Dżem z dyni to absolutny jesienny must-have. Wystarczy dowolna odmiana warzywa, cukier i przyprawy. Zamiast pomarańczy możesz użyć cytryny, dodatkowo można dodać imbiru, anyżu, cynamonu. Tak naprawdę co dusza zapragnie. Sprawdź, jak zrobić najlepszą konfiturę! Składniki: 4 kg dyni 2 szklanki cukru 1 szklanka wody sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i skórka z 4 pomarańczy Przygotowanie: Dynię obieramy(...)dusimy pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy. Gotujemy dżem już bez przykrycia przez około 1 godzinę, może dłużej w zależności od rodzaju dyni. Ona musi się po prostu rozgotować ;). Gotujący się dżem mieszamy co kilka minut żeby się nie przypalił. Jeśli konsystencja dżemu nam odpowiada przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez
Życie zaczyna się w kuchniChoć czas jesiennych dyń już przeminą cieszę się, że nadal można je kupić. W ubiegłym tygodniu ugotowałam garnek pysznej, sycącej zupy dyniowej z tureckim rodowodem. Przepis znalazłam na w Jadłonomii . Zupa po leciusieńkim tuningu trafiła na nasz stół i podbiła nasze serca. Çorba z soczewicy i dyni 1 cebula 1 średniej wielkości dynia Hokkaido olej 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)szkl. wywaru warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz 3 – 4 łyżki soku z cytryny do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez 5 minut (cebula powinna zrobić się przezroczysta). Soczewicę dokładnie
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis trochę nietypowy jak na tę porę roku, bo dla wielu z Was wypieki dyniowe kojarzą się raczej z jesienią (dla mnie też), zwłaszcza, jeśli są z dodatkiem startej dyni, a nie puree. Tak się jednak złożyło, że miałam do wykorzystania jeszcze trochę świeżej dyni, więc postanowiłam wypróbować pewną dawno już zachowaną recepturę. Ciasto nie przypomina typowej drożdżówki, chociaż dużo(...)drożdży. Jest mniej puszyste i o wiele bardziej wilgotne, właśnie za sprawą dyni. No i ten słoneczny kolor... uwielbiam dynię choćby tylko za to :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaduuużą miskę) : mięso mielone, ok. 350 g + przyprawy: czosnek w proszku, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, sól, pieprz, papryka 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 2 opakowania pomidorków koktajlowych 2 x papryka czerwona sos słodkie chili 150 g rukoli Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju, Doprawiamy do smaku. Pestki dyni i słonecznika prażymy na małym ogniu. WYKONANIE: ostudzone(...)mięso mielone + papryka pokrojona w kostkę + sos słodkie chilli do smaku ½ podprażonych pestek dyni i słonecznika pomidory pokrojone w ćwiartki + sos słodkie chilli+rukola ½ podprażonych pestek dyni i słonecznika +pomidory pokrojone w ćwiartki Smacznego
Domowe ciastaDynia, moja ulubiona i najczęściej wybierana w sezonie jesiennym. Z dyni do tej pory głównie przygotowywałam wytrawne potrawy, teraz przyszła pora na ciasto dyniowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. Ciasto dyniowe z mascarpone 4 jajka 250 g cukru 185 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cynamonu 400 g startej na tarce o grubych oczkach dyni 55 g orzechów(...)pieczenie Krem: 250 g mascarpone 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ucieramy dobrze jajka z cukrem i cynamonem, dodając stopniowo olej. Następnie dodajemy dynię i orzechy włoskie, całość dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenie. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodając
Delusional TrineDynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Na przykład można zrobić z nich placuszki, tak dla odmiany dyniowe zamiast tradycyjnych ziemniaczanych. Placuszki dyniowe z cukinią składniki pół cukinii 1/4 dyni piżmowej 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placuszki dyniowe z cukinią wykonanie: Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około(...)pół godziny aby puściła sok. Następnie odciskamy nadmiar wody. Trzemy na tarce o grubych oczkach dynię dodajemy do cukinii. Jajko mąkę, mleko i mąkę łączymy za pomocą trzepaczki tak aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprze, ostrą, słodką papryką i curry. Dodajemy cukinię i dynię. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni. Można podać na przykład z sosem czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional Trinebłonnik. A jeśli już placki ziemniaczane, to raczej przetestujmy ich pieczenie, a nie smażenie, które dostarcza nam wielu ciężkich tłuszczów. Witaminy E i D - nasiona: siemię lniane i pestki dyni Późna jesień i zima to czas kiedy nasz organizm potrzebuje więcej witamin, by zachować odpowiednią odporność. Szaleją przeziębienia i wirusy. Aby wzmocnić system immunologiczny, musimy zimą szukać potraw i przekąsek(...)cynku. Jest w czym wybierać, bo do dyspozycji mamy np. stosowane przez nasze babcie siemię lniane, które wspomaga naturalną odporność organizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Dietetycy polecają także pestki dyni, która zawiera witaminę D, tak potrzebną o tej porze roku, kiedy brakuje słońca. Pestki dyni możemy chrupać w pracy, ale również stosować jako dodatek do tradycyjnych polskich zup. Olej
Tradycyjna Kuchniabazylii - po prostu genialne połączenie! Zmiksowaliśmy je w blenderze będącym przystawką do robota planteranego - wystarczyło dosłownie kilka sekund i masa była gotowa. Do ravioli przygotowaliśmy jeszcze ciepłą sałatkę z dyni piżmowej i cebuli z odrobiną octu winnego oraz słodkie konfitowane pomidorki koktajlowe. Ułożyłyśmy je wzdłuż sałatki z rukoli i roszponki na podłużnych półmiskach. Gotowa potrawa cieszyła oko swoim wyglądem(...)masła sól na nadzienie: 240 g świeżego sera koziego 10 g pomidorów suszonych w oliwie świeża bazylia garść orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek rukola roszponka sól i pieprz olej do smażenia ravioli Przygotowanie ravioli z kozim
Chilli Czosnek i Oliwasię ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich drożdży * szczypta(...)soli * 2 żółtka * 1/3 szklanki cukru * 70 g rozpuszczonego masła * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 3 łyżki puree z dyni * marmolada do nadzienia (użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania * odrobina mleka do przesmarowania rogalików Wykonanie: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści. W misce wymieszać żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym i puree
Zrób to smacznieoraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich przepisów ;) Tym bardziej, że z końcem listopada będę miała już dla Was przepisy świąteczne :) Składniki: 100 g brązowego ryżu 1/2 dyni hokkaido 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 litr bulionu 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżeczki curry sól, pieprz, słodka papryka Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dynię(...)pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażyć mięso. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż nieco zmiękną. Wówczas przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym ogniu i gdy dynia zmięknie zdjąć z palnika. Wlać śmietanę kremówkę, dosypać curry i doprawić solą oraz pieprzem
My simple kitchenmogłam go nie upiec swoim bliskim w ten chłodny tak jesienny weekend! Jest wyjątkowo esencjonalne, wilgotne i pachnące. Sprawdźcie sami! Bezglutenowe Dyniowe Brownie 50 g mielonych migdałów 200 g dyni piżmowej (bez skórki) 200 g + 3 kostki gorzkiej czekolady 70 g masła 70 g cukru trzcinowego 4 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru szczypta(...)mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli morskiej Blaszkę o wymiarach 18 na 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Czekoladę łamiemy pozostawiając 3 kawałki. Dynię ścieramy na grubej tarce. Czekoladę wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy cukier, migdały, dynię, oraz przyprawy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, aż masa stanie się puszysta
Dzieje kuchennej WiewióryKrólowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić. Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić to w parowarze(...)Spróbowałam i już inaczej nie robię. Jest to o wiele szybciej i wygodniej. Jeśli tylko macie parowar to wypróbujcie ten sposób. Składniki: dynia hokkaido dowolna ilość Przygotowanie: Dynię pokroić na mniejsze kawałki wydrążyć pestki i obrać ze skórki. Pokroić w paski o grubości około 1-1,5 cm. Przełożyć do parowara i ugotować do miękkości. Pozostawić do ostudzenia
Ala piecze i gotujeupieczeniu. Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta. Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI . W momencie przekładania do formy powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli mamy rzadkie puree, trzeba dodać więcej mąki, a jeśli bardzo gęste, warto dodać więcej mleka. Najlepiej(...)dyniowy był średniej gęstości - nie za rzadki, ale też nie za gęsty. SKŁADNIKI 75 g masła 2 łyżki mleka 250 g (1 szklanka) PUREE Z DYNI 100 g (1/2 szklanki) cukru 2 jajka 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g świeżej
cool and mintyDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni
Vegan Taste