chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:247/356)

Finska tarta z ziemniakami i chrzanem 199

Ten tydzień mija mi pod znakiem przepisów rodem ze Skandynawii a na dodatek pochodzących z bloga Pistachio . Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne

Dzieje kuchennej Wiewióry
RAZOWY CHLEB OWSIANY 162

drożdży woda do spryskania płatki owsiane do posypania Przygotowanie Do misy (dzieży) wsypcie płatki owsiane, wlejcie wodę, wymieszajcie i odstawcie na 20 minut, aby płatki zmiękły. Dodajcie pozostałe składniki, mieszajcie przez pierwsze 3 minuty na wolnych obrotach (aby składniki się połączyły),  kolejne 3-4 na nieco wyższych.  Odstawcie przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny(...)ciasta (naprzeciw), kończymy zawijając najbardziej zbliżony do nas fragment ciasta. Przy zakładaniu każdej ze strony pamiętajcie, aby nie zawinąć fragmentu z surową mąką- stworzy to nieprzyjemne smugi w środku chleba.  Kiedy już złożycie wszystkie cztery boki ciasta, odwróćcie ciasto na drugą stronę (aby połączenia znalazły się pod spodem),  przełóżcie do misy, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do dalszego wyrastania

OliveandThyme
Ciasto grejpfrutowe czyli Słodki Czwartek odc.124 177

Naprawdę warto je upiec!  Delikatne, puszyste, lekko kwaskowe.  Polane lukrem idealnie komponuje się z kubkiem mocnej herbaty. Powiem Wam szczerze, że piekąc je byłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 192

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebula smażona (prażona). 179

     Dziś przepis na coś, co mi niezmiennie bardzo smakuje, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie w kuchni, a mianowicie smażoną cebulkę. Uwielbiam jej smak

Rozpustne gotowanie
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 220

Było wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 228

wzmacniają organizm i przeciwdziałają infekcjom . A 100 gr dostarcza tyle witaminy C co 100 gr cytryny! Są ponadto całkowicie pozbawione glutenu!  Mąka kasztanowa służy jako dodatek przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto(...)podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy je roztopioną w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej czekoladą. Czekoladę mieszamy z łyżką masła/KASI, aby po wystudzeniu ponownie się nie zsolidifikowala. Przykrywamy drug ą połow ą ciasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35

Mia Cucina Sofieta
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 179

pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej łyżeczka miodu prawdziwego  łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki na jajo w koszulce Woda 1- 2 łyżki octu Jaja kurze Przygotowanie Wlewamy wodę do 2/3 wysokości garnka i zagotowujemy, wlewamy ocet(...)Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione)  Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników

Symfonia Smaków
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 172

Był czas magii, spacerów i ogniska, pogaduszek i radości. Był powrót do rzeczywistości, szkoły i pracy. Odwlokłam go jednak w czasie biorąc wolny dzień. Wolny, niewolny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaszanka domowa (parzona) 243

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Syrniki, rosyjskie serowe placki czyli Niedzielne Sniadanie odc.70 195

Szybkie obiadokolacje stały się moim wyzwaniem. W ciągu całego pracującego tygodnia w ażne by dzieci zjadły obiad niekoniecznie o 20ej, by nie marudziły , że są głodne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos z prawdziwków – kuchnia podkarpacka 148

koperku sprawia, że tęsknimy za tym sosem cały rok. W dzieciństwie często chodziliśmy na grzyby, z których mama robiła sos, suszyła je, bądź marynowała. Sos zazwyczaj podawała nam z chlebem, na kolację. Jeśli sos był podawany do obiadu, grzyby kroiła drobniej i niekiedy dodawała do niego bulionu, żeby sos był mniej gęsty. Przepis jest prosty, ale sos z prawdziwków(...)gęsty, albo mamy niewiele grzybów, w trakcie duszenia dodajemy gorący bulion. Solimy do smaku. Na koniec śmietanę hartujemy gorącym sosem (wlewamy do śmietany kolejno 3-4 łyżki sosu i mieszamy) i dodajemy ją do grzybów. Całość podgrzewamy aż do momentu zagotowania śmietany. Dodajemy koperek, pieprz i ewentualnie sól. Sos z prawdziwków - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Kapuśniak warzywny z białej kapusty. Mocno rozgrzewający. 276

Kapuśniak warzywny tylko z białej kapusty. Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków(...)minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet, kostkę rosołową i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe

Apetyt na Zielone
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 204

wyboru - można dodać kminek, paprykę itd - czas, WYKONANIE: Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja będzie szła w stronę szklistej/wodnistej masy. Na roztopione masło wrzucamy ser. Smażymy. Cały czas mieszając wlewamy roztrzepane jajka(...)możemy się zdecydować, czy bardziej smakuje nam na gorąco (tyle co usmażony bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto z patelni), czy na zimno. Tak czy tak, na chlebie czy jako fondue, a może po prostu jedzony łyżeczką (tak, zdarza nam się) jest po prostu przepyszny. I nie ważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze

Wypisz Wymaluj
Schiacciata, toskański chlebek 190

kulę i przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W kubeczku oliwę mieszamy z rozmarynem. Formę o wymiarach 26 x 37 cm smarujemy tłuszczem.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, odgazowujemy i ponownie wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i szybko(...)Marghe Marzena   Zacisza kuchennego Paulina z  Buszującej w kuchni Edyta z  Przy kuchennym stole Karina z  Jak pączek w maśle Wisła  z  Zapachu chleba Bernadeta z   Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z  Niezapomnianych smaków Monika z  Pin up cooking looking

Kulinarne przygody Gatity