jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Jest wiele produktów wątpliwych, przez jedne opracowania zabronione, a przez inne wskazane – choćby nawet przetworzone pomidory czy dynia. Wątpliwości budzą również inne zagadnienia, takie jak – czy wolno smażyć, czy wolno jeść nabiał, ile i jaki? Nasze założenie jest takie – my stosujemy nie dietę odgrzybiającą, a dietę antygrzybiczą. Prowadzimy
Kardamonovyfilmu z przepisem Przepis na CURRY warzywne -Niesamowite danie! Curry danie nie tylko przyprawa - 268 Składniki: puszka ciecierzycy woda z ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 cebula 250g dyni 300g różyczek kalafiora ok. 2cm kawałek imbiru 1 łyżka curry pół łyżeczki kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 100ml wody 250ml passaty pomidorowej 100ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego sól pieprz(...)łyżek tłuszczu do podsmażania natka pietruszki Przygotowanie: Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzykryj pokrywką garnek i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Zblenduj całość na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie lekko dosól. Na rozgrzaną patelnię wrzuć na 2 minuty pestki dyni. Praż je lekko ruszając patelnią. Zdejmij pestki dyni z patelni i połóż 3 kromki chleba żytniego. Pozwól mu się zarumienić z obu stron. Grzanki pokrój w kostkę i posyp nimi(...)zupę. Dodaj pestki z dyni i wcinaj na zdrowie. Składniki na 4 porcje 6 średniej wielkości marchewki – około 400 g 2 nieduże cebule – około 200 g po obraniu 1 litr bulionu warzywnego 20 ml oleju – około 3 łyżki 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki soli
Eat me! Fit me!wielbiam olej z pestek dyni. Świetnie komponuje się z rukolą i serem pleśniowym. Nadaje sałatce aksamitno-orzechowego posmaku. Do kolejnej na pewno dodam awokado i może orzechy włoskie. 2 porcje: rukola - 4 garści 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielony + woda z zalewy (trochę) ser pleśniowy camembert lub z zieloną pleśnią - 1 szt. oliwki czarne - 10-12 szt. 2 łyżki pestek(...)dyni podprażonych olej z pestek dyni po 1 łyżce Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzach. Układamy na wierzchu pokrojony ser. Dodajemy oliwki i zielony pieprz. Dobrze dodać też po łyżeczce zalewy z marynaty zielonego pieprzu. Polewamy olejem z pestek dyni
AZgotuj!Jesienne dekoracje Jakie dekoracje królują u was jesienią? U mnie zdecydowanie (chyba jak u większości) dynie w różnych odsłonach oraz wrzosy. Wrzosy są przepiękne! Ich kolory ożywiają jesienne kolory drzew i tym samym pięknie komponują się z kolorami dyni. Jak przygotować jesienne, domowe dekoracje? Wystarczy dynia, wrzosy i ozdobna doniczka. Moje wrzosy umieściłam w drewnianej osłonce - całość kompozycji stoi(...)tarasie. Natomiast w domu postawiłam na kolorowe kabaczki, a przy dyniach piżmowych umieściłam ledowy, cieniutki łańcuszek lampeczek. Zobaczcie sami! Jak wyglądają Wasze jesienne dekoracje? Na co stawiacie? Na kolory jesieni czy wręcz przeciwnie? Ożywiacie w domu kolorystykę i nadajecie kontrastu? Przy okazji pracy zdalnej aż przyjemniej się pracuje w aurze jesiennych dekoracji we własnym domu. A po pracy znaleźć można
MintTasteJesienna potrawa dla diabetyka wegańska, i ze składników o niskim indeksie glikemicznym. Dynia z mojej działki, topinambur wykopałam na łące. Samo zdrowie i dobro w naturalnej postaci. Do farszu dodałam ryż czarny który jest najlepszy dla diabetyków. Tofu jest uzupełnieniem całości. składniki: 2 bakłażany 1/2 szklanki ryżu czarnego 300 g topinamburu(...)papryka czerwona 100 g tofu 1 dynia hokkaido mała sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży olej, zioła prowansalskie ocet balsamico Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam
wesoła kuchniaZebraliśmy setki kilogramów dyni tego roku. Nic, tylko kombinować pyszne dania z jej udziałem. Zdecydowanie najlepiej dynia smakuje w zupie. Można dodać do jarzynowej zamiast ziemniaków. Można przyrządzić pyszny, orientalny krem z dyni. Wariacji dyniowych nie ma końca. Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam(...)mamy jesień, a te przyprawy i kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie. Składniki na 6 porcji: 1/2 dyni hokkaido, 1 mała cukinia, 12 bulw ziemniaków, 1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna), Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, Sól, pieprz - do smaku, Olej kokosowy nierafinowany
Jeść, by żyć w zdrowiuznikają. Rzadko mi się zdarza, że piekę coś kilka dni pod rząd. Tak było przy bułeczkach z jabłkami . A teraz przy błyskawicznych rogalikach bez drożdży. Przetestowałam je z pestkami dyni, słonecznika, czarnuszka, sezamem, a nawet posypane kminkiem. I ktoś się pyta, dlaczego tak rzadko bloguję. Połowę mojego interesujacego życia spędzam na testowaniu przepisów. A potem jeszcze trzeba to wszystko spalić(...)proszku do pieczenia( 8 g) szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta czarnego pieprzu szczypta kminku 200 g jogurtu naturalnego 70 g oliwy lub oleju( 1 lyzka= 15 ml) pestki dyni, sezam, czarnuszka lub słonecznik dodatkowo: mąka do podsypania trochę wody do posmarowania Wykonanie: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać
dolcevitainmykitchenJesienna zupa rozgrzewająca z dynią i patisonem oraz serem blue.Zupa bardzo szybka do zrobienia, można zabrać ją do pracy na lunch.U mnie wersja bardziej pikantna bo taką lubię. 1 dynia hokkaido 0,5 kg 1 patison 1 por biała część 2 korzenie pietruszki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera sól, pieprz, papryczka chili papryka wędzona(...)kurkuma 1 łyżka jogurtu greckiego 50 g sera pleśniowego blue masło klarowane Marchewkę, seler,korzeń pietruszki obieram i kroję na kawałki. Dynie kroję na pół,wydrążam pestki nie obieram jej. To samo robię z patisonem. Kroję w kostkę. Drobno pokrojoną por przesmażam na maśle, dodaję marchewkę, seler, pietruszkę i dalej przesmażam. Na końcu dorzucam dynię i patisona. Wlewam około
wesoła kuchniapestkach. Próbowałam kiedyś zrobić z orzeszkami piniowymi, ale coś z nimi było nie tak. Nie wiem czy partia była zepsuta, ale smakowały bardzo dziwnie. Próbowałam robić z pestkami słonecznika, dyni, z migdałami – te zawsze wychodzą pyszne. Z orzechami włoskimi i laskowymi jeszcze chyba nie robiłam, porządnie trzeba je obrać ze skóry (żeby nie były gorzkie), a nigdy(...)zróbcie to niedokładnie. Wierzcie mi, takie jest dużo smaczniejsze. Miksujcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: duża garść rukoli 5 łyżek oliwy extra virgin (lub więcej) 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść drobno startego parmezanu pieprz sól (opcjonalnie) Rukolę myjemy. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni, do zrumienienia
KardamonovyPowoli czuć w powietrzu nadchodzącą jesień. Uwielbiam ten czas za optymalną dla mnie temperaturę, grzyby pojawiające się w lesie i potrawy pyszne jak ta :) Podobny przepis na tartę z dynią pojawił się w mojej książce i kto próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny(...)musztardy francuskiej. Skusicie się? :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 80 g puree z dyni 60 g startego sera cheddar łyżka naturalnego kremowego twarogu (około 20 g) 0/5 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta soli dodatkowo: łyżka soli (do oczyszczenia kurek) 200 g kurek łyżka masła klarowanego łyżka
Mienta blog