blendujemy na wysokiej mocy blendera przez 2-3 minuty – powstała masa musi być delikatna i gładziutka. Zawartość blendera przelewamy do większej miski. Wsypujemy partiami przesiane kakao z dodatkami i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię dłonią zwilżoną w wodzie lub oleju – ciasta jest mało ale lekko urośnie, rozłóżcie je tak, żeby zajmowało całą blaszkę(...)temu zapobiec, od razu po ostudzeniu wkładamy pokrojone na porcje brownie do szczelnego pojemnika. Jeśli chcecie przedłużyć jego trwałość, na brownie połóżcie kawałek papieru śniadaniowego i kromkę świeżego, żytniego chleba – zatrzyma wilgoć w pojemniku na dłużej. Brownie nadaje się do takiego przechowywana przez 2, maksymalnie 3 dni. Jeszcze więcej przyjemności? Dodajcie do masy na ciasto 1/3 tabliczki posiekanej czekolady
Karo in the KitchenPasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealny dodatek do pieczywa. Doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek. Przepis jest bardzo prosty, a przede wszystkim szybki w wykonaniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora
Różowa kuchniaWróciłam do domu i do cywilizacji. Miałam ambitny plan publikowania postów podczas pobytu w górach ale miejsce ,w którym mieszkaliśmy, mimo info na stroni,e wcale
Dzieje kuchennej WiewióryPotrzebne składniki: 400 g soczewicy 150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich
Łycha smakówplanach na dziś miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory(...)Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Poddusić. Gdy cukinia zacznie zmieniać kolor na żółtawy, wlać ok. 200 ml wody i wrzucić suszone pomidory w kawałkach. Dodać rozdrobniony ser. Mieszać, aby się roztopił. Posiekać na drobno igiełki rozmarynowe. Wrzucić na patelnię razem z majerankiem (ewentualnie rozdrobnić listki). Masę doprawić do smaku solą. Ugotowany makaron odcedzić i dodać na patelnię
Weekendy w domu i ogrodziepięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend po świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam(...)wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Zaczyn przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól
Rozpustne gotowanieDomowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych
prawdziwe jedzeniecukier, sól i zrobić zagłębienie w środku. Roztopić masło w małym rondlu, odlać kilka łyżek do polania bułek, a do reszty mleka dodać mleko i wymieszać. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, dodać 2-3 łyżki mąki aby powstał zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.Wlać zaczyn w zagłębienie z mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut(...)Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaJestem wielbicielką hiszapńskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymetować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu . Domowe chorizo, czyli
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do
Kulinarne przygody GatitySłodki czwartek z mega opóźnieniem... przepraszam Was bardzo! czasu mam mało a pomysłów na posty całkiem sporo, dzisiaj w planach jeszcze warsztaty a jutro dzień w
Dzieje kuchennej Wiewióryzawsze jakiś owoc zalega w lodówce. Przygotowałam więc egzotyczny sos z mango i curry. Sos curry z mango dobrze komponuje się z wieloma daniami mięsnymi, oraz jako dip do chleba czy chipsów Jeśli dla Was mango jest nieosiągalne, zastąp je brzoskwinią lub nektarynką. Orientalnego smaku nada też dodatek kminu rzymskiego. Idąc na łatwiznę podobny sos możecie też zrobić miksując ketchup(...)limonki i wyciskamy sok. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy drobno pokrojonego w kostkę mango i gotujemy przez krótki czas. Posypujemy curry i mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę chili, sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wlewamy wodę i dodajemy sok z limonki. Całość gotujemy przez około 10 minut, a następnie miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój ulubiony) 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania(...)małą kostkę. Kurki oczyść, następnie je osusz. Drobno pokrój i odstaw. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek
Moja pasja smakukawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi(...)Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso
Wędrówki po kuchni