało się naprawdę pyszne-a poza tym to samo

Swojskie jedzonko
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 14336

Aromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAKWAS PEŁNOZIARNISTY, ŻYTNI NA ŻUREK 201

Kiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można(...)poj.ok.1litra wrzucamy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, dodajemy bazę zakwasu i 1-2 łyżki mąki żytniej, dolewamy wodę ok.200-300ml (zakwas ma być dość rzadki) i dokładnie mieszamy. Zakrywamy słoik (nie ma być szczelnie zamknięty- zakwas będzie pracował), najlepiej kawałkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką.  Odstawiamy w miejsce gdzie nie będzie nam zawadzał (u mnie na parapecie

Smaczne Zdrowe
O ksiazkach i Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada czyli Slodki Czwartek odc. 211

Czy też macie tak, że jakaś super książka Was bardzo mocno inspiruje ale po jakimś czasie trafia na półkę i trochę o niej zapominacie a potem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki słodowe 209

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem

Grahamka, weka i kajzerka
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 199

słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej, ale nie gorącej wody i wszystko mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny się spienić i teraz: Do mieszanki drożdży wsypujemy pozostały cukier, sól, wbijamy 2 jajka, wlewamy

Blondynka Gotuje
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 240

naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży i ma chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać białą, drobną fasolkę(...)niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza

Poezja smaku
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 188

Mikołaj w tym roku był szczodry i książki piętrzyły się pod choinką.  Między innymi dostałam "5 składników" Jamiego Olivera.  Gdyby nie jaskrawa zieleń, która

Dzieje kuchennej Wiewióry
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 349

wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki

Ostra na Słodko
W nowy rok z nowym zakwasem 174

miesięcy. Teraz zaczynam ponownie, bo wróciła mi chęć na domowe pieczywo. Niezdecydowanych i lękających się, chciałabym uspokoić, że to naprawdę nie jest żadna magia. Mąka i woda, 5 sekund mieszania, reszta robi się sama. Jedyne co ważne to konsekwencja i systematyczność, no i jeszcze temperatura od 24-30 stopni. U mnie panuje 26, więc dla zakwasu warunki idealne.  Spróbujcie(...)zdjęciu na górze widzicie zakwas trzeciego dnia o 19. Zaczyna pracować. Przez kolejne dni już dużo się nie zmieni. Będzie nabierać siły. Po 5 dniach można piec pierwszy chleb. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu i go dokarmić. Można przechowywać w lodówce, dokarmiając co 5 dni. W lodówce, ze względu na temperaturę zakwas "je" świeżą mąkę wolniej, stąd brak konieczności dokarmiania

W kuchni wieczorem
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 214

Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.  Choć śliwki

Dzieje kuchennej Wiewióry