ziołami toskańskimi- mieszanka ziół i suszonych pomidorów. Na patelnię wlać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Nie smażyć długo. Zdjąć z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Dynię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć dynię na polędwicy. Na patelni na której smażyły się polędwiczki usmażyć cebulkę na złoty kolor. Rozłożyć ją na plastrach dyni. Pieczarki
Kuchnia Pokoleńskładników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir. SKŁADNIKI 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość) 2 marchewki 1 średni batat korzeń pietruszki garść(...)oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu 1-2 łyżeczki soli himalajskiej prażone pestki dyni i słonecznika PRZYGOTOWANIE: Obrać warzywa i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować
AZgotuj!Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku. Składniki na 3-4 porcje: 1 cebula dymka 1 łyżka oleju (używam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami) 3 łyżki suszonych(...)mielonej papryki słodkiej (lub pikantnej jeśli wolicie) spora szczypta pieprzu 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka lub 3/4 szklanki mrożonej marchewki mini 3/4 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni piżmowej 1 puszka passaty pomidorowej dobrej jakości (400g) 1,5 l bulionu warzywnego (lub rosołu) natka pietruszki do podania opcjonalnie jogurt grecki do podania W garnku rozgrzewamy olej i szklimy
Mienta blogmożesz przechowywać w słoiczku i cieszyć się jej smakiem o każdej porze roku. Wystarczy odsączyć suszone pomidory z zalewy, umieścić je w blenderze i zmiksować wraz z prażonymi pestkami dyni, orzechami lub słonecznikiem. Opcjonalnie możemy wzbogacić smak o czosnek, parmezan lub bazylię. Pasta z pieczonej dyni i batatów Jeżeli cenisz sobie smaczne pasty warzywne , koniecznie poznaj wersję łączącą pieczoną dynię(...)bataty . Możesz ją serwować zarówno do ulubionego pieczywa na śniadanie lub kolację, jak i w formie przekąski na chrupiących grzankach. Wystarczy obrać i pokroić dynię oraz bataty, obtoczyć je w pieprzu i soli, a następnie umieścić w piekarniku. Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy je wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem na gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy pastę według uznania
Kuchcik gotujeMagda Kto nie wykorzysta wszystkich dyń na Halloween polecam przerobić je na pyszne pieczone purée z którego można wyczarować mnóstwo ciekawych przepisów. Jeden z nich to wykorzystanie dyni do jednej z moich ulubionych form deserów – przekładańców w słoiczkach. W tej wersji mamy warstwy puszystej śmietany, chrupiących ciasteczek i oczywiście kremu dyniowego. Przepyszna propozycja, nie tylko na jesień, bo dodatek(...)listopad a już szaleje z kolejnymi świętami). Składniki (na 2 duże porcje): 200ml śmietanki kremówki mała paczka cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Krem dyniowy: 1/2 szklanki purée z dyni szklanka mleka 3,2% 1 żółtko 1/3 szklanki cukru łyżeczka esencji waniliowej 1/4 łyżeczki cynamonu płaska łyżka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania kremu – do garnka wsypujemy cukier, mąkę
Smaczna StronaJeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie ... Artykuł Dżem dyniowo
Pogotujmy.plosób, które jadły u mnie ten tort dwie powiedziały NIE... No cóż, niektórzy wolą klasykę. A mnie ten tort smakował bardzo i jestem pewna, że każdemu fanowi dyni również posmakuje. Najlepszy jest nawet nie na drugi dzień po złożeniu, ale na trzeci, kiedy smaki na dobre się połączą i wzajemnie przenikną. Tort smakuje trochę piernikowo, czuć aromat pomarańczy, a powidła(...)cukru 110 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 30 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem dyniowy : 400 g puree z dyni, najlepiej z dyni hokkaido, schłodzonego ( opis wykonanie puree znajduje się TUTAJ ) 500 g serka kremowego * , schłodzonego ( użyłam serka kanapkowego naturalnego ) 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu
Opowieści z piekarnikaSezon dyniowy w pełni, dlatego przypominam Wam o garści inspiracji na przepisy z dynią w roli głównej :) Znajdziecie je zebrane TUTAJ KLIK! KLIK! A jeśli szukacie najlepszych garnków i patelni do swojej kuchni - koniecznie zajrzyjcie TUTAJ- KLIK! KLIK! A tu przeczytacie dlaczego warto jeść dynię Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne RewelacjeJesień to czas na pyszne zupy, takie sycące i rozgrzewające. Uwielbiam kuchnię za jej sezonowość. A teraz jest właśnie sezon na dynię. Polecam Wam taką pyszna zupę. Pachnie i smakuje obłędnie. Podałam ją z grzankami z domowej bułki i prażonymi pestkami słonecznika. Musicie mi uwierzyć wyszło pysznie. Korzystajcie z sezonowych przepisów. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy(...)zupę: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku około 50 dag dyni ( waga już po obraniu i oczyszczeniu ) 1 łyżka masła do smażenia około 15 dag sera sałatkowo-kanapkowego sól do smaku bulion według uznania ( ja dałam warzywny ) pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki suszona imbir mielony według uznania gałka muszkatołowa mielona według uznania Dodatkowo: ulubiona bułka
Izabelawkuchnilesie. Z pająkami, których nienawidzę, bo do każdej pary nóg mają dodatkową parę oczu :P Nie, no piękna jest jesień...Uwielbiam <3 Jednak jesień kojarzy się jeszcze z dynią. Właśnie dynia jest motywem przewodnim dzisiejszego przepisu. Tym razem na tapetę kolejne placki...z duuuużą ilością gałki muszkatołowej. To właśnie ona robi robotę. I tak, jak w plackach z kalarepki(...)cukinii, najlepsze są na ciepło. Przepis czterech D ;) Polecam, Arek Gie Składniki: 900 g dyni piżmowej 150 g mąki 1 łyżka świeżo startej gałki muszkatołowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól, pieprz Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy
R'n'G Kitchennawet jeśli nie przepadasz za rybami. Warzywa w roli głównej Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło. Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com. Składniki: 300 g łososia ½ szklanki kaszy jaglanej(...)brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Pół szklanki kaszy jaglanej Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku Sól Pieprz 2-3 łyżki sosu barbecue według tego przepisu lub sosu teryaki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię pokrój w cienkie
Niedzielny kucharzWspaniałe jesienne pączki :) Jesienne, bo z ciasta z dodatkiem puree dyniowego, a dynia to dla mnie taki najbardziej oczywisty symbol jesieni. Puree dyniowe nadaje pączkom intensywnego pomarańczowego koloru...i w zasadzie to tyle, jeśli chodzi o wpływ tego składnika na pączki, ponieważ dyni nie czuć w nich wcale, ale warto je zrobić choćby właśnie dla tego pięknego koloru! :) Swoje pączki(...)Bardzo polecam! Składniki na 24 sztuki : 640 g mąki pszennej, u mnie tortowa 25 g drożdży świeżych 90 g cukru 250 ml mleka, letniego 350 g puree z dyni, u mnie z dyni hokkaido ( opis wykonania puree znajduje się TUTAJ ) 55 g masła 2 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki wódki lub spirytusu skórka otarta z 1 średniej
Opowieści z piekarnikapulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowa potrawka – leczo z dynią Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy kapuśniak z kiszonej kapusty Kapuśniak(...)różnorodne warzywa na kawałki, takie jak pomidory koktajlowe, pieczarki, cebula, cukinia i papryka. Nabij je na drewniane patyczki do szaszłyków i grilluj aż będą miękkie i lekko zrumienione. Pieczona dynia: Wykorzystaj dynię jako naturalną „miskę” i wypełnij ją farszem z mieszanki czerwonej soczewicy, warzyw i ulubionych przypraw. Piecz w piekarniku, aż dynia będzie miękka. Warzywna tarta: Przygotuj wyborną
Via Gustodesery też rzadko pojawiają się u mnie na blogu. Mam jednak dziecko. Miałam dynię. Miałam także część ekipy u siebie, wpadł także mój tata. I tak powstał pomysł zrobienia jakichś maszketów. Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami okazały się całkiem dobrą opcją. I kolorystycznie, i smakowo, i w ogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też(...)sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (ja użyłam brązowego) 2 jajka pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kardamonovyzrobić swoje pesto i potem połączyć je po prostu z bułką tartą. Pesto może być z natki, suszonych pomidorów czy klasycznie z bazylii. Z orzechów takich czy śmakich. Pestek dyni lub słonecznika. Na co tylko macie ochotę. Dla mnie jednak natka i czosnek to podstawa, jeżeli chodzi o ryby, dlatego u mnie takie połączenie. Do tego dobrej jakości oliwa(...)zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia) mały pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy extra virgin 2 płaskie łyżki bułki tartej sól pieprz (przepis na 3 porcje) Rybę myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy
Kardamonovy