bazylii - po prostu genialne połączenie! Zmiksowaliśmy je w blenderze będącym przystawką do robota planteranego - wystarczyło dosłownie kilka sekund i masa była gotowa. Do ravioli przygotowaliśmy jeszcze ciepłą sałatkę z dyni piżmowej i cebuli z odrobiną octu winnego oraz słodkie konfitowane pomidorki koktajlowe. Ułożyłyśmy je wzdłuż sałatki z rukoli i roszponki na podłużnych półmiskach. Gotowa potrawa cieszyła oko swoim wyglądem(...)masła sól na nadzienie: 240 g świeżego sera koziego 10 g pomidorów suszonych w oliwie świeża bazylia garść orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek rukola roszponka sól i pieprz olej do smażenia ravioli Przygotowanie ravioli z kozim
Chilli Czosnek i Oliwasię ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do drożdżowego ciasta dodałam puree z dyni. Rogaliki wyszły rewelacyjne, miękkie, puszyste. Dynia jest praktycznie niewyczuwalna, ale zabarwiła ciasto na żółto. Polecam :) Składniki na około 32 rogaliki: * 500 g mąki pszennej * 1,5 łyżeczki sypkich drożdży * szczypta(...)soli * 2 żółtka * 1/3 szklanki cukru * 70 g rozpuszczonego masła * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * 3 łyżki puree z dyni * marmolada do nadzienia (użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania * odrobina mleka do przesmarowania rogalików Wykonanie: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści. W misce wymieszać żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym i puree
Zrób to smacznieoraz aromatyczna. Chyba to dobra pora na publikowanie takich przepisów ;) Tym bardziej, że z końcem listopada będę miała już dla Was przepisy świąteczne :) Składniki: 100 g brązowego ryżu 1/2 dyni hokkaido 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 litr bulionu 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżeczki curry sól, pieprz, słodka papryka Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dynię(...)pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażyć mięso. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż nieco zmiękną. Wówczas przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym ogniu i gdy dynia zmięknie zdjąć z palnika. Wlać śmietanę kremówkę, dosypać curry i doprawić solą oraz pieprzem
My simple kitchenmogłam go nie upiec swoim bliskim w ten chłodny tak jesienny weekend! Jest wyjątkowo esencjonalne, wilgotne i pachnące. Sprawdźcie sami! Bezglutenowe Dyniowe Brownie 50 g mielonych migdałów 200 g dyni piżmowej (bez skórki) 200 g + 3 kostki gorzkiej czekolady 70 g masła 70 g cukru trzcinowego 4 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru szczypta(...)mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli morskiej Blaszkę o wymiarach 18 na 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Czekoladę łamiemy pozostawiając 3 kawałki. Dynię ścieramy na grubej tarce. Czekoladę wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy cukier, migdały, dynię, oraz przyprawy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, aż masa stanie się puszysta
Dzieje kuchennej WiewióryKrólowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić. Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić to w parowarze(...)Spróbowałam i już inaczej nie robię. Jest to o wiele szybciej i wygodniej. Jeśli tylko macie parowar to wypróbujcie ten sposób. Składniki: dynia hokkaido dowolna ilość Przygotowanie: Dynię pokroić na mniejsze kawałki wydrążyć pestki i obrać ze skórki. Pokroić w paski o grubości około 1-1,5 cm. Przełożyć do parowara i ugotować do miękkości. Pozostawić do ostudzenia
Ala piecze i gotujeupieczeniu. Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta. Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI . W momencie przekładania do formy powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli mamy rzadkie puree, trzeba dodać więcej mąki, a jeśli bardzo gęste, warto dodać więcej mleka. Najlepiej(...)dyniowy był średniej gęstości - nie za rzadki, ale też nie za gęsty. SKŁADNIKI 75 g masła 2 łyżki mleka 250 g (1 szklanka) PUREE Z DYNI 100 g (1/2 szklanki) cukru 2 jajka 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g świeżej
cool and mintyDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni
Vegan TasteDzisiaj, chyba ostatni raz w tym roku, na blogu pojawia się królowa jesieni – dynia. To warzywo jest dla mnie bardzo wyjątkowe. Przypomina mi smak dzieciństwa – pysznego kompotu z dyni z dodatkiem goździków i cynamonu. Jesienna tradycja w moim domu. Jednak dynia to nie tylko
Vegan TasteDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni. Z dodatkiem chipsów kukurydzianych tortilla smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki: 1 dynia piżmowa 1/3 białej części pora 1 duży batat 3 ząbki czosnku pół papryczki chili świeży imbir - kawałek ok 4cm bulion warzywny 2,5 l chipsy kukurydziane typu tortilla z chili śmietanka kremówka(...)200ml Dynię i batata obieramy, kroimy w dużą kostkę. Imbir ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Czosnek, por oraz chili kroimy na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy chwilę czosnek z porem i chili. Następnie wrzucamy dynię z batatem. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Powstałą zupę
noteskulinarnyfigadlatego dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania Składniki na 12 kotlecików: – 1kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego) – 2 średnie cebulę – 4 łyżki majonezu – 200g pieczonej dyni – 1 łyżeczka papryki cayenne – 2 łyżeczki bazylii – 2 łyżeczki oregano – sól i pieprz wg smaku Nadzienie: – 300g borowików – 1/2 cebuli czerwonej – 100g sera(...)śmietanki (30%) – 50g sera żółtego (u mnie gouda) – 1 łyżeczka pieprzu – sól wg smaku – 1 łyżka masła klarowanego Na początek należy dokładnie oczyścić grzybki, upiec dynię. Mięso włożyć do dużej miski, dodać cebulę startą na tarce na drobnych oczkach, dodać majonez, puree z dyni, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Robimy nadzienie Czerwoną cebulę (1/2) pokroić
Smaki ArmineMacie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat(...)dyniowa marmurkowa Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 l 2 jajka 3 żółtka 160 g masła, temperatura pokojowa 200 g cukru 250 ml puree z pieczonej dyni, tutaj przepis 180 g mąki + 50 g 50 g kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta szafranu na czubek noża szczypta soli masło do posmarowania formy i mąka
codojedzeniaDynia Hokkaido to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu dynia. Ma piękny kolor, super smakuje i nie trzeba jej obierać ze skóry. Pieczona dynia Hokkaido z mojego przepisu jest świetną bazą pod sosy i zupy. - idealna jako samodzielna przekąska - po zmiksowaniu powstaje pyszna pasta - pasta jest też bazą pod zupę krem z dyni
AniaGotuje.plZupa z dyni to królowa jesiennych zup. Ma bogaty, lekko orzechowy aromat i piękny pomarańczowy kolor. Moja zupa krem z dyni powstaje z pieczonej dyni Hokkaido, bulionu warzywnego i marchewki oraz cebuli. - z pieczonej dyni Hokkaido - z bulionem warzywnym - prosta, szybka i pyszna
AniaGotuje.plJesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam paprykę, dynię
wesoła kuchnialubię bardzo! Danie jednogarnkowe, które w zasadzie, po pokrojeniu i połączeniu wszystkich składników…robi się samo! Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. Obecnie panuje kulinarny trend na tzw. comfort food(...)robi” i poprawia samopoczucie. Czyli pyszne jedzenie! Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Całość doprawiłam mleczkiem kokosowym, sporą dozą kolendry i przypraw, takich jak kmin rzymski, trawa cytrynowa i kurkuma. A jak przygotować takie curry dyniowe
Raj dla Podniebienia