BĘC!!! Wylądowaliśmy w Nowym Roku! Mam nadzieję, że będzie to równie owocny rok co 2018. Kochani, w Nowym Roku dużo radości, zdrowia i spełnienia Wam
Dzieje kuchennej WiewióryNazwa mnie zachwyciła gdy przeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu
Dzieje kuchennej WiewiórySzybki sposób na najprostszy gulasz, który jest w sam raz do pieczywa lub do placka po węgiersku. Pomysł powstał podczas przygotowania schabu, do zapieczenia w kapuście
chleba naszegoIdea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii
Dzieje kuchennej WiewióryNo to ciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha. Składniki: mąka pszenna tym 500- 600 g
Różowa kuchniaSkładniki : 1 litr chudego mleka- moje było świeże nie pasteryzowane i nie do końca chude:), jesli ze sklepu to tylko nie UHT 200 g kefiru 60
Proste PotrawyOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzenieWitajcie :) Ostatnio nasza koleżanka Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem bardzo polecała chleb z kaszą jaglaną. Nie była bym sobą gdybym go nie wypróbowała. Powiem Wam że jest przepyszny i jak napisała robi się go w 10 minut. Naprawdę prosty w wykonaniu z tm że w przepisie Kasia podała wyrastanie ciasta przez noc w lodówce a ja zarobiłam ciasto(...)siemienia lnianego 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju Wykonanie : Do miski wlewamy wodę, dodajemy kaszę jaglaną cukier, drożdże, sól, siemię lniane i olej,wszystko mieszamy, następnie przesiewamy mąkę i zarabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut, ciasto ma być lekko luźne ale nie kleić się do rąk. Ciasto przekładamy
Sama słodycz i szczypta chiliPrzedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W przepisie występuje majonez i ketchup, oczywiście jedno i drugie w formie bezglutenowej jest do zdobycia w sieci albo bezpośrednio do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach. Serdecznie polecam :-) [przepis dostałam od mojej bardzo miłej sprzedawczyni dobrych(...)solimy i odstawiamy na chwilę, wtedy ładnie zmięknie. 3. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jajka oraz odsączoną kukurydzę. 4. Dodajemy kilka łyżek majonezu, jedną łyżkę ketchupu, solimy, pieprzymy, mieszamy i chowamy do lodówki do schłodzenia. Wtedy jest najsmaczniejsza
Kawa z mlekiempyszne warzywa i chrupiące orzechy nerkowca. Danie łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega pyszne! SKŁADNIKI : * tajski ryż jaśminowy – 400 g * świeże, oczyszczone krewetki – 200 g * japoński chleb tarty Panko – 1 garść * pomidor – 2 szt * czerwona,żółta i zielona papryka – po 0,5 szt * mini kukurydza – 5 szt * biała cebula – 1 szt * czosnek(...)Wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy brązowy cukier, przesmażamy kilka minut a warzywa zmiękną. Dodajemy ryż i posiekane orzechy, chwilkę przesmażamy, odsuwamy go na bok woka, na środek wbijamy jajko i mieszamy tak, żeby powstała jajecznica. Kiedy jajko się usmaży mieszamy wszystko razem a wok zdejmujemy z ognia. Podajemy z usmażonymi na chrupiąco krewetkami. Smacznego! Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym
Ostra na Słodkochicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni(...)minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. ( tutaj znajdziecie kilka przepisów ) *** nie jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowinna być królową obiadu czy kolacji. Jeśli wykonamy taką, jaką Wam dziś prezentuję, to wystarczy już tylko kilka łyżek kaszy bez dodatków, warzywo pieczone, kromka dobrego chleba lub krakers z nasion, by powstało imponujące w smaku i wyglądzie danie. Takie z przewaga surowizny jest też o wiele zdrowsze, bardziej odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne niż to, w którym(...)smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Wykonanie: Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy i posypujemy pestkami
Jeść, by żyć w zdrowiuZielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Żelatynę namaczamy w pół szklanki bulionu. Zostawiamy do napęcznienia. Resztę bulionu zagotowujemy, doprawiamy i wlewamy rozpuszczoną na parze żelatynę. Mieszamy. Wylewamy odrobinę bulionu na dno keksówki i schładzamy. Następnie układamy partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka(...)stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy
Podróż w kulinariarondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Następnie mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 160 ºC Czas - ok. 30 minut, do czasu, gdy całość ładnie zbrązowieje(...)Waszego smaku. :) Kilka dni temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren zainspirowała mnie do stworzenia czegoś słodkiego, ale ogółem jest to mix do wypieku chleba pełnoziarnistego bez mąki. :) Z 250 g ziaren z dodatkiem 2 jajek wychodzi niewielki chlebek o zwartej konsystencji. Jest to produkt bez glutenu, bez konserwantów, bez mąki i bez dodatku cukru
Cooking Monstermojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca. Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu(...)polewamy wrzątkiem. Cieciorkę przekładamy do rozdrabniacza lub miksera i miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy pora i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę oliwy oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolecam pierogi z piekarnika, bo to doskonałe jedzenie, które zadowoli wielu smakoszy. -- -- Na farsz potrzebujemy: 500 g mięsa pokrojonego w kostkę 1-2 cm, cebulę
chleba naszegoInspiracją do przygotowania tej sałatki była dla mnie zawartość lodówki oraz gazeta WERANDA COUNTRY NR.3/2017. Okazało się, że niezależnie jakiego strączka użyjemy zalewa pachnąca kuminem wspaniale
Dzieje kuchennej WiewióryCo by tu jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z
Dzieje kuchennej WiewióryZadałam dzisiaj moim dzieciom pytanie: na co słodkiego mielibyście ochotę? Zaproponowałam 3 wypieki, na szczęście rodzinka wybrała tylko dwa z nich :) Córcia postawiła na prostotę i
Dzieje kuchennej WiewióryNadciąga czas młodych ziemniaków. Na razie tych z zagranicy a już niebawem naszych, polskich. Jeśli lubicie ziemniaki i jesteście kiełbasożercami to danie mogę Wam polecić z
Dzieje kuchennej WiewióryLubimy wszelakie konserwy. To znaczy nie takie ze sklepu, od tych trzymamy się z daleka. Nie wiadomo co w nich jest. A my lubimy wiedzieć co
Marder&Marder ManufactureRobiłam je wiele razy. Pysznie pachną, jeszcze lepiej smakują. Warzywne nadzienie nęci kolorami a maślane ciasto rozpływa się w ustach. Przepis gdzieś kiedyś z
Dzieje kuchennej WiewióryRzadko piekę mazurki na święta. Zazwyczaj muszę zjeść je sama bo nie ma chętnych. Z tym ciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy
Dzieje kuchennej WiewióryPada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie
Dzieje kuchennej Wiewióry