olejków ziołowych. Zastosowanie oleju z nasion czarnego sezamu w kuchni Olej z nasion czarnego sezamu jest zdrowym, aromatycznym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej (m.in. do curry, samosów, kachori, chlebów paratha) i innych kuchni azjatyckich. Orzechowy smak, świeży aromat i piękny złoty kolor powodują, że idealnie sprawdza się jako składnik sosów do sałatek i dressingów do grillowanych warzyw. Użyty do marynowania(...)włosy olej z czarnego sezamu reguluje pracę gruczołów łojowych, ogranicza wypadanie włosów, wspomaga ich wzrost i redukuje łupież. Jest też zalecany do pielęgnacji jamy ustnej. Przygotowując domowe kosmetyki możemy mieszać olej z czarnego sezamu z innymi olejami, zwłaszcza migdałowym, rzepakowym i oliwą z oliwek. Przepis na sezamowy olejek do masażu Około 60-75 ml oleju podgrzać w rondelku przez około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładników jak szarlotka , sałatka z pieczonych buraków , faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone . Jednak największym wyzwaniem okazało się przygotowanie tak zwanych „smarowideł” do domowego chleba. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno z jesiennych warzyw). Trio dopełniał „oszukany” smalec(...)majeranku pół łyżeczki tymianku pieprz sól „Skwarki” z kaszy: szklanka kaszy gryczanej 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy
PatiGotujeCiasto czekoladowe: Dno dwóch tortownic o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do misy przesiewamy cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, mleko, kawę, olej i dokładnie ubijamy mikserem przez ok. 1-2 min, aż składniki całkowicie się połączą Tak przygotowane ciasto równomiernie dzielimy między tortownicami* i pieczemy(...)czekoladę, kakao i miksujemy kolejne 2 min. Do masła przesiewamy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy mleko. Za pomocą noża do chleba równamy wierzch przestudzonych biszkoptów. Pierwszą połowę ciasta równomiernie smarujemy 1/4 kremu. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch i boki ciasta wg własnego uznania. Ja po prostu wyrównałem boki
Kuchnia Łukaszapodobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze(...)pół, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty. Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków
Karo in the KitchenTaki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam(...)wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło) W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Do wytopionej słoniny dodajemy pokrojony boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy do momentu, kiedy
W kuchennym oknie EwyZielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek(...)oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody
Taste Therapywyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę, cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy. Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne. Wątróbkę smażymy na oleju (olej pozostały z marynowania też wlewamy na patelnię) na średnim ogniu, kilka razy obracając na patelni(...)nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem na 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru
Maminek kulinarnyDziś na blogu pizza w nieco innej odsłonie, czyli ciasto będzie zrobione z dodatkiem mąki żytniej. Nie mieszałam nigdy mąki pszennej z inną mąką przy pieczeniu pizzy. Zajrzałam do szafki, a tam duży zapas mąki żytniej 720... Czas ją jakoś wykorzystać :-). Natomiast na wierzch postanowiłam wykorzystać szpinak, który jakoś nie znalazł innego zastosowania. Efekt(...)garści świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem
Kulinarne przygody GatityKochani gotowania dla mamy część druga...;) zawsze mama robiłam mi to pyszne ciacho tym razem ja chciałam przywitać ją chlebem i solą...a tak poważnie to śmietanowcem...Ciężko porównać swoje pieczenie do pieczenia mojej mamy, bo z kuchnią mamy się nie dyskutuje ;) ale starałam się jak najlepiej potrafiłam... Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru(...)śmietanę ubijam chwilę, dodaje cukier i fixy i ubijam aż do momentu gdy smietana nie będzie miała płynnej konsystencji. Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietaną Następnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc. var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push
NaKońcuJęzykaBardzo dawno nie robiłam omletów. Wiąże się to z upodobaniami moich bliskich czyli krótko mówiąc nie lubią ich. Zajrzałam wczoraj do książki "O jabłkach" w
Dzieje kuchennej WiewióryW trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był
Lawendowe NieboTa babka jest niezwykła z kilku powodów. Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój
Dzieje kuchennej WiewióryTo jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole. Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki
Proste Potrawysera białego tłustego. Kwestia herbatników. Jak po latach robiłam Domek Baby Jagi, ciasto mi się konkursowo rozjechało. Wiecie czemu? Bo dzisiejsze herbatniki, nie przypominają tych z dzieciństwa. Podobnie jak chleb. Wydają być się jakieś nadmuchane, mało herbatnikowe. Prawdziwy herbatnik trzaskał podczas gryzienia, był twardy. Te obecne, mają inną konsystencję/fakturę. W tym cieście nie ma to znaczenia, jednak pamiętam(...)u0142o ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.\r","Dodajemy po kilka \u0142y\u017cek sera.\r","Mas\u0119 dzielimy po po\u0142owie.\r","Do po\u0142owy dodajemy kakao i mieszamy.\r","Herbatniki moczymy w mleku i post\u0119pujemy zgodnie z opisem w po\u015bcie.\r","Sk\u0142adniki na polew\u0119 wk\u0142adamy do rondelka i zagotowujemy.\r","Polewamy polew\u0105 ciasto
Mieszam w Garnkuusmażeniu zarówno smak, jak i zapach zgliwiałego sera są specyficzne, ale nie tak intensywne, jak w trakcie samego procesu dojrzewania. Ser zgliwiały tradycyjnie podaje się jako dodatek do chleba – na ciepło lub na zimno. Przepis pochodzi z gminy Wiśniowa (okolice Strzyżowa), od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Markuszowa i został opublikowany w: „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół(...)łyżeczki). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy ser i podgrzewamy około 5 minut do rozpuszczenia sera. Woda, która się wytworzy, powinna odparować. Jajka roztrzepujemy osobno, solimy je, dodajemy pieprz i mieszamy. Jajka razem z kminkiem dodajemy do sera i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając. Gotowy ser przekładamy na miseczkę lub do małego pojemnika. Można
Trzeci talerzwsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez(...)Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt
Kulinarne przygody GatityPanini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa aby w środek włożyć salami ,ser czy inne ulubione wędliny czy sery ,można je spożywać na ciepło . Są pulchne w środku jak ciabatta . Z podanej porcji wychodzi 35 sztuk małych Panini. Składniki : zaczyn robiony(...)letniego mleka - cały zaczyn Składniki na zaczyn wyrabiamy do gładkiej konsystencji ,zamykamy szczelnie i wkładamy na 12-18 godzin do lodówki . na drugi dzień po wyjęciu z lodówki Mieszamy wszystkie składniki na ciasto dodając wczorajszy zaczyn, wyrabiamy kilka minut do jednolitej gładkiej konsystencji tak aby ciasto nie kleiło się do rąk , Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5 godziny
Wypieki Reneweekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega, który(...)niemal wrząca woda Mąki wymieszać z solą i oliwą w misce. Powoli dolewać (najlepiej porcjami, żeby nie wlać za dużo) wrzątek z czajnika i uważnie - bo można się poparzyć - mieszać łyżką. Gdy mąka zacznie się zbijać w większe grudki, zacząć wyrabiać ręką. Mąki powinny idealnie się połączyć. Ciasto daje się wyrobić na idealnie gładkie. Odstawić na kilkadziesiąt minut (w moim
Weekendy w domu i ogrodziemiękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę mąki i pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto . Powinno być gładkie i bardzo dobrze(...)ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania
Mia Cucina Sofieta"Alfabet ciast" Zofii Różyckiej to książka nie tylko do czytania, nie tylko do czerpania inspiracji ale też książka do oglądania. To jedno z moich ulubionych kulinarnych
Dzieje kuchennej WiewiórySUROWIEC -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE -szynka 1 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Są takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie mogę przygotować coś pysznego. Tym
Dzieje kuchennej WiewióryPada deszcz, pada deszcz a już niebawem może spadnie śnieg? Mamy prawdziwą jesień z chłodami za oknem i ciepłymi grzejnikami a mi się zachciało mandarynek
Dzieje kuchennej WiewióryDwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj
Dzieje kuchennej Wiewióry