chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:245/356)

Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 181

Dziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt(...)garści świeżego szpinaku 6-7  suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem

Kulinarne przygody Gatity
Śmietankowiec 123

Kochani gotowania dla mamy część druga...;) zawsze  mama robiłam mi to pyszne ciacho tym razem ja chciałam przywitać ją chlebem i solą...a tak poważnie to śmietanowcem...Ciężko porównać swoje pieczenie do pieczenia mojej mamy, bo z kuchnią mamy  się nie dyskutuje ;) ale starałam się jak najlepiej potrafiłam... Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru(...)śmietanę ubijam chwilę, dodaje cukier i fixy i ubijam aż do momentu gdy smietana nie będzie miała płynnej konsystencji. Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietaną Następnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push

NaKońcuJęzyka
Omlet jak tarta tatin czyli Slodki Czwartek odc.104 112

Bardzo dawno nie robiłam omletów. Wiąże się to z upodobaniami moich bliskich czyli krótko mówiąc nie lubią ich.  Zajrzałam wczoraj do książki "O jabłkach" w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa białowieska 216

W trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem 155

Tym razem robiłam trochę mniej rogalików niż zawsze. To ostatnio działa najbardziej na moich milusińskich.Więc mniej ,a częściej rezultat doskonały . Składniki: 80 ml ciepłego

Różowa kuchnia
Miseczki na sałatkę 356

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był

Lawendowe Niebo
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 144

Ta babka jest niezwykła z kilku powodów.  Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mięso rosołowe do chleba 155

To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole. Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki

Proste Potrawy
Szybki sernik bez pieczenia z malinami 619

sera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam(...)u0142o ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.\r","Dodajemy po kilka \u0142y\u017cek sera.\r","Mas\u0119 dzielimy po po\u0142owie.\r","Do po\u0142owy dodajemy kakao i mieszamy.\r","Herbatniki moczymy w mleku i post\u0119pujemy zgodnie z opisem w po\u015bcie.\r","Sk\u0142adniki na polew\u0119 wk\u0142adamy do rondelka i zagotowujemy.\r","Polewamy polew\u0105 ciasto

Mieszam w Garnku
Ser zgliwiały - kuchnia podkarpacka 168

usmażeniu zarówno smak, jak i zapach zgliwiałego sera są specyficzne, ale nie tak intensywne, jak w trakcie samego procesu dojrzewania. Ser zgliwiały tradycyjnie podaje się jako dodatek do chleba – na ciepło lub na zimno. Przepis pochodzi z gminy Wiśniowa (okolice Strzyżowa), od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Markuszowa i został opublikowany w: „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół(...)łyżeczki). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy ser i podgrzewamy około 5 minut do rozpuszczenia sera. Woda, która się wytworzy, powinna odparować. Jajka roztrzepujemy osobno, solimy je, dodajemy pieprz i mieszamy. Jajka razem z kminkiem dodajemy do sera i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając. Gotowy ser przekładamy na miseczkę lub do małego pojemnika. Można

Trzeci talerz
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 144

wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez(...)Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt

Kulinarne przygody Gatity
bułeczki Panini 301

Panini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa aby w środek włożyć salami ,ser czy inne ulubione wędliny czy sery ,można je spożywać na ciepło . Są pulchne w środku jak ciabatta . Z podanej porcji wychodzi 35 sztuk małych Panini. Składniki : zaczyn robiony(...)letniego mleka - cały zaczyn Składniki na zaczyn wyrabiamy do gładkiej konsystencji ,zamykamy szczelnie i wkładamy na 12-18 godzin do lodówki . na drugi dzień po wyjęciu z lodówki Mieszamy wszystkie składniki na ciasto dodając wczorajszy zaczyn, wyrabiamy kilka minut do jednolitej gładkiej konsystencji tak aby ciasto nie kleiło się do rąk , Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godziny

Wypieki Rene
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 160

weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega, który(...)niemal wrząca woda Mąki wymieszać z solą i oliwą w misce. Powoli dolewać (najlepiej porcjami, żeby nie wlać za dużo) wrzątek z czajnika i uważnie - bo można się poparzyć - mieszać łyżką. Gdy mąka zacznie się zbijać w większe grudki, zacząć wyrabiać ręką. Mąki powinny idealnie się połączyć. Ciasto daje się wyrobić na idealnie gładkie. Odstawić na kilkadziesiąt minut (w moim

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 153

miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę mąki i pozostałe składniki,  dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto .  Powinno być gładkie i bardzo dobrze(...)ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania

Mia Cucina Sofieta
Ciasto herbaciane z herbatnikami czyli Słodki Czwartek odc.166 168

"Alfabet ciast" Zofii Różyckiej to książka nie tylko do czytania, nie tylko do czerpania inspiracji ale też książka do oglądania. To jedno z moich ulubionych kulinarnych

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania