chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:236/356)

Chleb na sodzie bez mąki 123

odmiany przepis na pyszny chleb bez grama mąki, za to ze zdrowymi otrębami i… twarogiem. Wiecie, że jak w domu nie ma pieczywa i o zgrozo mąki to internetowe strony przychodzą z odsieczą- tak tutaj znalazłam idealny przepis(lekko zmodyfikowałam) na zdrowe, inne pieczywo. A to jest naprawdę smaczne i treściwe: lekko wyczuwam w nim użyte jaja, ale poza(...)soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 100 g chudego twarogu w kostce 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego Otręby, płatki, sodę, proszek, sól i siemię mieszamy. Wbijamy jaja, dodajemy twaróg oraz serek,  miksujemy do połączenia wszystkich składników.   WYKONANIE I PIECZENIE Małą formę keksową smarujemy masłem i obficie obsypujemy otrębami. Wykładamy ciasto chlebowe. Pieczemy

Domowe ciasta
Krokiety z kaszy gryczanej z boczkiem i rukolą 106

jest równie magiczna, co kasza jaglana, wciąż odkrywam jej wszechstronne zastosowanie. Można ją zjeść po prostu ugotowaną na szybko do obiadu lub zrobić z niej kotleciki, burgery, a nawet chleb i słodkości. Potrzebujemy: 200 g niepalonej kaszy gryczanej Targroch 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 garść rukoli 2 małe cebulki 4 plastry boczku sól, pieprz bułka tarta olej(...)koniec dodajemy rukolę i lekko blanszujemy, żeby stała się bardziej miękka. Usmażona cebulka wraz z tłuszczem również ląduje w kaszy. Do kaszy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, doprawiamy i mieszamy.  Formujemy podłużne krokiety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obydwu stron. Pyszności! Wioleta Gargula

MamaOskarka
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 148

tego stopnia, że z niechęcią  myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa(...)Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól i stopniowo mieszam z wodą, aż wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny.  Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja

I tu będę miała takie te
Kebab ormiański 231

Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się(...)słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy w bardzo cienkie talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości

sierotka maRysia w kuchni
Smalec domowy ze starej kuchni 108

Poezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3   Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka   Przygotowanie Normal 0 21 false(...)jabłka zmniejszyć swoją objętość, na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W czasie smażenia w miarę potrzeby dodajemy soli i pieprzu ( w zależności od preferencji smakowych ). Wszystko mieszamy w większym garnku i rozlewamy do pojemników ( szklanych ). Zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Drożdżowy chleb bez zagniatania 158

przygotowanej mąki. Kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy(...)naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Chleb inspirowany jest przepisem ze strony ' Przepis na chleb

My Culinary Art
Makaron z Pesto di Cantarella 230

jaki sposób można je przyrządzić :) Otóż Kochani : pomysłów może być mnóstwo , a ograniczyć Was może tylko wyobraźnia! ;) Pesto to można zajadać na zimno … na gorąco .. z makaronem .. z chlebem … stosować do panierowania … z dodatkiem mięs itd itd …. :) Jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad , kiedy to nie mamy ochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce(...)dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z odrobiną oliwy. Odcedzamy , trzymamy w cieple. Szarlotkę drobno kroimy , podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy kurki i przesmażamy razem z cebulką. Mieszamy z pesto i smażymy razem jeszcze kilka minut do momentu aż kurki będą miękkie a sos ciepły. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przekładamy do osobnego garnka. Na tej samej

Ostra na Słodko
Krakowska parzona 483

Surowiec  -wieprzowina kl.1 3 kg (łopatka) -wieprzowina kl.2 1 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 18-20 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa grillowa z serem ( pieczona w niskiej temperaturze) 165

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 206

Pada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca.  Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 176

Po grypie żołądkowej u prawie wszystkich i wyskokach temperatury u Córci znowu dopadło Syncia. Od wtorku temperatura i płacz, że boli gardło i ucho. Bałam się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 124

poważne rubryki są ważniejsze od sensacji.  Najpierw studiujesz prognozę pogody - to rozczulający absurd: zamiast wyjrzeć na zewnątrz i zobaczyć, co szykuje dzień, destylujesz ją z drukarskiej farby i mieszasz z osłodzoną goryczą kawy.  Ale najbardziej podnosi na duchu - dzięki swej niezmienności - rubryka sportowa. Porażkom towarzyszy zawsze nadzieja na rewanż, można się odpłacić, nim się odcierpi klęskę(...)petite.  Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku.  "Fait petit ". Weź mało.  Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj do tego jeden plasterek kiełbasy albo dwa kawałki czekolady.  Nie chodziło o to, żeby nie marnotrawić czegoś dobrego, drogiego i smakowitego, ale o to, żeby

KUCHARNIA
Bajeczne pieczone ziemniaki, w sam raz do grilla 196

Rzadko tu bywam. Praca zawodowa pochłania mnie i choć gotuję, zdjęciami zasypuję Was raczej na facebooku i instagramie :)  Tym razem musiałam się z Wami podzielić

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym czyli poWeekenodwe Lakocie odc.169 121

Powroty z wakacji czy ferii bywają trudne. O dziwo tym razem od razu ruszyłam w wir rozpakowywania i prania a potem oddałam się sprzątaniu i działaniom

Dzieje kuchennej Wiewióry
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 187

szóstego stycznia. Niech i tak się stanie... Okazało się też, że w minionym roku byłam wyjątkowo grzeczna. Mikołaj bowiem wręcz obsypał mnie prezentami! Poczynając od koszyka do wyrastania chleba i trzepaczki z termometrem, o której marzyłam, odkąd pierwszy raz ją zobaczyłam, poprzez książki kucharskie Clausa Meyera, który zyskuje coraz większą popularność nawet w Polsce, aż po ciepłe swetry, biżuterię(...)smaku, jak na mój gust. Jednak proces ich przygotowania wydaje mi się zdecydowanie zbyt skomplikowany. Zazwyczaj bowiem rozpuszczam tylko masło z miodem lub melasą, dodaję do reszty składników, mieszam - i gotowe. Tu trzeba wszystko osobno ubijać, dodawać w odpowiedniej kolejności i uważać, żeby żadnego składnika nie pominąć. Moim zdaniem trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania