chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:240/356)

Placek drożdżowy z rabarbarem 162

Wszyscy którzy mnie znają wiedzą, że kuchnia to moje małe królestwo.  A ja czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku(...)żółtka + 1 białko Kruszonka: 50 g masła 75 g mąki 25 g płatków jaglanych 50 g cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 230

Naszło mnie na zwykłe, niezdrowe, białe bułki pszenne Z rybką wędzoną, żeby było ciut na moje wytłumaczenie. Tylko te buły ze sklepu to jakoś tak nie

Mieszam w Garnku
Kiełbasa grillowa surowa z serem 127

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Cukinia faszerowana jarmużem i kaszą kuskus 107

Madzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić

Marder&Marder Manufacture
Czosnek marynowany 109

W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który

Marder&Marder Manufacture
Moje pesto 143

urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy są jedną z najdłużej żyjących grup(...)znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua.  Według tradycji, pesto podaje się z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową. Na koniec te trzy składniki są mieszane z pesto i odrobiną wody z gotowania. Voila

Gotowanie to kochanie
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 139

beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman,bo to kolejny chleb z jego ksiazki "Chleb".Jablek nigdy nie suszylam takze uzylam kupnych,moze tylko pocielam je w troche za duze kawalki.Chlebek bardzo smaczny i aromatyczny,ale o wyraznym slodkawym posmaku ,takze jako baza wytrawnych kanapek(...)dojrzaly zakwas sztywny-30g (2 lyzki i 1 lyzeczka) WYKONANIE: przygotowanie Levain.Zaczyn przygotowac 12 godzin przed koncowym mieszaniem ciasta i zostawic przykryty folia spozywcza,najlepiej na noc mieszanie.Wlozyc do misy robota wszystkie skladniki oprocz suszonych jablek.Mieszac najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki żytnie na drożdżch 114

przepraszam już nie opuszczę. A moją nową notkę po tak długiej nie obecności, chciałam zacząć od pachnących pysznych domowych bułeczek. W końcu wzięłam się za wypiek domowych bułeczek i chleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki(...)drożdże, pół szklanki mleka, oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się

Moje pyszne gotowanie
Chrupiący Pan czyli Croque Monsieur - najsłynniejsza francuska kanapka. Moja recenzja opiekacza Breville DuraCeramic VST071X 149

tostowego pełnoziarnistego - masło do posmarowania - musztarda Dijon - 4 plasterki gotowanej szynki - 4 plasterki sera dojrzewającego np. sery szwajcarskie (gruyere, ementaler) - 5 dag tartego parmezanu do posypania wierzchu Każdą kromkę chleba smarujemy musztardą Dijon tylko z jednej strony. Na wierzchu jednej kromki układamy szynkę oraz ser, po czym zamykamy drugą kromką (musztarda musi być wewnątrz). Taki tost smarujemy teraz po zewnętrznych(...)czosnku granulowanego Sałatę siekamy na drobne kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora także kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki. Warzywa przekładamy do naczynia i łączymy. Oliwę mieszamy  z czosnkiem, koperkiem, pieprzem oraz sokiem cytrynowym, po czym tak przygotowanym dressingiem doprawiamy sałatkę.  Smacznego! Wracając do opiekacza.  Ten opiekacz to moje najnowsze odkrycie. Już jakiś czas

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym czyli Środowe Rybki odc.71 136

To wyjątkowe placki ziemniaczane bo wersji fit, pieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka z rukolą, lososiem, serem plesniowym i granatem 193

Jakiś czas temu byliśmy z dzieciakami na imprezie u koleżanki, zachwyciła mnie wówczas sałatka, której elementy co prawda wchodziły w zęby ale smak miała obłędny! Ostatnio

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ser Hispanico (Manchego) 190

Ser Hispanico pochodzi z regionu La Mancha w Hiszpanii. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Hiszpanii. Jest łagodny, ale jednocześnie aromatyczny.  Hispanico jest

Przepisy na domowy ser i chleb
Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 172

Wy wiecie, że ja już  tak  mam, że kocham skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 198

Wróciłam do żywych!  O nie, nie jestem wcale zdrowa ale trochę zdrowsza owszem :)  Najważniejsze, że dzieciaki wydobrzały! Obiecałam Wam zieloniutkie, wiosenne risotto i oto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką 634

zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek , placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek serka topionego dla ładnego(...)patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze pieczarki, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 4-5 minut. Dodajemy suszoną cebulę, przyprawy (ja nie żałuję pieprzu) i posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy i chwilę smażymy (1-2 minuty) już bez pokrywki. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Podgrzewamy na małej mocy palnika i dodajemy pół trójkącika serka topionego, mieszamy. Serek ma się stopić i sos lekko

Słodkie okruszki