Zebraliśmy setki kilogramów dyni tego roku. Nic, tylko kombinować pyszne dania z jej udziałem. Zdecydowanie najlepiej dynia smakuje w zupie. Można dodać do jarzynowej zamiast ziemniaków. Można przyrządzić pyszny, orientalny krem z dyni. Wariacji dyniowych nie ma końca. Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam(...)mamy jesień, a te przyprawy i kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie. Składniki na 6 porcji: 1/2 dyni hokkaido, 1 mała cukinia, 12 bulw ziemniaków, 1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna), Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, Sól, pieprz - do smaku, Olej kokosowy nierafinowany
Jeść, by żyć w zdrowiuznikają. Rzadko mi się zdarza, że piekę coś kilka dni pod rząd. Tak było przy bułeczkach z jabłkami . A teraz przy błyskawicznych rogalikach bez drożdży. Przetestowałam je z pestkami dyni, słonecznika, czarnuszka, sezamem, a nawet posypane kminkiem. I ktoś się pyta, dlaczego tak rzadko bloguję. Połowę mojego interesujacego życia spędzam na testowaniu przepisów. A potem jeszcze trzeba to wszystko spalić(...)proszku do pieczenia( 8 g) szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta czarnego pieprzu szczypta kminku 200 g jogurtu naturalnego 70 g oliwy lub oleju( 1 lyzka= 15 ml) pestki dyni, sezam, czarnuszka lub słonecznik dodatkowo: mąka do podsypania trochę wody do posmarowania Wykonanie: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę pieprzu i kminku i szybko wymieszać
dolcevitainmykitchenJesienna zupa rozgrzewająca z dynią i patisonem oraz serem blue.Zupa bardzo szybka do zrobienia, można zabrać ją do pracy na lunch.U mnie wersja bardziej pikantna bo taką lubię. 1 dynia hokkaido 0,5 kg 1 patison 1 por biała część 2 korzenie pietruszki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera sól, pieprz, papryczka chili papryka wędzona(...)kurkuma 1 łyżka jogurtu greckiego 50 g sera pleśniowego blue masło klarowane Marchewkę, seler,korzeń pietruszki obieram i kroję na kawałki. Dynie kroję na pół,wydrążam pestki nie obieram jej. To samo robię z patisonem. Kroję w kostkę. Drobno pokrojoną por przesmażam na maśle, dodaję marchewkę, seler, pietruszkę i dalej przesmażam. Na końcu dorzucam dynię i patisona. Wlewam około
wesoła kuchniapestkach. Próbowałam kiedyś zrobić z orzeszkami piniowymi, ale coś z nimi było nie tak. Nie wiem czy partia była zepsuta, ale smakowały bardzo dziwnie. Próbowałam robić z pestkami słonecznika, dyni, z migdałami – te zawsze wychodzą pyszne. Z orzechami włoskimi i laskowymi jeszcze chyba nie robiłam, porządnie trzeba je obrać ze skóry (żeby nie były gorzkie), a nigdy(...)zróbcie to niedokładnie. Wierzcie mi, takie jest dużo smaczniejsze. Miksujcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: duża garść rukoli 5 łyżek oliwy extra virgin (lub więcej) 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść drobno startego parmezanu pieprz sól (opcjonalnie) Rukolę myjemy. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni, do zrumienienia
KardamonovyPowoli czuć w powietrzu nadchodzącą jesień. Uwielbiam ten czas za optymalną dla mnie temperaturę, grzyby pojawiające się w lesie i potrawy pyszne jak ta :) Podobny przepis na tartę z dynią pojawił się w mojej książce i kto próbował, ten zapewne zakochał się w niej, jak my. Tym razem zamiast pieczarek dodałam kurki, które najpierw podsmażyłam z dodatkiem soku z cytryny(...)musztardy francuskiej. Skusicie się? :) ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu (około 65 g) nadzienie: 80 g puree z dyni 60 g startego sera cheddar łyżka naturalnego kremowego twarogu (około 20 g) 0/5 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta soli dodatkowo: łyżka soli (do oczyszczenia kurek) 200 g kurek łyżka masła klarowanego łyżka
Mienta blogPrzepis na leczo z cukinii, cebuli i pomidorów, które podałam z mozzarellą i pestkami dyni. Jest pyszne, sycące i dietetyczne. Idealne na lekki wakacyjny obiad lub kolację. Lato to idealny czas, żeby wzbogacić swoje menu o sezonowe warzywa. Cukinia jest moim faworytem! Ma niewiele kalorii, dużo błonnika, nie ma wyraźnego dominującego smaku i doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Numerem(...)cukinii 1 duża biała cebula 400 ml krojonych pomidorów (może być passata) 1 łyżka oliwy pół pęczka bazylii (może być też łyżeczka suszonej) 60 g mozzarelli light łyżka nasion dyni sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na dużej patelni z grubym dnem na łyżce oliwy. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki. Ja dodaję ze skórką, ale jeśli cukinia jest duża
Dietologmakaron. Maksymalnie 30 minut i potrawa gotowa! Może się nie wydaje, jednak jeśli nie spróbujecie, nie przekonacie się. Zaskakuje kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie pestek dyni do pesto. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: jeden filet z łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz(...)wrzątkiem w garnku i przykryć pokrywką. Trzymać w cieple przez 15 minut następnie odcedzić. W malakserze zblendować szpinak, parmezan, sól, pieprz do smaku, sok z cytryny, parmezan, czosnek, pestki dyni ( można wcześniej uprażyć ), oliwę. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać trochę wody ( około 1 lub 2 łyżki wody ) wtedy wytworzy się bardziej kremowa konsystencja. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cebulę
Jaglusiadobroci z pomidora! Dodając mu dodatków! Co nam trzeba? 4 duże pomidory 2 opakowania 200g serka wiejskiego 4 łyżki oleju dyniowego SKARBY POLESIA szczypta soli, pieprzu czarnego uprażone pestek dyni- 6 łyżek 2 długie kabanosy mała spiczasta czerwona papryka Robimy! Pestki dyni prażymy na suchej patelni- będą przyjemnie chrupały. Serki wiejskie odsączamy z serwatki, wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekane(...)kabanosy, olej dyniowy i 3/4 uprażonych pestek. Mieszamy. Pomidory (ja obieram ze skórki) wydrążamy w środku. W miejsce miąższu wkładamy nasz serek. Na wierzchu układamy pozostałe pestki dyni i krążek papryki. Tak podane pomidorki są idealne jako przystawka, jako przekąska w ciepłe dni! Dodatkowo, stosując olej dyniowy dostarczacie mnóstwo dobroci dla Waszego organizmu! Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem z powodu barwników
Latosiowydomgrillowanych mięs czy też ryb. Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem jest bardzo prosta do przygotowania, spokojnie możemy też ją zrobić poprzedniego dnia. Orzechy i pestki dyni smakowicie w niej chrupią, a granat dodaje nieco słodko-kwasowego smaku. Jak dla mnie połączenie idealne! Kto ma ochotę wypróbować? Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem(...)zdrowie! Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur 3 łyżki orzechów laskowych Ecotrendy 2 łyżki pestek dyni Ecotrendy 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki ziarenek granatu 2 łyżki posiekanej natki Sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni Ecotrendy 1 łyżeczka miodu akacjowego Ecotrendy 1 mały
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci(...)pysznego kremu. <AG> Składniki: 1 dynia piżmowa (około 1,5 kg) 2 marchewki 1 główka czosnku 50 ml oliwy 100 ml mleczka kokosowego sól Przygotowanie: Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą
R'n'G KitchenBrzmi złowrogo, co? Na dodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę(...)szklanki suchej kaszy bulgur 2 średnie buraki 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku pół pęczka grubego szczypiorku 2 grubsze plastry sera korycińskiego 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) 2 łyżki płatków migdałów sok z małej cytryny sól pieprz (przepis na 3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach
Kardamonovypieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 200 g masła Masa jabłkowa: 700 g jabłek 3 – 4 łyżki dżemu z dyni ( Przepis ) (można użyć konfitury morelowej) Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z dyni ( Przepis ) 50 g płatków migdałowych lub innych posiekanych orzechów Przygotowanie: Przygotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić(...)Przełożyć do miski lub garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym. Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować
KuchniaWeDwoje.plPytanie, czy wyzwanie”, kto będzie miał ochotę na babeczkę musi odpowiedzieć na pytanie lub podjąć wyzwanie! Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: ½ szklanki puree z dyni ( przepis ) 100 g masła 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1 pomarańczy Dodatkowo(...)czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej) Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z gazu. Dodać cukier i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni i wystudzić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do rozpuszczonego masła dodać żółtka i wymieszać. Do miski z mąką wlać masę dyniową, całość dokładnie połączyć. Następnie
KuchniaWeDwoje.pl