Manufaktura ciasteczkowa, tak można by opisać moje sobotnio-niedzielne zmagania. Co weekend wypiekam kilka rodzajów ciast i ciasteczek, i o dziwo znikają w zastraszającym tempie
Dzieje kuchennej WiewióryKotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził
Dzieje kuchennej WiewióryNie jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie
Dzieje kuchennej Wiewiórykaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś(...)kostkę. Obie cebule obieramy i siekamy je drobno. W szerokim rondlu z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz, i obsmażamy na nim mięso razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę, odcedzamy ją i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy liście
Trzeci talerzZnakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu(...)oraz 1 łyżeczka wegety SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso myję, tnę w kostkę. W osobym naczyniu z podanych produktów robię marynatę do mięsa. Marynatę dodaję do mięsa. Mieszam. Wstawiam do lodówki na ok 1 godzinę. Do rozgrzanego rondelka o grubym dnie wlewam odrobinę ( ok 1/2 łyżeczki) oleju rzepakowaego. Wrzucam Mięso. Snażę na małym ogniu ok 5 minut
Gotowanie Patkioliwie przed dodaniem do caponaty. Bakłażan chołnie tłuszcz jak gąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona(...)minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmnijeszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy bakłażany, oliwki, kapary i rodzynki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy. insertCookd("2f9979b446458e26fbc5bbd847880936
Kulinarne przygody GatityPyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1
chleba naszegoKolejna odsłona zdrowej pasty na kanapki . W roli głównej czerwona soczewica , na drugim planie por , marchewka , kurkuma dla koloru i papryka dla ostrości ! Zdecydowanie
Marcepanowa kuchniaPyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można
Kuchnia MagdaLenySUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze
Marder&Marder ManufactureCzasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić . Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce .
Różowa kuchniaOLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W
Eli GotowanieBruschetty chyba wszyscy znają, ale zapewne nie wszyscy robili. Są to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy
Ostra na Słodkosamopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny(...)kilka minut, aż ruszy. Do pozostałej mąki (w misie miksera) dodać sól, oliwę (olej), wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Ja nie wyrabiam bułek długo, mieszam tylko do dokładnego połączenia składników. Dłońmi umoczonymi w oliwie uformować z ciasta kulę, przełożyć ją do natłuszczonej miski i odstawić do wyrastania, na ok.30-40 minut lub do podwojenia objętości
Smaczne Zdrowe