życiu pracę, w której świetnie się bawię - naprawdę wyjątkowo miłe uczucie. Mam nadzieję, że całe praktyki będą właśnie tak wyglądały. A dziś mam dla Was jeszcze jeden przepis z dynią na festiwal u Bei . Nie martwcie się - dynia jeszcze u mnie będzie; po prostu zostałam pochłonięta przez rzeczywistość i moje wirtualne życie jest nieco z tyłu w tej chwili. Wracając(...)meritum: przepis znalazłam na blogu Kolorowa kuchnia Magdy , i od razu bardzo mi się spodobał. Dawno już nie jadłam żadnych kluseczek, a skoro sezon na dynię, nie mogłam przepuścić takiej okazji. Co prawda musiałam dodać nieco więcej mąki, ale to już zależy od puree, jakiego użyjecie. Przed użyciem należy dobrze je odcisnąć, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluski
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić(...)oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku. Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną. Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą
Gotowanie jest łatweNależy mi się ). Przepis znalazłam u Averie zupełnie przypadkiem, i od razu zakochałam się w niezwykle apetycznych zdjęciach. Nie czekałam długo z jego przygotowaniem - w końcu sezon i na dynie, i na czekoladę w pełni. Dyniowo-korzenny sernik zamknięty między warstwami mięciutkiego, kleistego ciasta, a całość przykryta grubą warstwą rozpływającej się na języku polewy czekoladowej. Czy muszę pisać coś więcej(...)ekstraktu z wanilii 1 łyżka mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 120 g mąki pszennej masa serowa: 1 jajko 400 g serka kremowego 200 g puree z dyni 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszaleję w tym roku z dyniowymi przepisami, szaleję! A to dlatego, że mój ogródek w tym roku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś(...)przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki – przepis, który z przyjemnością dołączył do moich przepisów BE FIT! Placuszki są bardzo delikatne, lekkie, a do ich usmażenia używamy minimalnej ilości tłuszczu, w związku z czym śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby będące na diecie. Ja zajadam je solo, ale Ci, którzy na diecie
Ostra na SłodkoBardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido. Składniki (10-11 placuszków): 150 gram startej dyni 50 gram koziego sera w roladce(...)olej z suszonych pomidorów) parmezan do podania Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pomidory kroję w paski. W drugiej misce mieszam żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy. Dodaję stopniowo ubite białka i dokładnie mieszam szpatułką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na niej placki po 1-2 minuty z każdej
Mango PapajaSkoro dynia poprawia humor...no to robimy. Najlepsza jaka znam;) Składniki na 2 wyrośnięte buły: 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić(...)miękkości,ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut. Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. C iasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać
Anioły w kuchniidealnie pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem. Najlepiej gdy ziemniaki i dynia są upieczone, ale jak nie macie czasu można je również ugotować. Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki ) o dowolnie przez Was wybranym kształcie. Można kroić je jak na kopytka(...)formować kuleczki lub lekko spłaszczone placuszki. Składniki: 500 g ziemniaków 500 g dyni 150-200 g mąki pszennej ( plus dodatkowo do podsypywania i obtoczenia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 lub jak wolicie więcej startego parmezanu lub cheddara 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach. Najlepiej
potrawyregionalneSzybkie i nieskomplikowane pure z marchewki, dyni i świeżego imbiru. Jeśli lubicie pure to zapewniam ,że przypadnie Wam ono do gustu. Zamiast tradycyjnej gotowanej marchewki, spróbujcie przygotować ją w trochę inny sposób. Korzystając,że jest sezon na dynię, wykorzystałam ją i polecam. A ostrość i intensywność smaku świeżego imbiru podkreśli charakter dania. Kolorowo i zdrowo! Polecam również PURE(...)KALAFIORA Składniki: 3-4 szt. większych marchewek około 100-200g dyni kawałek świeżego korzenia imbiru łyżka masła pół łyżeczki cukru pieprz i sól do smaku szklanka wody Marchewkę pokroiłam w plasterki. Przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Gotowałam około 5-7 minut. Dynię i imbir również pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam je do marchewki. Gotowałam
potrawyregionalneprzez palce jak nigdy wcześniej. Jakby szybko chciała się ze mną pożegnać aż do następnego roku... Nawet w kuchni nie daje mi za bardzo poszaleć. Jednak zupa z dyni musiała się pojawić, jak co roku. I za każdym razem w innej odsłonie. Dzisiaj w towarzystwie słodkiej gruszki i aromatycznej gorgonzoli. Częstujcie się, próbujcie i delektujcie skarbami jesieni :) Składniki: 1/2 dyni(...)cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek pora 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, gałka muszkatołowa kawałek gorgonzoli garść posiekanych orzechów włoskich. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Dynię i gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić w niedużą kostkę. Por posiekać w plasterki. W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć i dodać czosnek. Smażyć
My simple kitchenWszyscy mają dynię, mam i ja!!!! Specjalnie dla Was wyśmienity przepis na makaron bezmięsny. Bardzo szybka i pyszna robota. Zapraszam. Składniki: 1 mała dynia lub 1/2 dużej garść posiekanej pietruszki garść orzechów włoskich 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 3 łyżki masła opakowanie makronu ( kokardki) sól, pieprz, tymianek Sposób przyrządzenia(...)Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dynie obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do naczynia. Masło roztopić, wymieszać z dynią, przeciśniętym czosnkiem, połową natki i tymiankiem. Dokładnie wymieszać, piec na blaszce w 180 stopniach ok. 15-20 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać śmietankę, wymieszać. W razie konieczności dodać trochę wody z gotowanego makaronu. Podawać
pieprzny smaczekynia, podobnie jak cukinia, jest niesamowitym (równocześnie jednym z moich ulubionych) warzywem. Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem(...)placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych: - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich) - 1/2 cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały pomidor - łyżka
Pland based filledynia makaronowa 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić(...)drobno posiekaną cebulę, dodać mięso, rozdrobnić je widelcem, podsmażyć, następnie dodać pomidory i przyprawy, poddusić aż nieco odparuje, następnie groszek i zdjąć z ognia. Kiedy przestygnie, dodać do wydrążonej dyni, oraz 100 g startego na tarce sera. Wymieszać i włożyć do wydrążonej dyni. Posypać resztą żółtego sera, szczyptą oregano i zapiec, ok 45 min w temp
Gotowanie jest łatweascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: dynia Dynię umyć, przeciąć na pół. Pestki wyjąć (pestki dyni można oczyścić i ususzyć na gazecie), za pomocą łyżki oczyścić środek. Dynię kroimy na mniejsze kawałki jak na zdjęciu. Układamy
kulinarnyswiatdomirosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski bazylia oregano śmietana boczek wędzony surowy Pure z dyni przygotować wcześniej, Należy kawałek dyni upiec skropiony oliwą przez ok 30 min w temp 170 st z termoobiegiem, Osączyć na durszlaku i zmiksować przy pomocy blendera. Rosół(...)wlać do garnka, uzupełnić wodą, dodać ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę (lekko pokrojone) i przyprawy do smaku. Ugotować do miękkości, zmiksować przy pomocy blendera , dodać pure z dyni i jeszcze raz zagotować. Podawać ze śmietaną i dobrze przyrumienionym na patelni boczkiem
Gotowanie jest łatwetuszki Nototenii tymianek cytryna oliwa sól pieprz szczypta mięty 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 4-5 łyżek cukru 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Ryby umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą , posypać przyprawami i odstawić na ok godzinę. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody , ok 1/4 szkl. Dynię umyć, przekroić na 4 części, nasmarować oliwą, posolić(...)ułożyć w drugim naczyniu. Wstawić ryby i dynię do piekarnika nagrzanego ok 180 st na ok 40 min. Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min. Odcedzić i odstawić do momentu kiedy ryba i dynia upieką się. Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół
Gotowanie jest łatwe