chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:252/356)

Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 165

mój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej  ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka z kopiastą łyżką mąki i łyżeczką cukru, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże się ruszyły ok 10 min. Roztapiam masło, zostawiam do przestygnięcia. Do robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże

Piekielna Kuchnia Pati
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 270

których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 272

których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy

Ostra na Słodko
Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym 198

dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150g liści szpinaku 100ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika 50g żółtego sera (fajną promocję(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Do pesto dorzucamy połowę sera i ponownie blenderujemy. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewając zimną wodą Wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem oraz słonecznikiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego. Poniżej prezentujemy przepis w zdjęciach, krok po kroku

Kolizje Smaków
Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 175

SKŁADNIKI 200 g m ą ki gryczanej    100 g m ą ki  ryżowej 100 g m ą ki ziemniaczanej  350 ml letniej

La grande e la piccola cuoca
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 128

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia

Kuchnia na wzgórzu
Chałka 209

  Przez post mam postanowienie - zero słodyczy. 40 dni, niby mało, ale ciężko jest mi wytrzymać bez upieczenia ciasta itp. Więc muszę piec coś innego - wytrawnego

Piekę, bo lubię
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 183

Przepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 153

łyżek śmietany kremówki. Jak zrobić zasmażkę do kapusty Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i ciągle mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor. Podlać wodą z kapusty i energicznie mieszać (najlepiej rózgą), aby nie powstały grudki. Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną z koperkiem Kapustę obieram z wierzchnich liści. płuczę pod bieżącą wodą, kroję na cztery części i dość grubo szatkuję. Poszatkowaną(...)czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Cztery Fajery
Szybki obiad 148

łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi(...)ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kol ację z chlebem!  Polecam

Na moim talerzu
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 441

zdążyłam zrobić więcej. Pewne małe rączki zdewastowały doszczętnie całe ciasto. Początek masakry zobaczycie na zdjęciu poniżej. Tak to właśnie robi się zdjęcia wraz z dziećmi :D. Ciężki chleb. Wy też pracujecie w domu wraz z dziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole?    Dla kogo: dla fanów ciast z galaretką dla kochających ciasta z masą budyniową dla szukających(...)palce i sprawdzić, czy nie ma wyczuwalnych pod palcami grudek cukru). Ciągle ubijaj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" przestań ubijać. Delikatnie mieszaj masę drewnianą łyżką dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę!  Gotową masę przełóż

Mania Wypiekania
Aromatyczna bruschetta 191

kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie. Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej - Tu  znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb -   Tu  znajdziecie przepis. Zazwyczaj robię większą ilość farszu do bruschetty- można ją przechowywać w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy zrobić grzanki czosnkowe i pyszna(...)składniki razem doprawić oliwą, solą i pieprzem, do smaku.  Przepis na sos balsamiczny (balsamico) 4 łyżki stołowe octu balsamicznego 8 łyżeczek miodu 300 ml dobrej oliwy z oliwek Mieszamy miód z octem, i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas mieszając - wyjdzie nam gęsty aromatyczny sos.  Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Naturalne batony energetyczne, bez cukru, tłuszczu i pieczenia. 146

zapowiadałam dziś będą batony.  Ostatnio nie ma czasu na kuchnię regionalną,  ani inne wynalazki, skupiam się na przepisach na zamówienie Następny będzie chleb z garnka  wersja uproszczona i sernik na czekoladowym spodzie bez glutenu i cukru. Przepis miał być prosty, szybki w wykonaniu, bez zbędnych dodatków i co najważniejsze, bez mordowania ziaren. Tzn bez poddawania ich obróbce(...)spoiwo dla naszych batonów. Następnie miksujemy wszystko na gładką masę. Gdy uzyskamy jednolitą, słodką papkę dodajemy  skórkę, sezam, resztę chia, przepłukaną ( tak samo jak daktyle) żurawinę i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki i mieszamy. Do uzyskania gęstej, ale nada plastycznej masy z której łatwo będzie można formować batony. Jeśli okaże się, że jest za sucha, można dodać soku

Dieta moja pasja
Potrawka z zielonej soczewicy 175

Potrawka z zielonej soczewicy z marchewką Rozgrzewająca potrawka zdrowa i pożywna. Można jeść ją z ziemniaczkami, kaszami, ryżem czy też z makaronem, ale również z samym chlebem.  Czasem wystarczy na prawdę tylko parę składników, żeby zjeść coś sycącego.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Pozdrawiam Przepis: Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 90 g przecieru pomidorowego(...)Jeśli chcemy gęstą potrawkę, na patelni przygotowujemy zasmażkę mieszając 1 łyżkę mąki z masłem, podlewamy ją trochę sosem z potrawki po czym wlewamy z powrotem i całość mieszamy.  7. Potrawka gotowa.  Smacznego

Mój pomysł na
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 167

właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc jak fakty(...)łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy z miodem i mieszamy z żeberkami. Dodajemy cebulę pokrojoną w pióra. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy

Marder&Marder Manufacture