odmiany przepis na pyszny chleb bez grama mąki, za to ze zdrowymi otrębami i… twarogiem. Wiecie, że jak w domu nie ma pieczywa i o zgrozo mąki to internetowe strony przychodzą z odsieczą- tak tutaj znalazłam idealny przepis(lekko zmodyfikowałam) na zdrowe, inne pieczywo. A to jest naprawdę smaczne i treściwe: lekko wyczuwam w nim użyte jaja, ale poza(...)soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 100 g chudego twarogu w kostce 3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego Otręby, płatki, sodę, proszek, sól i siemię mieszamy. Wbijamy jaja, dodajemy twaróg oraz serek, miksujemy do połączenia wszystkich składników. WYKONANIE I PIECZENIE Małą formę keksową smarujemy masłem i obficie obsypujemy otrębami. Wykładamy ciasto chlebowe. Pieczemy
Domowe ciastajest równie magiczna, co kasza jaglana, wciąż odkrywam jej wszechstronne zastosowanie. Można ją zjeść po prostu ugotowaną na szybko do obiadu lub zrobić z niej kotleciki, burgery, a nawet chleb i słodkości. Potrzebujemy: 200 g niepalonej kaszy gryczanej Targroch 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 garść rukoli 2 małe cebulki 4 plastry boczku sól, pieprz bułka tarta olej(...)koniec dodajemy rukolę i lekko blanszujemy, żeby stała się bardziej miękka. Usmażona cebulka wraz z tłuszczem również ląduje w kaszy. Do kaszy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, doprawiamy i mieszamy. Formujemy podłużne krokiety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obydwu stron. Pyszności! Wioleta Gargula
MamaOskarkatego stopnia, że z niechęcią myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa(...)Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól i stopniowo mieszam z wodą, aż wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja
I tu będę miała takie teKebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się(...)słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy w bardzo cienkie talarki i mieszamy z poszatkowaną pietruszką. Ostawiamy na minum 30 minut. Z miesa formujemy wałeczki grubości
sierotka maRysia w kuchniPoezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3 Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka Przygotowanie Normal 0 21 false(...)jabłka zmniejszyć swoją objętość, na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W czasie smażenia w miarę potrzeby dodajemy soli i pieprzu ( w zależności od preferencji smakowych ). Wszystko mieszamy w większym garnku i rozlewamy do pojemników ( szklanych ). Zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do lodówki
R'n'G Kitchenprzygotowanej mąki. Kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy(...)naczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Chleb inspirowany jest przepisem ze strony ' Przepis na chleb
My Culinary Artjaki sposób można je przyrządzić :) Otóż Kochani : pomysłów może być mnóstwo , a ograniczyć Was może tylko wyobraźnia! ;) Pesto to można zajadać na zimno … na gorąco .. z makaronem .. z chlebem … stosować do panierowania … z dodatkiem mięs itd itd …. :) Jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad , kiedy to nie mamy ochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce(...)dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z odrobiną oliwy. Odcedzamy , trzymamy w cieple. Szarlotkę drobno kroimy , podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy kurki i przesmażamy razem z cebulką. Mieszamy z pesto i smażymy razem jeszcze kilka minut do momentu aż kurki będą miękkie a sos ciepły. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przekładamy do osobnego garnka. Na tej samej
Ostra na SłodkoSurowiec -wieprzowina kl.1 3 kg (łopatka) -wieprzowina kl.2 1 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 18-20 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca. Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym
Dzieje kuchennej WiewióryPo grypie żołądkowej u prawie wszystkich i wyskokach temperatury u Córci znowu dopadło Syncia. Od wtorku temperatura i płacz, że boli gardło i ucho. Bałam się
Dzieje kuchennej Wiewiórypoważne rubryki są ważniejsze od sensacji. Najpierw studiujesz prognozę pogody - to rozczulający absurd: zamiast wyjrzeć na zewnątrz i zobaczyć, co szykuje dzień, destylujesz ją z drukarskiej farby i mieszasz z osłodzoną goryczą kawy. Ale najbardziej podnosi na duchu - dzięki swej niezmienności - rubryka sportowa. Porażkom towarzyszy zawsze nadzieja na rewanż, można się odpłacić, nim się odcierpi klęskę(...)petite. Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku. "Fait petit ". Weź mało. Innymi słowy, ukrój grubą pajdę chleba z kilogramowego bochna i dodaj do tego jeden plasterek kiełbasy albo dwa kawałki czekolady. Nie chodziło o to, żeby nie marnotrawić czegoś dobrego, drogiego i smakowitego, ale o to, żeby
KUCHARNIARzadko tu bywam. Praca zawodowa pochłania mnie i choć gotuję, zdjęciami zasypuję Was raczej na facebooku i instagramie :) Tym razem musiałam się z Wami podzielić
Dzieje kuchennej WiewióryPowroty z wakacji czy ferii bywają trudne. O dziwo tym razem od razu ruszyłam w wir rozpakowywania i prania a potem oddałam się sprzątaniu i działaniom
Dzieje kuchennej Wiewióryszóstego stycznia. Niech i tak się stanie... Okazało się też, że w minionym roku byłam wyjątkowo grzeczna. Mikołaj bowiem wręcz obsypał mnie prezentami! Poczynając od koszyka do wyrastania chleba i trzepaczki z termometrem, o której marzyłam, odkąd pierwszy raz ją zobaczyłam, poprzez książki kucharskie Clausa Meyera, który zyskuje coraz większą popularność nawet w Polsce, aż po ciepłe swetry, biżuterię(...)smaku, jak na mój gust. Jednak proces ich przygotowania wydaje mi się zdecydowanie zbyt skomplikowany. Zazwyczaj bowiem rozpuszczam tylko masło z miodem lub melasą, dodaję do reszty składników, mieszam - i gotowe. Tu trzeba wszystko osobno ubijać, dodawać w odpowiedniej kolejności i uważać, żeby żadnego składnika nie pominąć. Moim zdaniem trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić
Pożeraczka, czyli raz adobrze