chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:250/356)

Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 148

papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój ulubiony) 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony tymianek oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania(...)małą kostkę. Kurki oczyść, następnie je osusz. Drobno pokrój i odstaw. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek

Moja pasja smaku
Gulasz miodowy 305

kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi(...)Pozostałe składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 1 duża cebula 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka smalcu 1,5 łyżki mąki kukurydzianej Instructions W misce mieszamy olej z wszystkimi przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę kroimy w większą kostkę, wrzucamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Przed przygotowaniem potrawy należy mięso

Wędrówki po kuchni
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 286

bakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne(...)kroimy w równe plastry, w sumie powinno nam wyjść ok. 12 podobnych kawałków. Umieszczamy w misce, oprószamy, solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem oraz chili - jeśli używamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umytego bakłażana kroimy na skos w ok. półcentymetrowe plastry (najlepiej, żeby wyszło tyle plastrów bakłażana, ile mamy kawałków kurczaka). Posypujemy go solą i odstawiamy

Ratunku obiad
Chleb "Zebra" 193

Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki: Na 1 bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz(...)podanych składników przygotowujemy zaczyn i pozostawiamy go pod bawełnianą ściereczką w temp. pokojowej na całą noc.  2. Rankiem do zaczynu dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże. Dokładnie mieszamy i dzielimy zaczyn na 2 części. Do każdej dodajemy po połowie podanej ilości mąki i soli (czyli po 150g mąki i po ok 1/2 łyżeczki soli). Do jednej części dodajemy posiekaną drobno

Kuchnia w czekoladzie
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 209

Ostatnio bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron. I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka(...)pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati  MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko.  Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne! Rozkładamy na talerze. Danie szybkie i pyszne gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Letni pudding z lodami karmelowymi 152

chleb namaczam w przestudzonym syropie (tak aby były dobrze nasiąknięte) i wykładamy nimi najpierw dna kokilek, następnie boki. Do powstałych foremek chlebowych wkładamy owoce. Kokilki przykrywami pozostałymi nasączonymi krążkami chleba. Foremki ustawiam na blaszce (jeśli oczywiście nie chcemy mieć sprztania kuchni:) i układam na nich deskę do krojenia (teraz właśnie tryska nadmiar syropu :) ). Wstawiam do lodówki i na deskę kładę(...)autor mówił o 4 minutach, ale u mnie karmel był po tym czasie zbyt rzadki. Gotowy karmel odstawiam aby przestygł. Gdy karmel jest letni dodaję go do lodów i mieszam. Gotowe :) Wygląda skomplikowanie - ale naprawdę jest całkiem proste. Przy następnej okazji postaram się zrobić fotorelację krok po kroku:) Sposób podania oczywiście dowolny - ja starałam się zbliżyć choć odrobinę do oryginału

Magiczna kuchnia Darii
Falafel najsmaczniejszy 169

kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej). Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii  jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi(...)drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej masy formujemy kule, które następnie spłaszczamy, mocno ściskając (jest to bardzo ważne, gdyż inaczej falafel się rozleci

Food Square
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 355

rytmem. Co prawda, w grafiku musi wygospodarować czas na sprawy typowo blogowe, ale w większości przypadków blog stanowi uzupełnienie normalności. Także w kuchni. Tak, tak, jadamy normalne kanapki (choć chleb często pieczemy sami), lubimy zjeść od czasu do czasu maminą pomidorówkę czy ogórkową, ziemniaczki z mizerią czy chociażby właśnie naleśniki. Jak normalny, statystyczny Polak. Tylko, że robimy wszystko własnoręcznie(...)skwierczącego na patelni oleju. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco oleju. Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam

W kuchni Karmel-itki
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe 149

Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są

Blog z Apetytem
Mielonka z weka ,,jak dawniej" 216

Poniższy przepis był już przeze mnie przedstawiany z tą różnicą tylko, że ta mielonka  jest w słoiku i był tu zastosowany proces pasteryzacji, a w

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków 217

Polecam kolejny domowy chlebek drożdżowy z dodatkiem wody z kiszonych ogórków. W smaku nie jest ona bardzo wyczuwalna, raczej jest tylko delikatny aromat. Za to zapach

Monia miesza i gotuje
domowy pasztet 160

Taki pasztet, to skarb domowy :) poezja smaku...  Musi być na każde święta ponieważ wszyscy go uwielbiają :) Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak

chleba naszego
Tarta kakaowa z musem truskawkowo-rabarbarowym czyli poWeekendowe Łakocie odc.122 178

To druga z propozycji wybranych przez moje dzieci jako słodkości weekendowe.  Kruche kakaowe ciasto i sprężysty mus idealnie słodki i kwaskowy jednocześnie :)  Z tego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krojenie skrzepu serowego 145

Co to jest skrzep serowy? Skrzep to połączone w galaretowatą masę (skoagulowane) białka mleka, które oddzielają się od serwatki  po dodaniu podpuszczki, kwasów (cytrynowy, octowy

Przepisy na domowy ser i chleb
Szprotki z ryżem do kanapek 157

Świetny dodatek do kanapek ,domowej roboty. Składniki 3/4 szklanki ryżu (u nas parboiled wymieszany pół na pół z dzikim) 2 puszki szprotek w oleju 1 puszka

R'n'G Kitchen
Pieczeń z selera 224

Składniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek

Proste Potrawy
Ciastka orzechowo - czekoladowe - bez dodatku mąki i cukru 234

jakie mam możliwości. Doszłam do wniosku, że w sumie nie jest źle.. bo przecież np. ulubione kanapki z guacamole i jajkiem nadal będą ulubione tylko muszę zamienić chleb pszenny na żytni, ten prawdziwy razowy bez dodatków. I tak to dalej się już gładko potoczyło. I toczy dalej od 7 miesięcy. I nigdy nie czułam się tak dobrze, jak teraz(...)prażonych orzeszków arachidowych, - 2 jajka, - 3 łyżki oleju, - cynamon, - 4/5 łyżeczki sody, - 5 łyżek ksylitolu, - 2-3 łyżki syropu z agawy, - szczypta soli - pół tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec siekamy czekoladę - 2/3 dodajemy do środka, a resztą posypujemy ciastka na wierzchu. Masę dzielimy na 12 sztuk - nakładam gałkownicą do lodów o średnicy 5 cm - dzięki

Plate of Joy
PASTA Z HALIBUTA I JAJEK. DO CHLEBA. 178

Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą  rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością(...)ości i skóry) 2-3 ugotowane jajka majonez pieprz sól delikatna musztarda (do smaku) Wykonanie: Halibuta i jajka podusić widelcem (jajka można zetrzeć na tarce na małych oczkach). Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą (ale uważajmy z ilością, bo wędzone ryby są już dostatecznie słone), pieprzem i odrobiną musztardy. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Piernik mocno orzechowy 148

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę i przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu

Ugotowane pozamiatane
Filolożkowy Zestaw Obiadowy I 159

boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu(...)sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć, b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki, d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami. e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania. Buon appetito! fot. Aga Prus fot. Aga Prus

Kuchnia smaków
Pizza margherita 190

drożdży i główka czosnku. Ach, jeszcze mozzarella. Zupełnie zapomniała, że rano kupiła ją na targu u zaprzyjaźnionego mleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi z domu. Tym razem kieruje się(...)wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę

Pełny talerz
Pączki hiszpańskie 270

wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam(...)czekoladą… Pączki hiszpańskie – składniki: 170 g margaryny (około 2/3 kostki) 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 6 jajek   1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia

UgotujmyTo.pl