samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny(...)kilka minut, aż ruszy. Do pozostałej mąki (w misie miksera) dodać sól, oliwę (olej), wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Ja nie wyrabiam bułek długo, mieszam tylko do dokładnego połączenia składników. Dłońmi umoczonymi w oliwie uformować z ciasta kulę, przełożyć ją do natłuszczonej miski i odstawić do wyrastania, na ok.30-40 minut lub do podwojenia objętości
Smaczne Zdrowedodatkowe baterie. Miło jest mieć energię :) Posprzątanie mieszkania, pranie, zmywanie, nie zajęło mi to wiele czasu. Obiad, dwa rodzaje ciastek (dla każdej z nas na wyprawę inne), chleb i falafele na specjalne życzenie wyjazdowej ekipy, sporo tego ale uwinęłam się i z zaskoczeniem stwierdziłam, że jest dopiero 15.20! Mam czas by się spakować, mam czas by napisać o kolejnym(...)spore kawałki, podobnie robimy z papryką i cukinią. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Warzywa wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Solimy i pieprzymy oraz skrapiamy oliwą. Całość mieszamy rękoma. Wkładamy na 20 minut do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po tym czasie na warzywach układamy plastry pomidora. Solimy je i posypujemy pieprzem. Zapiekamy dalsze 15 minut
Dzieje kuchennej WiewiórySzybka pasta na chleb, choć chyba bardziej popularna jako dip do nachosów lub w zdrowszej wersji słupków marchewki, selera naciowego czy innych twardych warzyw :) Ja kocham, mój mąż nie znosi (awokado w ogóle). Kto jeszcze nie jadł musi spróbować, bo takiej bomby witaminowej nie można pominąć w jadłospisie :) Tradycyjnie guacamole powinno zawierać sok z limonki, świeżą kolendrę (nie lubię(...)nożem kroję w kratkę, a następnie wyjmuję łyżką ze skórki, od razu skrapiam cytryną, żeby nie straciło koloru. Siekam czosnek i cebulkę, bardzo drobno, podobnie robię z chili. Wszystko mieszam, solę i pieprzę do smaku i gotowe! Ja najbardziej lubię guacamole na kanapce, choć bardziej popularne jest w wersji jako salsa do chipsów z tortilli czy warzyw jak marchewka
Bazując na smakupiwa zjeść - zamawiamy smalec. Jak chcemy zrobić komuś prezent na urodziny/święta/awans/bar micwę - dajemy słoiczek smalcu. Czekamy już tylko momentu, gdy w kinie zamiast popcornu będą sprzedawać chleb ze smalcem. Ostatni Madzia przygotowała dwa smaki smalcu: ten tytułowy śliwkowo-rozmarynowy i lekko pikantny jabłkowy. Oba wyśmienite. Jako, że lubimy rozdawactwo i dzielenie się naszymi smakołykami kilkanaście słoiczków zniknęło(...)godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek. Po przetopieniu dodajemy naraz: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu rozmaryn, posiekane śliwki, sezam i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu A za parę dni przepis pikantny smalec jabłkowy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturecynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*) * z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)zrobiłam to dwa razy ). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie ) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam( aby nie przywarły ) i czekam, aż kluski wypłyną na powierzchnię, przykręcam trochę gaz i gotuję jeszcze ok. 1-2min. Wyjmuję na talerz i podaję z masłem, cukrem
More food, love and dreamsTo była niesamowicie emocjonująca niedziela! Córcia brała udział w turnieju Judo Legia Cup dla początkujących zawodników i zawodniczek. W domu były nerwy a już na hali
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną pizze oraz na ciasto na pizze, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pizze możemy oczywiście przygotować z innymi
Uwaga Babcia Piecze ChlebKapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis zaczerpnięty z książki “ Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania “, występuje tam jako “włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem. Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem(...)Połówki kroję na paski, cukinię w talarki, cebulę na cztery, czosnek siekam drobno. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam papryki i duszę ok. 8 minut. Dodaję cebulę i czosnek. Mieszam i smażę kilka minut, często mieszam. Wrzucam cukinię, doprawiam. Duszę warzywa do miękkości. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, wrzucam posiekane anchois oraz oliwki, mieszam, doprawiam pieprzem. Studzę. Gdy warzywa
Zasmakuj KuchniJak to śpiewała Beata Kozidrak "pojawiasz się i znikasz...". Tak myślę o sobie i o Dziejach Kuchennej Wiewióry. Ostatnie dwa tygodnie były bardzo ciężkim doświadczeniem ale
Dzieje kuchennej Wiewióryrobimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat 15 4 2194 14.0 Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Potem znów próbujemy. I znów. I znów… Ze świeżym chlebem ideał. Męski ideał
OliveandThymeWafle Ryżowe są naprawdę bardzo fajne i ułatwiają człowiekowi życie . Nie dosyć ,że mają tylko 40kcl. to są zdrowe i zawierają mnóstwo błonnika i
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJak szaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego. Skorzystałam z książki
Dzieje kuchennej Wiewiórylistkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody(...)masło. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kiełbaskę i marchewkę. Smażymy często mieszając przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości warzyw 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy
cool and mintyDla mnie chlebek z papryk ą i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać
La grande e la piccola cuocaPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej
Łycha smakówUwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada
Dzieje kuchennej Wiewióryinaczej popularne bułki wrocławskie, czyli bułki takie jak dawniej tyle, że u mnie w wersji orkiszowej, ale można również użyć mąki pszennej. Choć na co dzień królują u nas chleby na zakwasie, to bywa i tak, że niekiedy bywają właśnie bułki. Te przypasowały nam do gustu bardzo i w ostatnim czasie były już czterokrotnie... :-) Mąka orkiszowa tortowa świetnie się(...)świeżych drożdży - 10g soli (daję himalajską) - 30g oliwy (u mnie z wytłoczyn, z oliwek) + mąka do podsypania bułek Z drożdży, łyżki mąki i 50ml wody przygotowujemy zaczyn, tzn.wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut, do wyrośnięcia. Resztę mąki, sól, oliwę, ciepłą wodę (u mnie ok.40*C) oraz ciepłe mleko (ok.40*C) a także wyrośnięty zaczyn dokładnie mieszamy przy pomocy
Smaczne Zdrowewielu krajach. Jest idealna na ciepłe dni, świetnie chłodzi, jest zdrowa i możemy ją szybko zrobić, nie marnując pogody na stanie przy garach. Smakuje świetnie w towarzystwie świeżego, pełnoziarnistego chleba. SMACZNEGO! Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (ja nie mogłam znaleźć krojonych w sklepie więc kupiłam całe i pokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado(...)możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód i ocet. Doprawiamy papryczką chilli i solą. Dolewamy wodę i mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy z odłożonymi na bok warzywami i świeżymi ziołami
Czarnawisienkawiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze(...)otarta z 2 cytryn Sprawa jest wielce prosta: do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników. Mieszamy aż krem się
Marder&Marder Manufacturetylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również(...)białka 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Następnie do miseczki (następnej), rozkruszamy drożdże dodajemy szklankę mąki, dwie łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy o odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy nasz rozczyn do pozostałej mąki, resztę cukru, oraz dokładnie ubitą pianę z odrobiną soli, mieszamy. Masło stopione i przestudzone dodajemy do naszego
Moje pyszne gotowanie