Latem zupę pomarańczową robię tylko z marchewką, ale jesienią i zimą szkoda byłoby nie wykorzystać innego cudownie pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku(...)jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy pewność, że nie będziecie jeść emulgatorów i innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki
W SMAKSzukałam inspiracji na coś małego do zjedzenia. I wyszeparałam przepis na placki dyniowe. Przypomniałam sobie, że po zupie dyniowej został mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów(...)dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól pieprz ziołowy czerwona mielona papryka olej rzepakowy do smażenia Dynię obrać i wydrążyć środek z pestkami Marchewkę obrać i umyć Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest
KUCHARNIAPodwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie Kuchennymi drzwiami , jak rozprawiła się z nim Amber! WĘŻYMORD W ZIOŁOWYM SOSIE Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI /przepis autorstwa Nigela Slater'a / na 2-3 porcje 400 g wężymordu 6 dużych ząbków czosnku 4 łyżki siekanego szczypiorku spora garść siekanej natki pietruszki 4 łyżki prażonych(...)minut lub dłużej aż lekko zbrązowieje i będzie bardzo miękki w środku. Wraz z oliwą przełożyć ząbki czosnku do blendera dodając posiekany szczypiorek, pietruszkę i połowę prażonych pestek dyni. Zmiksować na niezbyt gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wężymord odcedzić, wymieszać z ziołowym sosem i resztą prażonych pestek dyni. Podawać z wiórkami sera manchego. Idealnie smakuje
KUCHARNIAZapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy. Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej
Anioły w kuchniprzepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 0,5 kg obranej dyni 3 jajka 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej sól biały pieprz olej(...)smażenia cukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustu Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące
Pyry na GazZapraszam na puszyste ciasto dyniowe z nutą cytrusową. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą. Składniki: (na formę o wymiarach 25x25cm) ciasto: 300g mąki 450g miąższu dyni 200g cukru 3 jajka L ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)oczyszczonej pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej polewa: 50g masła ½ szklanki cukru czubata łyżka kakao 4 łyżki wody aromat waniliowy posypka cukrowa Wykonanie: Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy z sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem
Pyry na GazUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser. Pikanterii wszystkiemu doda czarnuszka która wreszcie z roli posypki na chleb odnajdzie swoje miejsce w sałatce. Czarnuszka to bardzo ciekawy produkt zarówno kulinarny jak i zdrowotny. Tą ciekawą rośliną leczą trądzik, alergię, stres oksydacyjny(...)zarówno na czas karnawałowych prywatek jak i do pracy. Zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej i częstego zaglądania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego 2 garście pokrojonej w paski kapusty
Kuchnia PROzdrowotnamuszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie(...)selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kiku minutach
Kuchnia Pełna Pasjiprzypraw, gdyż każdemu odpowiada inna ilość. SKŁADNIKI 300 g ryżu arborio (może być inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże risotto) 500 g dyni 1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu czosnek imbir curry gałka muszkatołowa(...)kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje. Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
Zofianaprzygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie(...)Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprószamy je mąką i wyrabiamy 2-3 minuty, po czym przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
W poszukiwaniu inspiracjinajprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli(...)ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia podaję składniki.Składniki:1 mała cebula4 ząbki czosnku8cm świeżego obranego imbiru1 czubata łyżeczka garam masalapół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka)2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa
W kuchni wieczoremDziś po raz kolejny przedstawiam dodatek do dania głównego w stylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam(...)down for recipe in EnglishDynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka oleju roślinnego2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę1 puszka (400 ml) mleka kokosowego1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili1 łyżka sosu rybnegosól
karmelowyDziś przedstawiam doskonały przepis na zmęczone sylwestrem żołądki. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2(...)średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka curry w proszku1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu3/4 szklanki orzeszków piniowych3/4 szklanki wody1/4 szklanki posiekanej kolendry, do podaniaPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej średnim ogniu olej i wrzuć czosnek i cebulę. Smaż
karmelowyBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)EnglishRolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru(4 porcje)Przygotowanie 1 godzinaSkładniki:2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda)700 g dyni, pokrojonej w kostkę2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskichsól i pieprz1 1/4 szklanki bulionu drobiowego1/2 szklanki cydru2 łyżki mąkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw
karmelowy