chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:245/356)

Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.84 215

Bardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 197

Przypadkowe ale nie do końca.  Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs.  Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta czekoladowa 172

rumu )opcjonalnie) 2 jajka  2 żółtka 2 łyżki cukru Przygotowanie :  Spód : Mąkę i kakao wymieszać w misce, dodać cukier i masło zmiksować do czasu uzyskania konsystencji okruszków chleba. Dodać żółtko i wodę, po czym zmiksować aż ciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć(...)używacie) i masę odstawić, aby przestygła. W osobnej misce ubić jajka i żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej, bladej masy. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać aż masy się połączą. Masę przelać na upieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec prze około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ciasto ostygło

Codzienne Gotowanie
Pizza na otrębowym spodzie 279

się na ten przepis na stronie http://kobieceinspiracje.pl/ . Pizza na otrębowym spodzie – a czemu nie? „Pizza” nie smakuje dokładnie tak, jak pizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi smakowała! (a nie jest on wielkim fanem zdrowej żywności). Dodatki mogą być właściwie wedle uznania(...)szybkie, więc już na samym początku można rozgrzać piekarnik do 180ºC. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko na raz, ale tak jest moim zdaniem prościej ;) Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i na niego wykładamy gotową masę na pizzę. Zapiekamy przez 20-25 minut

Jak gotować i nie zwariować
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 171

kuchenne. Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda(...)folia spozywcza i wstawic na noc do lodowki. Rano polaczyc zawartosc obu miseczek,dodac stopione maslo,proszek do pieczenia i sode.Skladniki powinny byc dokladnie polaczone,ale nalezy unikac zbytniego mieszania. Wylewac po kilka lyzek na wypedzlowana olejem gofrownice i smazyc do zrumienienia.Jesli gofry maja byc chrupiace do studzenia k o n i e c z n i e odkladac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 256

400ml mleka, 2 jajka, 2 żółtka 100g roztopionego klarowanego masła, Dodatkowo ·         papier do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy składniki mokre i zagniatamy niezbyt luźne, ale miękkie ciasto przez około 10minut. W zależności od wielkości jajek regulujemy ilość mąki. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)włożyć do piekarnika jednocześnie 2 blachy z ciastem. Po upieczeniu pozostawiamy paluszki, aby wystygły. Następnie kroimy paluszki w plasterki ostrym nożem jak najcieniej. Można to zrobić elektryczną krajalnicą do chleba, wówczas wszystkie będą miały tę samą grubość. Ja pokroiłam nożem. Plasterki chlebków układamy ponownie na blasze wyłożonej papierem, jeden obok drugiego i wkładamy ponownie do piekarnika do wysuszenia i delikatnego

Leśny Zakątek
PAN RUSTICO 124

wyrzucając tego pierwszego. Na całe szczęście! W ten sposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar i smak chleba. W przypadku, kiedy użyjemy mąki z wyższym typem pieczywo będzie ciemniejsze, ale tak samo smaczne. Ciekawa jestem jak poszło Piekarkom biorącym udział we wspólnym wypiekaniu. Do zobaczenia na Waszych blogach(...)mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo

Pieguskowa Kuchnia
Bagietki 198

czasu do czasu lubie zjeść na kolacje coś innego niż chleb - choć nie ukrywam, że pałam miłością do mojego domowego chlebka. Kilka już razy robiłam te rewelacyjne bagietki i jak tylko chwile przestygną odrazu się za nie zabieram;) Są  chrupiące w środku mięciutkie, rewelacja.Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie posiadam formy na bagietki dlatego przedzieliłam je papierem do pieczenia(...)minut). Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Kubki smaku
Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 171

mój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej  ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka z kopiastą łyżką mąki i łyżeczką cukru, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże się ruszyły ok 10 min. Roztapiam masło, zostawiam do przestygnięcia. Do robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże

Piekielna Kuchnia Pati
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 279

których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 278

których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy

Ostra na Słodko
Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym 206

dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150g liści szpinaku 100ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika 50g żółtego sera (fajną promocję(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Do pesto dorzucamy połowę sera i ponownie blenderujemy. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewając zimną wodą Wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem oraz słonecznikiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego. Poniżej prezentujemy przepis w zdjęciach, krok po kroku

Kolizje Smaków
Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 186

SKŁADNIKI 200 g m ą ki gryczanej    100 g m ą ki  ryżowej 100 g m ą ki ziemniaczanej  350 ml letniej

La grande e la piccola cuoca
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 143

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia

Kuchnia na wzgórzu
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 190

Przepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry