Dynia! Sezon na dynię trwa w najlepsze. W moim e-booku znajdziesz całą masę sprawdzonych przepisów na dania z dyni. Nauczysz się je rozróżniać i dobierać do odpowiedniego posiłku. Naleśniki z dynią są pyszne, delikatne i nie można ich nie jeść jesienią! Przepis znajdziesz w moim ebooku FLEXI JESIEŃ do 20 października dostępny w promocji za 35zł! Nie zwlekaj
SMYKWKUCHNIjest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka kokosowego 500 ml wody sól pieprz papryczka chili czerwona natka pietruszki 6 pomidorów suszonych(...)domowych oliwa dyniowa olej rzepakowy pieprz czerwony 100 g makaronu łazanki Lubella Dynię kroję na kawałki pozbawiam nasion. Nie obieram jej ze skóry. Cebulę i por kroję drobno, kurkumę delikatnie skrobię i kroję. W głębokim rondlu przesmażam cebulę, por na oleju rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości dyni. Dodaję sól, pieprz, mleczko kokosowe
wesoła kuchniapolską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * pierogi(...)NOWE z serem twarogowym KONSPOL * dynia np. hakkaido * cukier kokosowy ( lub brązowy cukier ) * cynamon ( laska oraz mielony ) * kwaśna, gęsta śmietana SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby! Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut. Mniej tradycyjny: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy pierożki, zalewamy wodą i dusimy ok. 4 minuty. Ja wybrałam ten drugi sposób, gdyż uwielbiam
Ostra na SłodkoFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Czy chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowe puree z dyni, do wykorzystania w ulubionych przepisach z dyni. Przekonaj się sam jakie to proste! The post Puree z dyni domowej roboty appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyMagda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni(...)Przygotowujemy warzywa – marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w identycznej wielkości kostkę co marchew. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. Upieczone kawałki dyni miksujemy na gładko. Na dużą i głęboką patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy marchew, seler oraz cebulę – wszystko razem smażymy, na średnim ogniu, od czasu do czasu
Smaczna StronaJesienna sałatka z ryżem, kukurydzą świeżą, kalafiorem i dynią. U mnie była w wersji na obiad lekki. możecie zabrać ją do pracy na lunch. Zrobiłam ją z tego co miałam w lodowce. Uwielbiam gotowana kukurydzę i dodaję ją do wielu potraw. Zostanie wam gotowana, zostawcie ją do sałatki, reszta składników to wasza inwencja. 1 woreczek ryżu długiego z dzikim(...)kolby kukurydzy ugotowanej 1/3 kalafiora natka pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty i gotuję, odcedzam i przelewam zimną
wesoła kuchnialepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka zaczyna się od wiosny, autor w swoich(...)musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami. W przepisach na jesień króluje dynia, grzyby, kiszonki, jabłka, śliwki oraz gruszki. Ja planuję przygotować kilka spośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz
Cynamonowe szczęściesklepem internetowym oferującym akcesoria kuchenne, przygotowałam przepis na fantastyczne, jesienne burgery. Puszyste, domowe bułeczki z kurkumą i czarnuszką, wegetariańskie kotlety z ciecierzycy doprawione w orientalny sposób, odrobina przecieru z dyni dla złagodzenia smaku i grillowany ser camembert. Połączenie niespotykane, ale zdecydowanie warte wypróbowania! Mam nadzieję, że takie burgery nie jeden raz zagoszczą na Waszych stołach! Ps. ich przygotowanie było(...)takich wegeburgerów warto każdorazowo obsypać foremkę bułką tartą – będą się odklejały bez najmniejszego problemu! Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. DODATKOWO: * ser camembert – 2 op * puree z dyni ( upieczona z ziołami/przyprawami ), zblendowana dynia * świeże zioła/kiełki * sól, pieprz CAŁOŚĆ: Ser camembert grillujemy na delikatnie natłuszczonej patelni. Jeszcze ciepłe bułki smarujemy odrobina puree z dyni, układamy burgery
Ostra na Słodkoobiad. Delikatny kurczak z warzywnym musem i ulubionymi dodatkami to porcja pełnowartosciowego białka i witamin na co dzień. Składniki (2 porcje) -400 g filetu z kurczaka -300 g obranej dyni -kawałek pora -1/2 małej cebuli -2-3 łyżki oliwy -suszona kolendra -kurkuma -sól, pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka umyć, oczyścić i poprzekrajać wzdłóz na cieńsze kawałki. Obsypać solą(...)pieprzem. Dynię i por pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę. Dołożyć por i mieszając chwilę podsmazyć. Dodać dynię i podlać około trzema lyżkami wody lub bulionu. Dusić do miękkości dyni, od czasu do czasu mieszając.W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą by się nie przypaliło, ale w efekcie powinna w większości odparować
Zielona Kuchniasmak i charakter zależy od tego co mamy w lodówce, na co aktualnie mamy sezon lub ochotę. Na jesień nie wyobrażam sobie nie podać jej z pyszną, słodką dynią. Do tego boczek, który wytopiony i chrupiący, dodaje kolejny walor smakowy. Składniki (na 3-4 porcje): około 150g kawałek dyni 2 średnie marchewki 2 łodygi selera 1 duża cebula 250g wędzonego(...)łyżeczka cukru parmezan do podania Przygotowujemy najpierw warzywa – marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę co marchewkę kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony
Smaczna StronaTaka lekka, zdrowa i pożywna zupa krem z kalafiorem , dynią i pstrągiem. Tak naprawdę zupę zrobimy w 20 minut. W smaku jest aksamitna, kremowa i cóż więcej mogę powiedzieć przepyszna. Z chrupiącymi migdałami fajnie się łączy. 1 kalafior mały 50 dkg dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju dyniowego olej rzepakowy 3 łyżki migdałów prażonych natka pietruszki(...)filetu z pstrąga łoososiowego 1 kawałek selera korzeń 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz chili Dynię kroję na kawałki razem ze skórką. W garnku przesmażam na oleju rzepakowy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję startą na tarce jarzynowej seler i przesmażam razem. Na końcu dodaję dynię i jeszcze chwile smażę. Wlewam bulion i gotuję pięć minut. Dodaję różyczki kalafiora
wesoła kuchniaCZEKOLADA &SPIRULINA daktyle (46%), pasta migdałowa , surowa czekolada 10% (pasta z surowych ziaren kakao, surowe kakao sproszkowane, tłuszcz kakaowy), migdały , pestki dyni, białko konopi w proszku (3,5%), białko z pestek dyni w proszku (3,5%), spirulina w proszku (0,8%), wanilia w proszku. Zawartość kakao 100%, zawartość tłuszczu kakaowego(...)suszony burak ♡ ▸ MARCHEW&POMARAŃCZA daktyle, migdały, słonecznik, suszony zagęszczony sok pomarańczowy, suszona marchew ▸ ŻURAWINA&GOJI daktyle, orzechy nerkowca, wiórki kokosowe, figi, goji, suszona żurawina ▸ DYNIA&MATCHA pestki dyni, daktyle, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, figi, migdały, zielona herbata matcha ▸ M ACA &KAKAO daktyle, wiórki kokosowe, migdały, goji, maca, kakao ♡ ▸ BANAN &KAKAO
zdrowo i aktywnieCześć! W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni. Pycha! Składniki: * 50 dkg dyni * 10 dkg szpinaku * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * sól * papryka ostra * 2 ząbki czosnku * papryka słodka w płatkach Szpinak zblanszowałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i posiekałam drobno. Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach i połączyłam
Pieprzyć z FantazjąLekka, zdrowa i pożywna jesienna zupa na rozgrzanie. Kukurydza z dynią w towarzystwie krewetek. Zupa jest aksamitna, lekko słodka za sprawą kukurydzy, pikantna dzięki chili. Taki smak właśnie lubię. Zupę zrobiłam z pieczonych warzyw. Kukurydzę dodatkowo nasmarowałam masłem. Jaki efekt wyszedł sami spróbujcie. składniki: 3 kolby kukurydzy 70 dkg dyni hokkaido papryczka chili żółta 25 dkg krewetek sól, pieprz(...)pieprz czerwony natka pietruszki masło klarowane 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku Kolby kukurydzy smaruję masłem i zawijam w folię aluminiową. Układam na blaszce . Dynię wydrążam z pestek, kroję na kawałki razem ze skórą. Też układam na blaszcze. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę około 40 minut aż kukurydza będzie miękka. Cebule i czosnek drobno
wesoła kuchniapopularna jak sałata masłowa. Nasz łosoś będzie przygotowany bardzo klasycznie … Składniki (2 porcje) filet z łososia (ok. 300g) 1 sałata rzymska pomidorki koktajlowe sól pieprz olej z pestek dyni pestki dyni Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami – przepis Łososia myjemy, osuszamy, soli, pieprzymy i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy go ok. 14 minut(...)Podczas kiedy łosoś się piecze dokładnie myjemy liście sałaty, układamy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki i układamy na liściach sałaty. Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy pestkami dyni i skrapiamy olejem z pestek dyni. Smacznego! Artykuł Pieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!