chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:260/356)

DOMOWE, ZDROWE WEGEBURGERY 184

Jeden z najlepszych wegańskich obiadów.  Powstał przypadkowo. Wyprodukowałam bowiem za dużo ciasta chlebowego i z braku dodatkowej formy do pieczenia chleba ciasto umieściłam w ceramicznych foremkach na babeczki. Co z tego wyszło?  Idealne bułeczki,  które po przekrojeniu prosiły o to, bym nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego(...)się moczyły i przepłukujemy. Ciecierzycę przepuszczamy przez wyciskarkę do soków ze "ślepą" końcówką lub blendujemy na bardzo wysokich obrotach. Do powstałego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki i smażymy na oleju kokosowym lub pieczemy.  Bułeczki przekrajamy wzdłuż. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy/tostujemy przez 10 min do uzyskania chrupkości. Cukinię grillujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6355

mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już ponad 2 lata - mieszkamy w jednym domu, więc szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują(...)Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Kolorowy Przepisownik
Bułki na hot-dogi 164

Jakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 jako + odrobinę mleka na glazurę Najpierw zrobimy zaczyn: drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 50 ml mleka i łyżkę mąki. Mieszamy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło. Resztę składników wrzucamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy około 20 minut. Ciasto powinno się zrobić idealnie sprężyste

Marder&Marder Manufacture
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 163

otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba(...)powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 163

otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego pieczywa to prościzna - nie trzeba nawet gotować kaszy, wystarczy ją zalać wodą i czekać, aż sfermentuje. Następnie zblendować i znowu czekać... No właśnie trzeba(...)powierzchnię kaszy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po tym czasie, kaszę blendujemy na gładką masę i dodajemy sól oraz ziarna. Mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przelewamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi. Wyrównujemy i zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około

Kuchnia MagdaLeny
Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką 199

Uwielbiam humusy-i lubię z nimi eksperymentować,tym razem trafiło na mojego ukochanego buraka  pieczonego ,połączenie okazało się naprawdę pyszne-a poza tym to samo

Swojskie jedzonko
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 14349

Aromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAKWAS PEŁNOZIARNISTY, ŻYTNI NA ŻUREK 208

Kiedyś gdy nie bawiłam się w wypiekanie chlebów na zakwasie przygotowywałam żurek na zakwasie kupionym w sklepie. Są dostępne bardzo dobre zakwasy w słoikach, w butelkach. Godne polecenia. Jednak odkąd zaczęłam swą przygodę z zakwasem, nie kupuję już tych gotowych produktów. Taki własny zakwas ma jeszcze dodatkową zaletę, bowiem nie tylko możemy go przygotować na mące pełnoziarnistej, ale można(...)poj.ok.1litra wrzucamy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, dodajemy bazę zakwasu i 1-2 łyżki mąki żytniej, dolewamy wodę ok.200-300ml (zakwas ma być dość rzadki) i dokładnie mieszamy. Zakrywamy słoik (nie ma być szczelnie zamknięty- zakwas będzie pracował), najlepiej kawałkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką.  Odstawiamy w miejsce gdzie nie będzie nam zawadzał (u mnie na parapecie

Smaczne Zdrowe
O ksiazkach i Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada czyli Slodki Czwartek odc. 217

Czy też macie tak, że jakaś super książka Was bardzo mocno inspiruje ale po jakimś czasie trafia na półkę i trochę o niej zapominacie a potem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki słodowe 220

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem

Grahamka, weka i kajzerka
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 212

słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy czy jakich drożdży chcesz użyć), wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej, ale nie gorącej wody i wszystko mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie powinny się spienić i teraz: Do mieszanki drożdży wsypujemy pozostały cukier, sól, wbijamy 2 jajka, wlewamy

Blondynka Gotuje
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 249

naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży i ma chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać białą, drobną fasolkę(...)niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza

Poezja smaku
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 197

Mikołaj w tym roku był szczodry i książki piętrzyły się pod choinką.  Między innymi dostałam "5 składników" Jamiego Olivera.  Gdyby nie jaskrawa zieleń, która

Dzieje kuchennej Wiewióry
PĄCZKI – NAJLEPSZE! 355

wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które(...)m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki

Ostra na Słodko
W nowy rok z nowym zakwasem 182

miesięcy. Teraz zaczynam ponownie, bo wróciła mi chęć na domowe pieczywo. Niezdecydowanych i lękających się, chciałabym uspokoić, że to naprawdę nie jest żadna magia. Mąka i woda, 5 sekund mieszania, reszta robi się sama. Jedyne co ważne to konsekwencja i systematyczność, no i jeszcze temperatura od 24-30 stopni. U mnie panuje 26, więc dla zakwasu warunki idealne.  Spróbujcie(...)zdjęciu na górze widzicie zakwas trzeciego dnia o 19. Zaczyna pracować. Przez kolejne dni już dużo się nie zmieni. Będzie nabierać siły. Po 5 dniach można piec pierwszy chleb. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu i go dokarmić. Można przechowywać w lodówce, dokarmiając co 5 dni. W lodówce, ze względu na temperaturę zakwas "je" świeżą mąkę wolniej, stąd brak konieczności dokarmiania

W kuchni wieczorem
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 222

Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.  Choć śliwki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos cygański do słoików na zimę 502

Sos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo

Marder&Marder Manufacture
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 220

Bardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ajwar – genialna serbska pasta do chleba 202

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania