Kiełbasa żywiecka parzona 363SUROWIEC -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE -szynka 1 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pęczak z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym i dymką 207Są takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie mogę przygotować coś pysznego. Tym
Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowa granola z mandarynka czyli Niedzielne Sniadanie odc.40 211Pada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg? Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek
Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z dynia i szalwia 224Dwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj
Dzieje kuchennej Wiewióry
Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi. 203Powidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie. Dodatek przypraw
Codziennik Kuchenny
Bułeczki figowe 230Wielkimi krokami zbliżają się Święta. To dla nas czas rodzinny, z pysznym jedzeniem i prezentami. Co roku nie mogę się go doczekać. Remont dobiega końca i
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 226Pistachio to skarbnica wspaniałych przepisów. To od Lo mam przepis na najlepsze bułeczki rodem ze Szwecji, to na tym właśnie blogu wygrałam swój pierwszy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami 236Smaczna rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami. Ja podałam na zimno, jako wędlinę do sałatek. Równie dobrze sprawdzi się, jako dodatek na chleb, np z ketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz(...)smażymy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso przekładamy do miseczki. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do mięsa mielonego, mieszamy. Schab rozkładamy na dużej desce lub na papierze do pieczenia, wykładamy mięso mielone, równo rozprowadzamy. Posypujemy równą warstwą tartego parmezanu. Na sam koniec wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką. Całość zwijamy
Smaki Na Talerzu
domowy smalec 199Niby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i
babka w formie
Jackówka puszczańska w wersji parzonej 269Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 190Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza na cieście z kalafiora – Pizza kalafiorowa bez mięsa i glutenu 306Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasto pomaranczowe z czekolada i kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.139 171Manufaktura ciasteczkowa, tak można by opisać moje sobotnio-niedzielne zmagania. Co weekend wypiekam kilka rodzajów ciast i ciasteczek, i o dziwo znikają w zastraszającym tempie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pachnace kotlety z dyni 239Kotlet to ulubiona forma jedzenia mego syna. Jak się okazuje mimo składanych deklaracji uległ ich smakowi i aromatowi. Jadł aż mu się uszy trzęsły choć twierdził
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek bananowo-cukiniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.110 235Nie jedno ciasto bananowe upiekłam. Zaintrygował mnie dodatek cukinii oraz polewa i postanowiłam skorzystać z receptury zawartej w "Warzywie". Przepis nie jest trudny ale ciasto nie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Czulent z kaszą i fasolą 220kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś(...)kostkę. Obie cebule obieramy i siekamy je drobno. W szerokim rondlu z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz, i obsmażamy na nim mięso razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę, odcedzamy ją i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny. Po tym czasie wsypujemy wypłukaną kaszę, dodajemy liście
Trzeci talerz
GULASZ WOŁOWY - BAZA 226Znakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu(...)oraz 1 łyżeczka wegety SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso myję, tnę w kostkę. W osobym naczyniu z podanych produktów robię marynatę do mięsa. Marynatę dodaję do mięsa. Mieszam. Wstawiam do lodówki na ok 1 godzinę. Do rozgrzanego rondelka o grubym dnie wlewam odrobinę ( ok 1/2 łyżeczki) oleju rzepakowaego. Wrzucam Mięso. Snażę na małym ogniu ok 5 minut
Gotowanie Patki