Witajcie, korzystając z sezonu na dynię wykorzystałam ją do przyrządzenia pysznej tarty. Idealnie sprawdzi się na Halloween albo jako zdrowy podwieczorek. Robi się bardzo szybko a do jej przygotowania potrzeba tylko kilka składników. Tarta dyniowa jest bez glutenu (w zależności jakiej mąki użyjemy do przygotowania spodu), jajek oraz laktozy. Jedna porcja (podzieliłam ciasto na 12 porcji) to: 92 kcal(...)zrobiłam sama: obrałam i pokroiłam jabłko a następnie prużyłam do miękkości z dodatkiem odrobiny wody - później zblednowałam na jednolitą masę) - 3 łyżki cukru/miodu/słodzika Masa - 2 szklanki puree z dyni (przyrządziłam podobnie jak to z jabłek - dynię obrałam i pokroiłam w kostkę; prużyłam do miękkości w niewielkiej ilości wody a kiedy trochę przestygła zblendowałam na jednolitą masę) - 0,5 szklanki
Health-Fit-LifeSkładniki: - 2 cebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej - nerkowce - do posypania -1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy -opcjonalnie sól morska Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem. Prażymy na małym ogniu do czasu aż poczujemy(...)wodą, tak by jej poziom zakrył cebulę. Gotujemy na małym ogniu do czasu gdy cała woda wyparuje. Należy uważać by cebula się nie przypaliła i co jakiś czas mieszać. Dynię i marchew obieramy ze skóry. Dynię kroimy w kosteczkę, marchew w plasterki. Dodajemy do cebuli i ponownie zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył warzywa. Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleko
Szkrab Je SamDynia to królowa jesieni, z której możemy przygotować pyszne dania na wytrawnie i nie tylko...jest również doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków. W moim domu preferuje dynie w słodkich odsłonach i często dodaje ją do wypieku ciast drożdżowych. Sezon na dynie trwa w dalszym ciągu, więc dzisiaj zapraszam na pyszną dyniową strucle nadzianą prażonymi jabłkami z cynamonem(...)Składniki: ciasto: mąka pszenna 6 szklanek, cukier 4 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, pure z pieczonej dyni( przepis tutaj ) 1 szklanka, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, masło 150 g, nadzienie: jabłka 6 dużych szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: jajko do posmarowania strucli, cukier puder, mąka do podsypywania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy
kulinarne odsłony patiprzygotować więcej i odgrzać na drugi dzień. Ten przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu , a smak delikatny. Duża ilość parmezanu podkręci jego smak. Składniki makaron forma kokardki – ile chcesz dynia pierzasta ile chcesz puree z dyni , około 3 łyżek (przepis znajdziesz W TYM MIEJSCU ) zielona papryka ok. 2 sztuki pomidory malinowe,dowolna ilość naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około(...)sól morska lub himalajska do smaku olej kokosowy do podsmażenia oliwa z oliwek do podania parmezan tarty Ugotuj kokardki al dente. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym
Z Kuchni Do KuchniSezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić(...)ósemki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Piec do miękkości około godziny w temperaturze 180 stopni. Miękkość sprawdzać patyczkiem, lub widelcem. Po upieczeniu dynię przestudzić i obrać ze skórki, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe puree można przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub jeśli chcemy wekować, to przełożyć do garnka, mocno podgrzać
kuchnia doskimnie jeszcze więcej osób! Rocznicowy "torcik" to nic innego jak pyszny serniczek z dyniowym puree i odrobiną... białego pieprzu ;) Nie jest to tradycyjny wypiek i domyślam się, że przeciwnicy dyni nie będą chcieli się skusić, ale zapewniam, że mi bardzo smakował! Nie wymaga wiele czasu do zrobienia, a dzięki dyni ma wyjątkowy kolor. Spróbujcie i świętujcie razem zemną! Miłego dnia(...)Składniki na tortownicę o śr. 16cm Spód: 60g kakaowych herbatników 30g masła Sernik: 2 jajka ¾ szklanki brązowego cukru 420g sera białego 1 pełna łyżka śmietany 18% 200g puree z dyni 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ½ płaskiej łyżeczki białego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki cynamonu 50g masła Solony karmel: ½ szklanki cukru 2 łyżki masła 10 łyżek śmietanki 30% ⅓ łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej Dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieSezon na dynię jak najbardziej w pełni, zatem przedstawiam doskonały i szybki przepis na zupę krem z dyni - w wydaniu na ostro. Potrzebne będą: - 1kg dyni; - 1 średnia cebula; - 3 ząbki czosnku; - 5 średnich marchewek; - sól morska (1 łyżeczka); - pieprz ziołowy (1 łyżeczka); - bazylia (do woli); - czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka); - pieprz cayenne (szczypta); - garść natki pietruszki; - łyżka oliwy; - świeży imbir(...)uwydatnienia smaku). Krem podaję z łyżeczką jogurtu naturalnego (tak jak widać na zdjęciu) oraz prażonymi migdałami. Przygotowanie: - dynię obieramy i wyjmujemy z niej wszystkie pestki - następnie kroimy w kostkę; - wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki; - do rozgrzanego garnka wlewamy łyżkę oliwy następnie wszystkie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi
MintTasteMakaron w sosie z dynią i soczewicą Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Przepis polecam (nie tylko!) dla osób będących na diecie wegetariańskiej i również dla tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja(...)osób): - 200g makaronu Lubella pełne ziarno z żytem - 1l przecieru pomidorowego - 200g zielonej soczewicy - 400g dyni (już obranej) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - 8 szt. pomidorków suszonych - kurkuma (1 łyżka) - oregano (1 łyżeczka) - sól morska (do smaku) - świeżo mielony pieprz (do smaku) - chili (szczypta) - papryczki jalapeno (pokruszone, ususzone) - mogą być świeże Sposób przygotowania: - soczewicę zieloną moczyć ok. 2 godziny
MintTasteŁatwe Tanie Przepis na zaskakujący dżem z dyni z pomarańczą i cytryną. Składniki 5 kg dyni 0,5 szklanki wody 0,5 kg cukru cukru 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka limonka z trawą cytrynową sok z 1 cytryny 2 duże pomarańcze 2 żelfixy 2:1 Sposób przyrządzenia 1 Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie usunąć […] Artykuł Dżem(...)dyni pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plSernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ ma rodzaj użytej dyni, nie pisałam w przepisie żeby nie ograniczać was do 1 odmiany, ponieważ każda się nada. Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, dodatkowo bardzo lubię(...)dynią pracować ponieważ nie trzeba jej obierać ;) Składniki: 300 g ciastek kruchych, u mnie z czekoladą 350 g pieczonej dyni 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka Przygotowanie: Dynię pieczemy 25 minut w 200 stopniach bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra-dół. Odmierzamy potrzebną ilość
Życie zaczyna się w kuchnizupa o jakże wykwintnym smaku. Coś niesamowitego. Po prostu niebo w gębie, prawdziwe ukojenie podniebienia. Polecam! Gotujcie i smakujcie 😋. W sam raz na jesienne ponure dni. Składniki: 1kg dyni 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szkl bulionu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana 18% - opcjonalnie Wykonanie: Jeżeli dynia jest młoda i ma miękką skórkę(...)obieramy. Jeżeli skóra jest już twarda, obieramy ją. Usuwamy z dyni gniazda nasienne (nasiona można zasuszyć i schrupać ;) ). Kroimy na kawałki. Cebulę i marchew kroimy na mniejsze części. Dynię, marchew, cebulę i czosnek przekładamy do garnka, dodajemy oliwę z oliwek i ciągle mieszając podsmażamy przez ok 3 min. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez
Ukojenie PodniebieniaPewnie już zauważyliście, że częstym składnikiem moich past do pieczywa są pestki dyni. Dlaczego? Bo w tej wersji smakują mi najbardziej. Pragnę je jeść w dużej ilości i takie też serwuję mojej rodzinie. Wiem, że za ich sprawą, a precyzyjniej, cynku w nich zawartego, nasza cera, włosy i paznokcie będą w bardzo dobrej kondycji, nasz układ odpornosciowy będzie działał(...)posiadamy) niechciane pasożyty. W dalekiej Rosji od wieków stosuje się bezpieczną metodę zwalczania owsików, glist i innych pasożytów przewodu pokarmowego za pomocą spożywania na czczo zmielonych pestek dyni. W takiej formie - zmielonej - są łatwiej przyswajalne przez organizm. Aby wyciągnąć z nich maksimum minerałów i witamin, warto je namoczyć. A aby uczynić je ucztą dla podniebienia - wymieszać z kilkoma innymi
Jeść, by żyć w zdrowiuTylko trzy składniki, ale idealnie pasują do siebie. Składniki 600 g dyni hokkaido oliwa sól pieprz opakowanie sera feta rukola ocet balsamiczny zredukowany ( dekoracyjny ) miód Przygotowanie Obrałem dynię, pokroiłem na kawałki (2 na 2 cm ). Rozłożyłem na blaszce do pieczenia, skropiłem oliwą, nie za dużo, tylko tak aby przywarły do niej przyprawy. Doprawiłem solą i pieprzem(...)Dynię zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut. Ma być miękka, ale nie rozpadająca. Upieczoną dynię przełożyłem na półmisek, doprawiłem solą i pieprzem, rozłożyłem drobne listki rukoli, na wierzchu pokruszony ser feta. Całość polałem płynnym miodem, sosem balsamino i oliwą
R'n'G KitchenJesteś tym co jesz" słyszę w prasie, radiu, telewizji. Dlatego to przygotowałam pasztet z pestek dyni i czerwonej soczewicy. Do tego suszone pomidory i odrobina chrzanu. Wysłuchałam wykładu w sieci na temat pestek dyni i soczewicy. Pomidory wykazują właściwości przeciwutleniające, a właściwie likopen w nich zawarty. Ważne, by spożywane przez nas pokarmy wzmacniały zarówno ciało(...)umysł. szklanka soczewicy czerwonej opakowanie pestek dyni cebula i ząbek czosnku olej 5 suszonych pomidorów sól ziele angielskie liść laurowy łyżeczka chrzanu tartego 2 jaja pół łyżeczki chili w proszku Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pestki dyni uprażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na oleju. Wystudzić wszytko. Zmielić w malakserze wszystkie składniki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy
AZgotuj!pojawić się zupa dyniowa. Zwykle przygotowuję ją w wersji słodko-ostrej. Taka zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pyszna. Pewnie zaskoczy was, że jednym ze składników tej zupy jest… dżem. Dynia, ostre papryczki, chrzan i dżem morelowy to idealne połączenie. Nie wierzycie? Spróbujcie. około 1,2 kg dyni (zważonej ze skórą) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 papryczka(...)łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 1 cebulka dymka 10 łyżek mleczka kokosowego ok. 1,5 łyżki soli W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę soli. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora poszatkowanego w talarki. Całość gotujemy aż włoszczyzna zmięknie. Dynia powinna zacząć rozpadać się
Dieta bez mleka