Bryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam
Przepisy na domowy ser i chlebPochłonęła mnie ostatnio praca. Dużo się dzieje, za sobą mam warsztaty dla wydawnictwa "Dwie Siostry" a przed sobą ogrodową Noc Muzeów. Pracy co nie miara ale
Dzieje kuchennej WiewióryDwa dni temu Małżon przytachał do domu wielką skrzynię. Zastanawiałam się co jest w środku. Niespodzianka była ciężka i ogromna! Okazało się, że to paka
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo smaczna propozycja, łatwe wykonanie, doskonała na wiele okazji. "Coleslaw – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju
chleba naszegomięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć(...)serek topiony i blendujemy do czasu aż wywar będzie zupełnie gładki. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy śmietankę z mąką. Sos ma być mocno lejący. Dokładamy makaron, mieszamy, a następnie łączymy z pulpecikami i wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Apetyczna babeczkaIm mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam. Strączki gotuję, robię z nich
Dzieje kuchennej WiewióryTuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny
Dzieje kuchennej WiewiórySezon rabarbaru trzeba wykorzystać w pełni. Dlatego też, dziś polecam marmoladę, która przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodko-kwaśne smaki :) Zapraszam! Marmolada z
Tagebuch po polskuRobiola, to pochodzący z Włoch ser miękki, krótko-dojrzewający. Może być wytwarzany z mleka krowiego, koziego, owczego lub dowolnego ich połączenia. Jest to jeden z prostszych
Przepisy na domowy ser i chlebGrahamki uwielbiam! Zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Mając tyle mąki od Młynomag przyszedł mi pomysł na takie wykonanie i na drugi dzień upiekłam - z
Kolorowy Przepisowniksmak i aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli(...)małym ogniu ok. 1 godziny aż mięso stanie się zupełnie miękkie, pod koniec wsypujemy suchy drobny makaron w kształcie ryżu (mówią na niego ryżowy), posiekaną natkę i ćwiartki pomidorów, mieszamy aby makaron nie przywarł i dusimy ok. 5-6 minut aż makaron będzie miękki, jeśli jest potrzeba zagęszczamy sos dodając mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach zimnej wody, zagotowujemy. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce
Dzieje kuchennej WiewióryPyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze
Różowa kuchniaUwielbiam pasty na kanapki. Jajeczne, rybne, z twarożku... Jest to wspaniała alternatywa dla wędliny, serka żółtego i przede wszystkim miła odmiana :-) Jest tylko
Rozpustne gotowanieDziś na śniadanie przygotowałam pyszną pastę na kanapki z wędzonego łososia. Jako, że staram się urozmaicać posiłki i cięgle wymyślam nowe dania
Rozpustne gotowanie