jakie mam możliwości. Doszłam do wniosku, że w sumie nie jest źle.. bo przecież np. ulubione kanapki z guacamole i jajkiem nadal będą ulubione tylko muszę zamienić chleb pszenny na żytni, ten prawdziwy razowy bez dodatków. I tak to dalej się już gładko potoczyło. I toczy dalej od 7 miesięcy. I nigdy nie czułam się tak dobrze, jak teraz(...)prażonych orzeszków arachidowych, - 2 jajka, - 3 łyżki oleju, - cynamon, - 4/5 łyżeczki sody, - 5 łyżek ksylitolu, - 2-3 łyżki syropu z agawy, - szczypta soli - pół tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec siekamy czekoladę - 2/3 dodajemy do środka, a resztą posypujemy ciastka na wierzchu. Masę dzielimy na 12 sztuk - nakładam gałkownicą do lodów o średnicy 5 cm - dzięki
Plate of JoyUwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością(...)ości i skóry) 2-3 ugotowane jajka majonez pieprz sól delikatna musztarda (do smaku) Wykonanie: Halibuta i jajka podusić widelcem (jajka można zetrzeć na tarce na małych oczkach). Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą (ale uważajmy z ilością, bo wędzone ryby są już dostatecznie słone), pieprzem i odrobiną musztardy. Chłodzimy w lodówce
Walijskie PichceniePiernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę i przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu
Ugotowane pozamiataneboczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu(...)sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć, b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki, d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami. e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania. Buon appetito! fot. Aga Prus fot. Aga Prus
Kuchnia smakówdrożdży i główka czosnku. Ach, jeszcze mozzarella. Zupełnie zapomniała, że rano kupiła ją na targu u zaprzyjaźnionego mleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi z domu. Tym razem kieruje się(...)wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę
Pełny talerzwcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam(...)czekoladą… Pączki hiszpańskie – składniki: 170 g margaryny (około 2/3 kostki) 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia
UgotujmyTo.plmieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy" na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego. Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre paliwo(...)syropu klonowego lub z agawy 2 łyżki oleju ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze
Moja Mama GotujeOstatnio do mojej kuchni wróciło mięso. Po wielomiesięcznym braku mięsnej weny gotuje moim domownikom mięsne smakołyki. Jednym z nich była ta zupa. Pomysł podpatrzyłam w
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszając i od razu zmniejszając płomień gazu. Budyń wyjdzie bardzo gęsty, więc trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypalił oraz nie potworzyły się grudki. Jeśli zauważysz, że mimo mieszania pojawia się coraz więcej nierozmieszanych grudek, weź do ręki mikser ręczny i na wolnych obrotach miksuj gotujący się budyń, tylko ostrożnie, nie podkręcaj obrotów miksera, bo pochlapiesz siebie i kuchnię(...)wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy blaty zdążą lekko zmięknąć. Na drugi dzień wystarczy cukrem pudrem posypać wierzch ciasta i zabrać się do krojenia, polecam nóż do chleba ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujepisałam już TUTAJ , przy okazji bardzo długiego wpisu o mąkach roślinnych, niechlebowych, ale przytoczę jeszcze raz. To mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą(...)Rozpuszczamy masło lub podgrzewamy oliwę, wsypujemy sól i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się lekko zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy partiami do mąki, mieszamy widelcem. Kiedy płyn zlepi mąki i nie będzie już w misce widocznych suchych kawałków, wyciągamy je z miski na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto
Karo in the KitchenBardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi
Dzieje kuchennej WiewióryPrzypadkowe ale nie do końca. Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs. Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową
Dzieje kuchennej Wiewióryrumu )opcjonalnie) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki cukru Przygotowanie : Spód : Mąkę i kakao wymieszać w misce, dodać cukier i masło zmiksować do czasu uzyskania konsystencji okruszków chleba. Dodać żółtko i wodę, po czym zmiksować aż ciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć(...)używacie) i masę odstawić, aby przestygła. W osobnej misce ubić jajka i żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej, bladej masy. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać aż masy się połączą. Masę przelać na upieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec prze około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ciasto ostygło
Codzienne Gotowaniesię na ten przepis na stronie http://kobieceinspiracje.pl/ . Pizza na otrębowym spodzie – a czemu nie? „Pizza” nie smakuje dokładnie tak, jak pizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi smakowała! (a nie jest on wielkim fanem zdrowej żywności). Dodatki mogą być właściwie wedle uznania(...)szybkie, więc już na samym początku można rozgrzać piekarnik do 180ºC. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko na raz, ale tak jest moim zdaniem prościej ;) Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i na niego wykładamy gotową masę na pizzę. Zapiekamy przez 20-25 minut
Jak gotować i nie zwariowaćkuchenne. Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda(...)folia spozywcza i wstawic na noc do lodowki. Rano polaczyc zawartosc obu miseczek,dodac stopione maslo,proszek do pieczenia i sode.Skladniki powinny byc dokladnie polaczone,ale nalezy unikac zbytniego mieszania. Wylewac po kilka lyzek na wypedzlowana olejem gofrownice i smazyc do zrumienienia.Jesli gofry maja byc chrupiace do studzenia k o n i e c z n i e odkladac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!