wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara(...)popadnie... Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie ! Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy do smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta
kolorowotorcikowoWiatr we włosach. Oślepiające światło. Pomarańczowe widoki. A potem herbatka z pigwą. Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych(...)Nove ) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 700 g passaty pomidorowej 1/2 małej dyni hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Dorzucamy również pokrojoną w kotkę paprykę. Smażymy całość przez około 5 minut i wlewamy
My simple kitchenSkładniki na 4 porcje: 1 duży koper włoski (fenkuł) 200g dyni 1 średnia sałata lodowa 4 pomidory 100g białego sera z mleka owczo-krowiego szczypiorek orzechy włoskie łyżka miody 3 listki świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek chilli pieprz sól Sposób wykonania: Sałatę lodową dokładnie myjemy i kroimy, dodajemy do niej szczypiorek i pokrojone w plastry(...)pół godziny. Po upływie 30 minut dokładnie mieszamy go z sałatą. Koper włoski kroimy w plastry i smażymy na maśle z chilli, solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Dynie kroimy na cienkie plastry, smażymy na maśle. Następnie na tej samej patelni prażymy orzechy włoskie z miodem. (We wrześniu orzechy są świeże i można z nich z łatwością ściągnąć skórkę
Kuchnia Pani Wiosnysię z efektem, który przerasta moje wyobrażenia. Sernik dyniowy. Obłędnie pomarańczowy z kontrastującym czarnym spodem. Świeży i lekki. Gdzie tkwi zagadka? W magii składników. W musie z pieczonej dyni, orzeźwiającej limonce, delikatnej ricottcie. I w "za małej" ilości cukru. Dasz się skusić? Składniki na spód: 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki gorzkiego kakao 80g cukru pudru 80g masła(...)Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru pudru 100ml śmietanki 36% 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Dynię pieczemy w piekarniku, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody
Kuchnia Pani WiosnyDynia piżmowa - Butternut - faszerowana orzechowym risotto. Nie jest tak spektakularnie pomarańczowa jak jej krewniaczka Hokkaido. Tutaj nie żółty, słodkawo-orzechowy miąższ, ale gruszkowty kształt czyni z niej prawdziwą jasną dyniową piękność. Upieczona w piekarniku i wypełniona soczystym, kremowym risotto wzbudzi zachwyt biesiadników. Dodatek orzechów laskowych, parmezanu i wermutu nadadzą jej wyrafinowanego smaku. Z jednym dodatkiem miałam kłopot i go pominełam(...)smak dania byłby na pewno pełniejszy. Zamiast, użyłam skórki cytrynowej. Ponieważ kiszone cytryny nie stoją na półkach sklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cyklu DynioveLove , moim pierwszym przepisem będzie zupa-krem z dyni, nieskomplikowana, podana na słono, rozgrzewająca na nadchodzące zimne dni, bo lato niestety się już skończyło, więc trzeba rozgrzewać się od środka :) Składniki: Średnia dynia (1,5 kg) 1 ziemniak 2 marchewki Kilka plasterków imbiru Rozmaryn, Lubczyk, Cząber Pieprz, Sól himalajska 1,5 litra wody Przygotowanie: W wodzie gotujemy do miękkości(...)ziemniaka i marchewki, gdy już będą miękkie wrzucamy pokrojoną na kawałki dynię- następnie gotujemy do miękkości (około 10 minut). Ugotowane warzywa miksujemy. Zmiksowaną zupo-krem przyprawiam: odrobiną rozmarynu, lubczykiem, cząbrem, pieprzem, solą oraz dodaje kilka cienkich plasterków imbiru (4-5). Gotuję na małym płomieniu ok. 15 minut. Dodając zioła, należy uważać, aby nie przedobrzyć, ponieważ może to doprowadzić do tego
Pause Gotowanie!sezon na dynie trwa... więc nadal będę zasypywać Was dyniowymi przepisami, tym razem dynia w postaci placuszków, które mogą być na śniadanie, kolację, lub jako przekąska, są banalne w wykonaniu, szybko się je przygotowuje i można ich narobić na zapas, bo są pyszne nawet po odgrzaniu. Składniki (5 placuszków): 200 gram obranej dyni 6 łyżek stołowych mąki ryżowej 1 jajko(...)Bazylia Lubczyk Suszone pomidory (przyprawa) Sól himalajska Pieprz Przygotowanie: 1) Obraną i pokrojoną w kawałki dynię, gotuję do miękkości (ok. 10-15 minut). 2) Ugotowaną miksuję blenderem, dodaję jajo, mąkę i przyprawy (po szczypcie ziół)- wszystko ponownie miksuję. 3) Na końcu dodaję sól, pieprz do smaku. 4) Rozgrzewam patelnię, smażę placuszki po 3 minuty z każdej strony
Pause Gotowanie!przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki , kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ). Ale takich pierogów jeszcze nie ma! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli. Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili – takie połączenie sprawia, że pierogi nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie pachną(...)porcje ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * dynia – 200 g * ugotowana, biała fasola – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * świeża chili – 1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * sól, pieprz
Ostra na Słodkożyciu pracę, w której świetnie się bawię - naprawdę wyjątkowo miłe uczucie. Mam nadzieję, że całe praktyki będą właśnie tak wyglądały. A dziś mam dla Was jeszcze jeden przepis z dynią na festiwal u Bei . Nie martwcie się - dynia jeszcze u mnie będzie; po prostu zostałam pochłonięta przez rzeczywistość i moje wirtualne życie jest nieco z tyłu w tej chwili. Wracając(...)meritum: przepis znalazłam na blogu Kolorowa kuchnia Magdy , i od razu bardzo mi się spodobał. Dawno już nie jadłam żadnych kluseczek, a skoro sezon na dynię, nie mogłam przepuścić takiej okazji. Co prawda musiałam dodać nieco więcej mąki, ale to już zależy od puree, jakiego użyjecie. Przed użyciem należy dobrze je odcisnąć, żeby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo kluski
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić(...)oleju zagnieść ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i przyprawami. Ciasto cienko wałkować, wykrawać spore krążki ok 10 cm średnicy. Nadziewać mięsem sklejać i ugotować w osolonym wrzątku. Dynię pokroić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy i dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Zagotować zupę, Podprawić śmietaną. Pierożki smażyć na maśle i podać z gorącą zupą
Gotowanie jest łatweNależy mi się ). Przepis znalazłam u Averie zupełnie przypadkiem, i od razu zakochałam się w niezwykle apetycznych zdjęciach. Nie czekałam długo z jego przygotowaniem - w końcu sezon i na dynie, i na czekoladę w pełni. Dyniowo-korzenny sernik zamknięty między warstwami mięciutkiego, kleistego ciasta, a całość przykryta grubą warstwą rozpływającej się na języku polewy czekoladowej. Czy muszę pisać coś więcej(...)ekstraktu z wanilii 1 łyżka mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 120 g mąki pszennej masa serowa: 1 jajko 400 g serka kremowego 200 g puree z dyni 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszaleję w tym roku z dyniowymi przepisami, szaleję! A to dlatego, że mój ogródek w tym roku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie na Halloween. Ale nie narzekam – wręcz przeciwnie, kombinuję jak tylko się da i dzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś(...)przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki – przepis, który z przyjemnością dołączył do moich przepisów BE FIT! Placuszki są bardzo delikatne, lekkie, a do ich usmażenia używamy minimalnej ilości tłuszczu, w związku z czym śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby będące na diecie. Ja zajadam je solo, ale Ci, którzy na diecie
Ostra na SłodkoBardzo smaczne, wytrawne placki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami. Zasmakowały nawet największemu anty-fanowi koziego sera, który wcinał je z uśmiechem na ustach. Świetnie komponują się z suszonym pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido. Składniki (10-11 placuszków): 150 gram startej dyni 50 gram koziego sera w roladce(...)olej z suszonych pomidorów) parmezan do podania Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pomidory kroję w paski. W drugiej misce mieszam żółtka, mąkę, suszone pomidory, startą dynią, pokruszony ser i przyprawy. Dodaję stopniowo ubite białka i dokładnie mieszam szpatułką. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na niej placki po 1-2 minuty z każdej
Mango PapajaSkoro dynia poprawia humor...no to robimy. Najlepsza jaka znam;) Składniki na 2 wyrośnięte buły: 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 50 g cukru 50 g masła 0,5 kg dyni - waga już po obraniu 1/2 łyżeczki soli skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić(...)miękkości,ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut. Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. C iasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać
Anioły w kuchniidealnie pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem. Najlepiej gdy ziemniaki i dynia są upieczone, ale jak nie macie czasu można je również ugotować. Mięciutkie ( jeśli nie doda się za dużo mąki ) o dowolnie przez Was wybranym kształcie. Można kroić je jak na kopytka(...)formować kuleczki lub lekko spłaszczone placuszki. Składniki: 500 g ziemniaków 500 g dyni 150-200 g mąki pszennej ( plus dodatkowo do podsypywania i obtoczenia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 lub jak wolicie więcej startego parmezanu lub cheddara 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach. Najlepiej
potrawyregionalne