wielu krajach. Jest idealna na ciepłe dni, świetnie chłodzi, jest zdrowa i możemy ją szybko zrobić, nie marnując pogody na stanie przy garach. Smakuje świetnie w towarzystwie świeżego, pełnoziarnistego chleba. SMACZNEGO! Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (ja nie mogłam znaleźć krojonych w sklepie więc kupiłam całe i pokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado(...)możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód i ocet. Doprawiamy papryczką chilli i solą. Dolewamy wodę i mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy z odłożonymi na bok warzywami i świeżymi ziołami
Czarnawisienkawiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze(...)otarta z 2 cytryn Sprawa jest wielce prosta: do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników. Mieszamy aż krem się
Marder&Marder Manufacturetylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również(...)białka 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Następnie do miseczki (następnej), rozkruszamy drożdże dodajemy szklankę mąki, dwie łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy o odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy nasz rozczyn do pozostałej mąki, resztę cukru, oraz dokładnie ubitą pianę z odrobiną soli, mieszamy. Masło stopione i przestudzone dodajemy do naszego
Moje pyszne gotowanieNie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką.Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam. Składniki
Różowa kuchniaMoje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu
Dzieje kuchennej WiewióryNo to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka
Różowa kuchniaNiebanalny pomysł na podanie żurku? Żurek w miseczkach chlebowych! :) Po wielu próbach udało mi się dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i
Czerwona PorzeczkaBajgle, czyli drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka smalcu świeżo mielony pieprz czarny sól Instructions Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki. Mięso oprószamy mąką i mieszamy, aby każdy kawałek mięsa dokładnie pokryła mąka. W rondlu do duszenia rozgrzewamy smalec. Na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy porcję mięsa i obsmażamy, aby mięso przyrumieniło się z każdej strony(...)przykrywamy rondel i dusimy przez godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Stroganowa podajemy z pajdą pachnącego, świeżego chleba. * użyłam domowego bulionu ** użyłam wina Corte alle Mura Chianti By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również przepisu na Udziec
Wędrówki po kuchniwydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną ma strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była(...)drobnego cukru trzcinowego 3 żółtka 50 g masła, rozpuszczonego skórka otarta z połowy cytryny 10 łyżeczek powidła śliwkowego do posmarowania pozostałe białka do posypania cukier puder W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie łączymy z mlekiem, drożdżami i przestudzonym masłem. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę
Dzieje kuchennej WiewióryMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można(...)sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych; Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy
MiksturownikZa sernikami nie przepadam. Wyjątek robię dla SERNIKA WIEDEŃSKIEGO wg przepisu mojej mamy ale też piekę go sporadycznie. Tak się jakoś złożyło, że receptura znaleziona na
Dzieje kuchennej WiewióryKiełbasa domowa parzona Zrobiona w jelicie grubym 32 Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dawno nie piekłam nic śniadaniowego, nawet pieczywo zdarza mi się kupować częściej niż zwykle. Wszystko przez upały. Na szczęście w ubiegłym tygodniu, któregoś poranka było ciut
Dzieje kuchennej WiewióryZamilkłam prawie na dwa tygodnie ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie! Córcia zachorowała a poza tym nawarstwiły mi się różne sprawy. Za to przygotowałam wspaniałą
Dzieje kuchennej Wiewiórytakich wynalazków jeść nie będzie". Postawiłam jednak serniczki na stole i mąż zaciekawiony wziął kawałek na widelec a następnie ukroił sobie kawałek. Serniczki są idealne jako pasta do chleba. Serniczki są puszyste i delikatne z mnóstwem warzyw. Każdy może modyfikować dodatki tak jak lubi. Składniki: SPÓD 1 szklanka ulubionych płatków 40 g masła 1 łyżka startego sera żółtego SERNIK(...)zblendować na mniejsze kawałki. Dodać ser ricotta i kremowy ser z jogurtu. Dodajemy kukurydzę, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Miksujemy. Dodajemy tuńczyka odsączonego z sosu oraz szczypiorek i mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy masę na spód serowo-owsiany. Pieczemy ok 50 minut w temp 160 st C. Schładzamy. Dodajemy na wierzch odrobinę kukurydzy i sałaty japońskiej
Kuchnia w oparachTen tydzień mija mi pod znakiem przepisów rodem ze Skandynawii a na dodatek pochodzących z bloga Pistachio . Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdży woda do spryskania płatki owsiane do posypania Przygotowanie Do misy (dzieży) wsypcie płatki owsiane, wlejcie wodę, wymieszajcie i odstawcie na 20 minut, aby płatki zmiękły. Dodajcie pozostałe składniki, mieszajcie przez pierwsze 3 minuty na wolnych obrotach (aby składniki się połączyły), kolejne 3-4 na nieco wyższych. Odstawcie przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny(...)ciasta (naprzeciw), kończymy zawijając najbardziej zbliżony do nas fragment ciasta. Przy zakładaniu każdej ze strony pamiętajcie, aby nie zawinąć fragmentu z surową mąką- stworzy to nieprzyjemne smugi w środku chleba. Kiedy już złożycie wszystkie cztery boki ciasta, odwróćcie ciasto na drugą stronę (aby połączenia znalazły się pod spodem), przełóżcie do misy, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do dalszego wyrastania
OliveandThymeNaprawdę warto je upiec! Delikatne, puszyste, lekko kwaskowe. Polane lukrem idealnie komponuje się z kubkiem mocnej herbaty. Powiem Wam szczerze, że piekąc je byłam
Dzieje kuchennej WiewióryWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś przepis na coś, co mi niezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak
Rozpustne gotowanieByło wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach
Dzieje kuchennej Wiewióry