Sezon dyniowy w pełni, dlatego przypominam Wam o garści inspiracji na przepisy z dynią w roli głównej :) Znajdziecie je zebrane TUTAJ KLIK! KLIK! A jeśli szukacie najlepszych garnków i patelni do swojej kuchni - koniecznie zajrzyjcie TUTAJ- KLIK! KLIK! A tu przeczytacie dlaczego warto jeść dynię Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne RewelacjeJesień to czas na pyszne zupy, takie sycące i rozgrzewające. Uwielbiam kuchnię za jej sezonowość. A teraz jest właśnie sezon na dynię. Polecam Wam taką pyszna zupę. Pachnie i smakuje obłędnie. Podałam ją z grzankami z domowej bułki i prażonymi pestkami słonecznika. Musicie mi uwierzyć wyszło pysznie. Korzystajcie z sezonowych przepisów. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy(...)zupę: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku około 50 dag dyni ( waga już po obraniu i oczyszczeniu ) 1 łyżka masła do smażenia około 15 dag sera sałatkowo-kanapkowego sól do smaku bulion według uznania ( ja dałam warzywny ) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki suszona imbir mielony według uznania gałka muszkatołowa mielona według uznania Dodatkowo: ulubiona bułka
Izabelawkuchnilesie. Z pająkami, których nienawidzę, bo do każdej pary nóg mają dodatkową parę oczu :P Nie, no piękna jest jesień...Uwielbiam <3 Jednak jesień kojarzy się jeszcze z dynią. Właśnie dynia jest motywem przewodnim dzisiejszego przepisu. Tym razem na tapetę kolejne placki...z duuuużą ilością gałki muszkatołowej. To właśnie ona robi robotę. I tak, jak w plackach z kalarepki(...)cukinii, najlepsze są na ciepło. Przepis czterech D ;) Polecam, Arek Gie Składniki: 900 g dyni piżmowej 150 g mąki 1 łyżka świeżo startej gałki muszkatołowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól, pieprz Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy
R'n'G Kitchennawet jeśli nie przepadasz za rybami. Warzywa w roli głównej Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło. Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com. Składniki: 300 g łososia ½ szklanki kaszy jaglanej(...)brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Pół szklanki kaszy jaglanej Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz 2-3 łyżki sosu barbecue według tego przepisu lub sosu teryaki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię pokrój w cienkie
Niedzielny kucharzWspaniałe jesienne pączki :) Jesienne, bo z ciasta z dodatkiem puree dyniowego, a dynia to dla mnie taki najbardziej oczywisty symbol jesieni. Puree dyniowe nadaje pączkom intensywnego pomarańczowego koloru...i w zasadzie to tyle, jeśli chodzi o wpływ tego składnika na pączki, ponieważ dyni nie czuć w nich wcale, ale warto je zrobić choćby właśnie dla tego pięknego koloru! :) Swoje pączki(...)Bardzo polecam! Składniki na 24 sztuki : 640 g mąki pszennej, u mnie tortowa 25 g drożdży świeżych 90 g cukru 250 ml mleka, letniego 350 g puree z dyni, u mnie z dyni hokkaido ( opis wykonania puree znajduje się TUTAJ ) 55 g masła 2 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki wódki lub spirytusu skórka otarta z 1 średniej
Opowieści z piekarnikapulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowa potrawka – leczo z dynią Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy kapuśniak z kiszonej kapusty Kapuśniak(...)różnorodne warzywa na kawałki, takie jak pomidory koktajlowe, pieczarki, cebula, cukinia i papryka. Nabij je na drewniane patyczki do szaszłyków i grilluj aż będą miękkie i lekko zrumienione. Pieczona dynia: Wykorzystaj dynię jako naturalną „miskę” i wypełnij ją farszem z mieszanki czerwonej soczewicy, warzyw i ulubionych przypraw. Piecz w piekarniku, aż dynia będzie miękka. Warzywna tarta: Przygotuj wyborną
Via Gustodesery też rzadko pojawiają się u mnie na blogu. Mam jednak dziecko. Miałam dynię. Miałam także część ekipy u siebie, wpadł także mój tata. I tak powstał pomysł zrobienia jakichś maszketów. Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami okazały się całkiem dobrą opcją. I kolorystycznie, i smakowo, i w ogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też(...)sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (ja użyłam brązowego) 2 jajka pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kardamonovyzrobić swoje pesto i potem połączyć je po prostu z bułką tartą. Pesto może być z natki, suszonych pomidorów czy klasycznie z bazylii. Z orzechów takich czy śmakich. Pestek dyni lub słonecznika. Na co tylko macie ochotę. Dla mnie jednak natka i czosnek to podstawa, jeżeli chodzi o ryby, dlatego u mnie takie połączenie. Do tego dobrej jakości oliwa(...)zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia) mały pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy extra virgin 2 płaskie łyżki bułki tartej sól pieprz (przepis na 3 porcje) Rybę myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy
KardamonovyBrzmi złowrogo, co? Na dodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę(...)szklanki suchej kaszy bulgur 2 średnie buraki 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku pół pęczka grubego szczypiorku 2 grubsze plastry sera korycińskiego 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) 2 łyżki płatków migdałów sok z małej cytryny sól pieprz (przepis na 3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach
Kardamonovydaję jeszcze z 20 lat. Po lekku. No. I, wracając do samego przepisu, przypomniałam sobie Jadłonomię. Jakiś czas temu zrobiłam chili sin carne według jej przepisu. Tamto było z dynią. Zrobiłam więc właściwie to samo, tylko puszkę fasoli zastąpiłam kukurydzą, a zamiast dyni dałam fasolkę szparagową. Pycha. My po pierwszym kęsie stwierdził, że to wszystko dziwnie smakuje. Na drugi dzień(...)dorzucić fasolkę szparagową. Na sam koniec dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę. Przed podaniem posypujemy liśćmi kolendry. Podobne przepisy: Chili sin carne z dynią Chili con carne z kakao Chili con carne z dynią Chili sin carne z soczewicą Chili con carne z kurczakiem Artykuł Chili sin carne z fasolką szparagową pochodzi z serwisu
Kardamonovypestkach. Próbowałam kiedyś zrobić z orzeszkami piniowymi, ale coś z nimi było nie tak. Nie wiem czy partia była zepsuta, ale smakowały bardzo dziwnie. Próbowałam robić z pestkami słonecznika, dyni, z migdałami – te zawsze wychodzą pyszne. Z orzechami włoskimi i laskowymi jeszcze chyba nie robiłam, porządnie trzeba je obrać ze skóry (żeby nie były gorzkie), a nigdy(...)zróbcie to niedokładnie. Wierzcie mi, takie jest dużo smaczniejsze. Miksujcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: duża garść rukoli 5 łyżek oliwy extra virgin (lub więcej) 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść drobno startego parmezanu pieprz sól (opcjonalnie) Rukolę myjemy. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni
Kardamonovyjuż kiedy ostatnio zaserwowałam takie pieczywo na poimprezowych śniadaniach. Zabijcie mnie, nie pamiętam. Dodatki? Ja dodaję różne, zależy co zalega mi akurat w szafkach. Słonecznik, otręby, siemię lniane, pestki dyni. A teraz pomyślałam, że może dodatek orzechów będzie ciekawą opcją. Póki co żurawina i inne tego typu rzeczy odpadają, ale jak Wy macie ochotę, nie krępujcie się. Przepis, z którego(...)świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovychleb. Dwa rodzaje mąk, ciepła woda, drożdże instant i dodatki – jakie tylko chcecie. Ostatnio chodzi za mną połączenie suszonych pomidorów i oliwek, ale na razie żurawina z pestkami dyni wygrały. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że jestem jednak większą fanką chlebów na zakwasie. Nie zawsze jednak mam czas na ich wyrastanie, bo trwa to dużo dłużej, niż chleby(...)zdrowie. Składniki: 250 g mąki żytniej (typ 2000) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 500 ml ciepłej wody 7 g drożdży instant 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 2 łyżki ziaren siemienia lnianego duża garść suszonej żurawiny szczypta cukru 1,5 łyżeczki soli Wodę wlewamy do miski, dodajemy do niej drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy
Kardamonovy