Dzisiaj, chyba ostatni raz w tym roku, na blogu pojawia się królowa jesieni – dynia. To warzywo jest dla mnie bardzo wyjątkowe. Przypomina mi smak dzieciństwa – pysznego kompotu z dyni z dodatkiem goździków i cynamonu. Jesienna tradycja w moim domu. Jednak dynia to nie tylko
Vegan TasteDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni. Z dodatkiem chipsów kukurydzianych tortilla smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki: 1 dynia piżmowa 1/3 białej części pora 1 duży batat 3 ząbki czosnku pół papryczki chili świeży imbir - kawałek ok 4cm bulion warzywny 2,5 l chipsy kukurydziane typu tortilla z chili śmietanka kremówka(...)200ml Dynię i batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Imbir ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Czosnek, por oraz chili kroimy na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy chwilę czosnek z porem i chili. Następnie wrzucamy dynię z batatem. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Powstałą zupę
noteskulinarnyfigadlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania Składniki na 12 kotlecików: – 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego) – 2 średnie cebulę – 4 łyżki majonezu – 200g pieczonej dyni – 1 łyżeczka papryki cayenne – 2 łyżeczki bazylii – 2 łyżeczki oregano – sól i pieprz wg smaku Nadzienie: – 300g borowików – 1/2 cebuli czerwonej – 100g sera(...)śmietanki (30%) – 50g sera żółtego (u mnie gouda) – 1 łyżeczka pieprzu – sól wg smaku – 1 łyżka masła klarowanego Na początek należy dokładnie oczyścić grzybki, upiec dynię. Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać majonez, puree z dyni, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Robimy nadzienie Czerwoną cebulę (1/2) pokroić
Smaki ArmineMacie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat(...)dyniowa marmurkowa Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l 2 jajka 3 żółtka 160 g masła, temperatura pokojowa 200 g cukru 250 ml puree z pieczonej dyni, tutaj przepis 180 g mąki + 50 g 50 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta szafranu na czubek noża szczypta soli masło do posmarowania formy i mąka
codojedzeniaDynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Pieczona dynia Hokkaido z mojego przepisu jest świetną bazą pod sosy i zupy. - idealna jako samodzielna przekąska - po zmiksowaniu powstaje pyszna pasta - pasta jest też bazą pod zupę krem z dyni
AniaGotuje.plZupa z dyni to królowa jesiennych zup. Ma bogaty, lekko orzechowy aromat i piękny pomarańczowy kolor. Moja zupa krem z dyni powstaje z pieczonej dyni Hokkaido, bulionu warzywnego i marchewki oraz cebuli. - z pieczonej dyni Hokkaido - z bulionem warzywnym - prosta, szybka i pyszna
AniaGotuje.plJesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam paprykę, dynię
wesoła kuchnialubię bardzo! Danie jednogarnkowe, które w zasadzie, po pokrojeniu i połączeniu wszystkich składników…robi się samo! Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. Obecnie panuje kulinarny trend na tzw. comfort food(...)robi” i poprawia samopoczucie. Czyli pyszne jedzenie! Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Całość doprawiłam mleczkiem kokosowym, sporą dozą kolendry i przypraw, takich jak kmin rzymski, trawa cytrynowa i kurkuma. A jak przygotować takie curry dyniowe
Raj dla Podniebieniajeden z moich ulubionych przepisów z dynią. Racuchy drożdżowe dyniowe szykuję zazwyczaj dla moich dzieci, które skutecznie przypominają mi o nich zawsze, gdy kupię większy kawałek dyni. Z dynią można zrobić bardzo dużo pysznych dań. Bez drożdży i również na słodko polecam też placki z dyni na słodko oraz najlepsze ciasto dyniowe . To też świetne propozycje na jesienne imprezy
AniaGotuje.plZupa krem głównie z dyni. Kolejne nowe zastosowanie dla tego warzywa. Bardzo interesujące, sycące, a dzięki dodatkowi jakim jest imbir także wspaniała na utrzymanie dobrej sylwetki. Inspirowana bardzo ze strony dietetyczne-przepisy, zmieniłam naprawdę niewiele. Warta ryzyka. Składniki na zupę krem z dyni (4 - 5 porcji): dynia 500 g papryka czerwona 200 g marchewka 100 g warzywko (nie Vegeta(...)przyprawka tylko suszone warzywa) sól pieprz imbir Grzanka: kromka ząbek czosnku mozzarella łyżka zioła prowansalskie Dynię obrać, usunąć zbędny środek z pestkami i pokroić w kostkę. Z papryką zrobić to samo. Marchewkę obrać w plasterki, a następnie pokroić przez pół. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby ledwo zakrywała warzywa. Dodać warzywko. Gotować 20 minut pod przykryciem. Dodać szczyptę
Karola gotujeSkładniki na 3 porcje: - 1/2 dyni Hokkaido - 2 duże jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->przepis na pastę tutaj<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 łyżki Chia - jagody goi - do posypania var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=219460&channelId=24098&partnerId=15585&graphicId=2072&newTab(...)false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Przygotowanie: Dynię kroimy razem z skórą na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ćwiartki i 2 użyłam do przygotowania deseru. Usuwamy pestki. Kawałki dyni kładziemy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Zostawiamy
Szkrab Je SamWybuchowa bezglutenowa sałatka z makaronem, dynią i granatem. W sałatce tej znalazło się wszystko to co jest najlepsze jesienią. Może zabrać ja do pracy na lunch, zrobić na kolację. Na pewno od niej nie przytyjecie. Samo zdrowie. 1 główka sałaty strzępiastej 1 gałązka jarmużu 30 dkg dyni piżmowej 60 g sera camembert 1/2 granatu 100 g łososia wędzonego(...)łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka plaska koperku suszonego sól, 1/3 łyżeczki bazylii suszonej Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i energicznie mieszam aż zrobi się gęsty. Dynię obieram i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, bazylię, olej i mieszam. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam
wesoła kuchniasałatki. Jeśli jesz ją od razu polej sosem, w przeciwnym wypadku zabierz sos osobno. zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 400 g dyni hokkaido – 200 g mleczka kokosowego – 1 cm świeżego imbiru – 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala – 1 łyżka oliwy Przygotowanie : Dynię umyj, usuń pestki(...)pokrój w niewielką kostkę (nie musisz jej obierać). W garnku rozgrzej oliwę i włóż pokrojoną dynię oraz posiekany imbir. Smaż przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj 150 ml wody i gotuj przez 10 minut. Jak dynia zmięknie dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Patak’s Tikka Masala. Chwilę gotuj i zblenduj całość. W dodatkowym
nietylkopasta.plwychodzi bardzo delikatny, z wyraźną słodką nutą. Krem jest sycący i rozgrzewający, idealny na chłodne jesienne dni. Dla jeszcze głębszego smaku można dodatkowo podkręcić do odrobiną cynamonu. KREM Z DYNI, BATATA I MARCHEWKI Pół dużego batata Upieczona dynia (kawałek podobnej wielkości co batat) 2 marchewki Ząbek czosnku Ćwierć czerwonej cebuli Trochę mleka (koło ćwierć szklanki) Słodka papryka, pieprz Woda(...)bulion warzywny Batata i marchewkę pokroić w kostkę, upieczoną dynię obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki Czosnek i cebulę posiekać drobno Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze chwilę Dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć chwilę, następnie zalać bulionem i gotować około 10 minut Po tym czasie dorzucić batata, gotować, aż warzywa będą
HealthyCreationsRozgrzewające spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem z dyni pachnącym cebulką, aromatycznym czosnkiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie. Składniki: Sos: 600g dyni 2 cebule 3 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 3 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz Dodatkowo: 200g makaronu spaghetti 450g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego(...)kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos: Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem
Szalona Kuchnia Eweliny