wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Dwa motylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki(...)wlewamy mleko, dodajemy masło/olej kokosowy i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe mleko wlewamy do miski i wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut. Smacznego! ❤ Kolacja 19:00 Na kolację dojadaliśmy frytki ☺ Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym(...)mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy. Kilka sztuk można zostawić do dekoracji dania. Następnie doprawiamy cynamonem, kardamonem, cukrem z wanilią, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, anyżem i goździkami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miód i kontynuujemy mieszanie. Wstawiamy do lodówki, aby kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw. Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu. Kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami
My Chcemy JeśćLatem nie ma nic lepszego od drożdżówki z jagodami i kruszonką! co roku czekam na ten czas gdy czarne kuleczki będę mogła prosto z krzaczka
Dzieje kuchennej WiewióryTo było wyjątkowe śniadanie! słodkie, smaczne i sycące. Wszyscy domownicy zjedli swoje porcje choć zastanawiałam się czy nie będę musiała jeść wszystkiego sama. W końcu kasza
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g
w mojej kuchniTo jedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim
Marder&Marder Manufactureprzyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w plastry jako przystawkę do chleba, a podając na ciepło z sosem i dodatkami zyskamy pyszny obiad lub kolację. Składniki: 1 duży kalafior 25 dag sera żółtego 3 jajka 2 duże marchewki 4-5 średnich ogórków(...)tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Wlewamy ubite do białości jajka, dodajemy stare ogórki, marchewkę, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie
Kolorowy PrzepisownikWędlina z serii "wiem co jem". Składniki 800 g filetów z kurczaka 150 g pieczarek pęczek natki pietruszki papryczka pepperoni pełna łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego
R'n'G Kitchenpory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie ta z Biedronki, ale pewnie każdy ma swoją sprawdzoną. Z tego przepisu naleśniki wychodzą bardzo elastyczne, miękkie. Przepis na około 15 naleśników: Szklanka(...)już gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie ciasto gęstnieje, dlatego nie ma, co się martwić, że po zmiksowaniu jest za rzadkie. Po 30 minutach odpoczynku, mieszamy ciasto łyżką, by sprawdzić czy jest wystarczająco gęste - jeśli nie dodajemy mąki tyle, aby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Przed smażeniem rozgrzewam patelnię. Mieszam ciasto chochlą i nabieram ciasto. Wlewam
apetytnapieczenieGospodarna Narzeczona - Na kruchym spodzie Ka bamaiga - Sto kolorów kuchni Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji Rafał - Pan Wędzonka Bernika - Mój kulinarny pamiętnik Ola - 2 smaki Wisła - Zapach chleba Ula - Dzika pycha Amber - Kuchennymi drzwiami Mela - Pierwsze primo! Joanna - Smacznie z Joanną Kaś - Bake&Taste Magda - MadziaŁyga Kasia - Sur Nos Ta bles Joanna - Różowa(...)Sunday Bake Adrijah - Breakfast Klaud yna - Ziołowy Zakątek Joanna - Kaczodajnia Be e - Magazyn Kuchenny Ola Mała - Na bogato! Joanna - Notatki kulinarne MamaKini i Kinia W garze mieszane Ka sia Zapiski kulinarne Anna-Maria KUCHARNIA
KUCHARNIAzasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba... Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty ok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy) sól, pieprz mała młoda cebulka odrobina cukru kilka kropel octu winnego tłuszcz wytopiony z boczku dużo(...)nieznacznie. Cebule drobno kroimy w kostkę, boczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru
Walijskie PichcenieAkcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne(...)potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto
Ze smakiem i z pasjąZobaczyłam je w Moich Wypiekach i nie mogłam mu się oprzeć. Przecież połączenie wiśni, migdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne
Dzieje kuchennej WiewiórySUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1,5 kg /w kostkę 2 cm -boczek 1,5 kg /8 mm -łopatka 1,5 kg /po klasyfikacji mięso chude w
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.