chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:251/356)

PASTA Z HALIBUTA I JAJEK. DO CHLEBA. 178

Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą  rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością(...)ości i skóry) 2-3 ugotowane jajka majonez pieprz sól delikatna musztarda (do smaku) Wykonanie: Halibuta i jajka podusić widelcem (jajka można zetrzeć na tarce na małych oczkach). Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą (ale uważajmy z ilością, bo wędzone ryby są już dostatecznie słone), pieprzem i odrobiną musztardy. Chłodzimy w lodówce

Walijskie Pichcenie
Piernik mocno orzechowy 148

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej(...)łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę i przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu

Ugotowane pozamiatane
Filolożkowy Zestaw Obiadowy I 159

boczku 330 g śmietany 250 g żółtego sera pęczek zielonej pietruszki sałaty: lodowa, rzymska, rucola, z ogródka;) duża marchewka tuńczyk w sosie własnym lub w oleju małe grzanki ( chleb można pokroić w kawałeczki i podsmażyć go na maśle czosnkowym lub z ziołami) oliwa z oliwek, pieprz, sól Przygotowanie krok po kroku: 1. Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, wg czasu(...)sitko, aby kropelki wody mogły z niej spokojnie spłynąć, b) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, c) tuńczyka kruszymy na drobne kawałeczki, d) powyższe składniki mieszamy. Posypujemy grzankami. e) Mieszamy. Doprawiamy wg uznania. Buon appetito! fot. Aga Prus fot. Aga Prus

Kuchnia smaków
Pizza margherita 190

drożdży i główka czosnku. Ach, jeszcze mozzarella. Zupełnie zapomniała, że rano kupiła ją na targu u zaprzyjaźnionego mleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi z domu. Tym razem kieruje się(...)wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę

Pełny talerz
Pączki hiszpańskie 270

wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam(...)czekoladą… Pączki hiszpańskie – składniki: 170 g margaryny (około 2/3 kostki) 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 6 jajek   1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia

UgotujmyTo.pl
Batony owsiane z musem jabłkowym i polewą czekoladową 151

mieć dużo energii? Poranny pośpiech często powoduje, że rezygnujemy z jedzenia tego jakże ważnego z perspektywy całego dnia posiłku. Bywa, że na pusty żołądek "wrzucamy"  na szybko kromkę chleba i zalewamy wszystko zbawienną kawą, która podrażnia delikatną błonę śluzową naszego żołądka, powodując poważne choroby układu pokarmowego.  Prawda jest taka, że musimy zadbać przede wszystkich o dobre paliwo(...)syropu klonowego lub z agawy  2 łyżki oleju  ok. 150 g dobrej gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy i kroimy na kawałki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż się lekko zarumienią (około 20 minut). Jeszcze

Moja Mama Gotuje
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 202

Ostatnio do mojej kuchni wróciło mięso. Po wielomiesięcznym braku mięsnej weny gotuje moim domownikom  mięsne smakołyki. Jednym z nich była ta zupa. Pomysł podpatrzyłam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Napoleonka 253

mieszając i od razu zmniejszając płomień gazu. Budyń wyjdzie bardzo gęsty, więc trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypalił oraz nie potworzyły się grudki. Jeśli zauważysz, że mimo mieszania pojawia się coraz więcej nierozmieszanych grudek, weź do ręki mikser ręczny i na wolnych obrotach miksuj gotujący się budyń, tylko ostrożnie, nie podkręcaj obrotów miksera, bo pochlapiesz siebie i kuchnię(...)wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy blaty zdążą lekko zmięknąć. Na drugi dzień wystarczy cukrem pudrem posypać wierzch ciasta i zabrać się do krojenia, polecam nóż do chleba ;) SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 319

pisałam już TUTAJ , przy okazji bardzo długiego wpisu o mąkach roślinnych, niechlebowych, ale przytoczę jeszcze raz. To mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych.   Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą(...)Rozpuszczamy masło lub podgrzewamy oliwę, wsypujemy sól i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się lekko zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy partiami do mąki, mieszamy widelcem. Kiedy płyn zlepi mąki i nie będzie już w misce widocznych suchych kawałków, wyciągamy je z miski na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto

Karo in the Kitchen
Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.84 212

Bardzo lubię kalafiory, i te zielone i te białe, najmniej chyba fioletowe do mnie przemawiają. Gdy na blogu Anny zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że zupa mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 192

Przypadkowe ale nie do końca.  Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs.  Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta czekoladowa 167

rumu )opcjonalnie) 2 jajka  2 żółtka 2 łyżki cukru Przygotowanie :  Spód : Mąkę i kakao wymieszać w misce, dodać cukier i masło zmiksować do czasu uzyskania konsystencji okruszków chleba. Dodać żółtko i wodę, po czym zmiksować aż ciasto się połączy. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cisto wyłożyć(...)używacie) i masę odstawić, aby przestygła. W osobnej misce ubić jajka i żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej, jednolitej, bladej masy. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać aż masy się połączą. Masę przelać na upieczony spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec prze około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić, aby ciasto ostygło

Codzienne Gotowanie
Pizza na otrębowym spodzie 269

się na ten przepis na stronie http://kobieceinspiracje.pl/ . Pizza na otrębowym spodzie – a czemu nie? „Pizza” nie smakuje dokładnie tak, jak pizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi smakowała! (a nie jest on wielkim fanem zdrowej żywności). Dodatki mogą być właściwie wedle uznania(...)szybkie, więc już na samym początku można rozgrzać piekarnik do 180ºC. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko na raz, ale tak jest moim zdaniem prościej ;) Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i na niego wykładamy gotową masę na pizzę. Zapiekamy przez 20-25 minut

Jak gotować i nie zwariować
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 169

kuchenne. Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda(...)folia spozywcza i wstawic na noc do lodowki. Rano polaczyc zawartosc obu miseczek,dodac stopione maslo,proszek do pieczenia i sode.Skladniki powinny byc dokladnie polaczone,ale nalezy unikac zbytniego mieszania. Wylewac po kilka lyzek na wypedzlowana olejem gofrownice i smazyc do zrumienienia.Jesli gofry maja byc chrupiace do studzenia k o n i e c z n i e odkladac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebki z pieca i co mają z nimi wspólnego Bake Rolls 249

400ml mleka, 2 jajka, 2 żółtka 100g roztopionego klarowanego masła, Dodatkowo ·         papier do pieczenia. Wszystkie suche składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy składniki mokre i zagniatamy niezbyt luźne, ale miękkie ciasto przez około 10minut. W zależności od wielkości jajek regulujemy ilość mąki. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)włożyć do piekarnika jednocześnie 2 blachy z ciastem. Po upieczeniu pozostawiamy paluszki, aby wystygły. Następnie kroimy paluszki w plasterki ostrym nożem jak najcieniej. Można to zrobić elektryczną krajalnicą do chleba, wówczas wszystkie będą miały tę samą grubość. Ja pokroiłam nożem. Plasterki chlebków układamy ponownie na blasze wyłożonej papierem, jeden obok drugiego i wkładamy ponownie do piekarnika do wysuszenia i delikatnego

Leśny Zakątek
PAN RUSTICO 117

wyrzucając tego pierwszego. Na całe szczęście! W ten sposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar i smak chleba. W przypadku, kiedy użyjemy mąki z wyższym typem pieczywo będzie ciemniejsze, ale tak samo smaczne. Ciekawa jestem jak poszło Piekarkom biorącym udział we wspólnym wypiekaniu. Do zobaczenia na Waszych blogach(...)mąki pszennej razowej – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo

Pieguskowa Kuchnia
Bagietki 196

czasu do czasu lubie zjeść na kolacje coś innego niż chleb - choć nie ukrywam, że pałam miłością do mojego domowego chlebka. Kilka już razy robiłam te rewelacyjne bagietki i jak tylko chwile przestygną odrazu się za nie zabieram;) Są  chrupiące w środku mięciutkie, rewelacja.Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie posiadam formy na bagietki dlatego przedzieliłam je papierem do pieczenia(...)minut). Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być. Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Kubki smaku
Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 168

mój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)łyżeczce na każdego hot doga kukurydzy konserwowej  ketchup lub koncentrat pomidorowy Robimy zaczyn, drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka z kopiastą łyżką mąki i łyżeczką cukru, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże się ruszyły ok 10 min. Roztapiam masło, zostawiam do przestygnięcia. Do robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże

Piekielna Kuchnia Pati
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 274

których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 276

których używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. ( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ). Wkładamy do miski i odkładamy

Ostra na Słodko
Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym 202

dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150g liści szpinaku 100ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika 50g żółtego sera (fajną promocję(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Do pesto dorzucamy połowę sera i ponownie blenderujemy. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewając zimną wodą Wkładamy ponownie do garnka. Dodajemy pesto i całość mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem oraz słonecznikiem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego. Poniżej prezentujemy przepis w zdjęciach, krok po kroku

Kolizje Smaków