SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1,5 kg /w kostkę 2 cm -boczek 1,5 kg /8 mm -łopatka 1,5 kg /po klasyfikacji mięso chude w
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Mięso: -2 kg szynki klasa pierwsza cięta w plastry -0,5 kg łopatka klasa druga cięta w plastry -0,5 kg łopatki klasa druga mielona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mleku roślinnym (moje ulubione to ryżowe z dodatkiem wanilii, które można kupić w Rossmannie). Do ugotowanej owsianki dodaję banana, dwie kostki gorzkiej czekolady oraz migdały, żurawinę i rodzynki. Całość mieszam i powstaję naprawdę smaczne i sycące śniadanie. II ŚNIADANIE Na drugie śniadanie przygotowałam placuszki z mąki owsianej, odrobiny sody oczyszczonej, jajka oraz połowy startego jabłka. Całość dokładnie wymieszałam i usmażyłam(...)KOLACJA Na kolację przygotowałam sałatkę na bazie sałaty lodowej do której dodałam pomidora, ogórka konserwowego oraz podsmażone z papryką wędzoną wędzone tofu. Sałatkę podałam z dwiema grzankami z ciemnego chleba. Link do filmu: Dajcie znać czy chcecie więcej Foodbooków
Health-Fit-LifeDomowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego... Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki(...)wtedy trzeba je tylko podprażyć aby wydobyć z nich aromat i wzbogacić smak) Prażyć możecie na suchej patelni, lub jak ja w piekarniku 180 stopni C -pamietać trzeba aby mieszać i nie upiec orzechów za mocno. Orzechy ze skórka wrzucić do torebki papierowej i pocierać aż skórka z nich zejdzie, lub kupić już obrane orzechy. Następnie orzechy zmielić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPolubiłem mąkę gryczaną, Wy też? W zeszłym tygodniu robiłem z niej pyszny chleb , a w dzisiejszym wpisie kolejne danie, czyli buraczkowe naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej. Bardzo ciekawe, kolorystyczne urozmaicenie na talerzu – ja proponuję czerwień złamaną różnymi odcieniami zieleni ale kolorystykę dobieracie Wy! (smak też bardzo dobry, nadaję się też np. na tortillę). Nikomu chyba nie muszę tłumaczyć(...)oregano, kminek lub cokolwiek innego co lubicie do smaku około ½ szklanki mleka (zostawcie sobie jakiś zapas, bo może być potrzebne więcej) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: W pierwszej misce mieszamy mąki i przyprawy, w drugiej mieszamy jajka, mleko oraz sok z buraka. Łączymy ze sobą zawartość obu misek intensywnie je mieszając. Ciasto na naleśniki powinno być dość płynne (tutaj możemy
PaleoLifechlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się od przepisów(...)sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać ze sobą składników, tylko ułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką
Chilli Czosnek i Oliwaswoich ziemiach. Sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) jest potrawą regionalną i pochodzi z Gaziantep (miasto w południowej Turcji). Jada się ją tam zawiniętą w yufkę lub lawasz czyli płaski chleb. Ciecierzyca sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, a dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół(...)Następnie płuczemy ją i gotujemy w dużej ilości wody przez godzinę, następnie odcedzamy i studzimy. Jeśli używacie ciecierzycy z puszki, musicie ją opłukać z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej misce. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły
Smakowity Blog KulinarnyChociaż wyobrażam sobie śniadanie czy kolację bez kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy(...)jest zbyt gęsta. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy delikatnie zmiksować, tak aby zostały jednak wyczuwalne kawałeczki cebuli. Pistacje siekamy, dodajemy do pasty i mieszany całość. Opcjonalnie jeszcze odprawiamy do smaku
Smakuje zdrowośniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko(...)kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : obie mąki , cukier , drożdże , jajka , olej , sól , wodę . I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach ( na 2 ) Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto też około
Uwaga Babcia Piecze ChlebChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: Banany dokładnie rozgniatamy widelcem (najlepiej w dużej misce). Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie dosypujemy cukier, roztrzepane jajko oraz ekstrakt z wanilii. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem
MyCookBook.plgrupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko(...)cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość
Smakowity Blog KulinarnySzykujemy się na pierwsze zawody judo w życiu Córci. Emocje najczęściej te pozytywne dopadają każdego z członków rodziny. Będzie dobrze, przecież chodzi głównie o zabawę :) Wczoraj
Dzieje kuchennej WiewióryPysza drożdżowa chałka to propozycja na Wielkanocny stół. Pięknie się prezentuje, a do tego jest bardzo dobra, jajek nie trzeba wcześniej gotować ponieważ pieką się
KukuleczkiSłońce wschodzi coraz później a wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: 1 pęczek botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki
Łycha smaków