Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg? Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek
Dzieje kuchennej WiewióryDwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj
Dzieje kuchennej WiewióryPowidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie. Dodatek przypraw
Codziennik KuchennyWielkimi krokami zbliżają się Święta. To dla nas czas rodzinny, z pysznym jedzeniem i prezentami. Co roku nie mogę się go doczekać. Remont dobiega końca i
Dzieje kuchennej WiewióryPistachio to skarbnica wspaniałych przepisów. To od Lo mam przepis na najlepsze bułeczki rodem ze Szwecji, to na tym właśnie blogu wygrałam swój pierwszy
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczna rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami. Ja podałam na zimno, jako wędlinę do sałatek. Równie dobrze sprawdzi się, jako dodatek na chleb, np z ketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz(...)smażymy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso przekładamy do miseczki. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Schab rozkładamy na dużej desce lub na papierze do pieczenia, wykładamy mięso mielone, równo rozprowadzamy. Posypujemy równą warstwą tartego parmezanu. Na sam koniec wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką. Całość zwijamy
Smaki Na TalerzuNiby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i
babka w formieJak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę , nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna chałka wyszła, a właściwie dwie.
Różowa kuchniaMamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam
Różowa kuchniaPrzepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki sezamu. Bardzo pyszne , zjadłam je z serem i pomidorkiem . Składniki: mąka pszenna typ 650 bułkowa
Różowa kuchniaPołączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna
Uwaga Babcia Piecze ChlebManufaktura ciasteczkowa, tak można by opisać moje sobotnio-niedzielne zmagania. Co weekend wypiekam kilka rodzajów ciast i ciasteczek, i o dziwo znikają w zastraszającym tempie
Dzieje kuchennej WiewióryKotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził
Dzieje kuchennej Wiewióry