lubię. Do tego mamy przepyszne smaki – orzechowy i wyrazisty smak palonego masła, kawy i cynamonu, które tak świetnie wpisuje się w jesienny klimat i pasują do dyni. A właśnie dynia – ona też w tych ciasteczkach jest, jakby było inaczej. Polecam sobie nie żałować, zrobić taką właśnie ogromną porcję jak poniżej opisana, bo one są tak dobre, że sami(...)zdziwicie jak szybko znikają. U mnie z dzieciakami to już w ogóle, dobrze że chociaż pomagają w ich przygotowaniu. Składniki (na około 25 dużych ciasteczek): 3 łyżki puree z dyni 100g masła 1 jajko 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu
Smaczna Stronaprzyjemnej struktury do gładkiego kremu. Smażona dymka to kolejny świetny element tego dania – jej karmelowa słodycz i lekka ostrość doskonale uzupełniają całą kompozycję. Warto dodać też odrobinę pestek dyni i słonecznika, które nadadzą zupie chrupkości i zwiększą jej sytość. Krem z selera to wyjątkowo zdrowa propozycja na obiad, a jego aksamitna konsystencja doskonale otula smaki. Gęstość kremu można łatwo dostosować(...)kostkę 1 ząbek czosnku 250 ml kokosowego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 50 g halloumi 1 dymka 2 łyżeczki soku z limonki natka pietruszki do posypania pestki dyni i słonecznika do dekoracji sól, czarny pieprz i odrobina kminu rzymskiego do smaku Przygotowanie: Seler obrać i pokroić w kostkę wraz z czosnkiem. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, posolić
codojedzeniadłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na pyszne ciasto dyniowe. Jest to ciasto, do zrobienia którego przymierzałam się od dawna, ale czekałam aż dynia w moim warzywniaku będzie wysrarczajaco dojrzała. Opłacało się poczekać, bo ciasto jest naprawdę smaczne, mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Ciasto próbowaliśmy jeszcze na ciepło, bo zwłaszcza dzieci nie mogły się doczekać, by go zjeść. Nie zdążyłam(...)1/3szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2szkl. startej na tarce na drobnych oczkach dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Dynie obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Otrzymane kawałki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka wbić do miski miksera. Wdypac cukier kryształ i cukier waniliowy
Waniliowe ImprowizacjeMagda Na zrobienie samemu gnocchi jeszcze się nie porywam, chociaż non stop chodzą za mną te dyniowe, w kształcie dyni właśnie. Za to postawiłam na te już gotowe, aby przygotowanie pysznego obiadu było szybkie i przyjemne. Takie gnocchi z sosem dyniowym i podpieczoną białą kiełbasą podbiły serca mojej rodziny, w sezonie na dynie pewnie będą często. Wykonanie też jest banalne(...)więc jak tylko macie odrobinę purée dyniowego, polecam się z tym przepisem. Składniki (na 2-3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi 1/2 szklanki purée z dyni 2 białe kiełbasy – użyłam cielęcych 2 cebulki szalotki łyżeczka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szklanka bulionu warzywnego – użyłam z proszku 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania kilka listków świeżej szałwii – opcjonalnie
Smaczna Stronapomara\u0144cza,\r","2-3 cm korzenia imbiru,\r","0,5 szklanki \u015bmietanki 30%,\r","0,5 l wody,\r","odrobina oliwy,\r","s\u00f3l,\r","pestki dyni"],"name":"Zupa krem marchewkowo-pomara\u0144czowa z imbirem","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Marchewki, imbir i pomara\u0144cz\u0119 obra\u0107 i pokroi\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki(...)Gotowa\u0107 ok 20 minut.\r","Zblendowa\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107.\r","Doda\u0107 \u015bmietank\u0119 i wymiesza\u0107.\r","Podawa\u0107 z makaronem lub grzankami posypane pestkami dyni."],"keywords":"imbir,marchewka,pomara\u0144cza,zupa,zupa-krem"} Drukuj Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem Składniki: 6 marchewek, 1 pomarańcza, 2-3 cm korzenia imbiru, 0,5 szklanki śmietanki
Bardzo Gruby Smokplanetarnym. Składniki : 20 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej- u mnie typ 750 ok.200 ml wody 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 garście pestek dyni wpierw namoczonych w wodzie Przygotowanie: Drożdże rozmieszać w ok. 50 ml letniej wody z łyżeczką cukru, poczekać aż "ruszą" Do miski wsypałam mąkę, sól, wlałam mleko- wyrabiałam na najwolniejszych obrotach(...)momencie gdy drożdże podwoiły objętość wlałam je do miski z mąką- wyrabiałam dalej na szybszych obrotach Dodałam wodę, ale trochę mniej niż 200 ml Wsypałam osączoną dynię- wymieszałam robotem Pozostawiłam po wyrobieniu do wyrośnięcia w misce na ok. 1 godz. Przełożyłam do nasmarowanej szklanej foremki o średnicy 20 cm i ponownie odczekałam, aż chleb ponownie podrósł Nagrzałam piekarnik do temp
Proste PotrawyBardzo sycące, wegeteriańskie i pożywne danie, a mianowicie gotowana ciecierzyca z batatem, dynią, czerwoną cebulą, miksem sałat oraz oliwą Extra Virgin od Chorwacki Koszyk ! Składniki: 2 porcje 50 g suchej ciecierzycy 150 g batata (obranego) 200 g dyni (obranej) 100 g czerwonej cebuli (obranej) 75 g miksu sałat przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz czarny, papryka słodka 10 ml oliwy(...)bieżącą wodą. Do garnka nalać wodę ze szczyptą soli, wrzucić ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę batata - gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i gotować kolejne 15 minut. Po upływie czasu całość przelać przez sitko. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dorzucić ugotowaną ciecierzycę, batata oraz
Truskawkowa Fiestaziołami toskańskimi- mieszanka ziół i suszonych pomidorów. Na patelnię wlać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Nie smażyć długo. Zdjąć z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Dynię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć dynię na polędwicy. Na patelni na której smażyły się polędwiczki usmażyć cebulkę na złoty kolor. Rozłożyć ją na plastrach dyni. Pieczarki
Kuchnia Pokoleńskładników przeciwzapalnych. Produkty przeciwzapalne wycofują choroby. Należą do nich min. błonnik, polifenole, beta karoten, likopen, magnez, cynk. Głównym bohaterem zupy jest beta karoten który znajduje się w batacie, marchwi, dyni. Kolejnymi produktami przeciwzapalnymi w zupie są kurkuma, czosnek, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz świeży imbir. SKŁADNIKI 1/2 dyni piżmowej ( średnia wielkość) 2 marchewki 1 średni batat korzeń pietruszki garść(...)oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy po łyżeczce: kurkumy, tarty imbir, roztarty ząbek czosnku, mielony kmin rzymski szczypta czarnego pieprzu oraz cynamonu 1-2 łyżeczki soli himalajskiej prażone pestki dyni i słonecznika PRZYGOTOWANIE: Obrać warzywa i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i dodać warzywa i przyprawy. Chwilę poddusić. Wlać wodę do zakrycia warzyw i dodać wypłukaną soczewicą. Gotować
AZgotuj!Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku. Składniki na 3-4 porcje: 1 cebula dymka 1 łyżka oleju (używam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami) 3 łyżki suszonych(...)mielonej papryki słodkiej (lub pikantnej jeśli wolicie) spora szczypta pieprzu 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka lub 3/4 szklanki mrożonej marchewki mini 3/4 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni piżmowej 1 puszka passaty pomidorowej dobrej jakości (400g) 1,5 l bulionu warzywnego (lub rosołu) natka pietruszki do podania opcjonalnie jogurt grecki do podania W garnku rozgrzewamy olej i szklimy
Mienta blogmożesz przechowywać w słoiczku i cieszyć się jej smakiem o każdej porze roku. Wystarczy odsączyć suszone pomidory z zalewy, umieścić je w blenderze i zmiksować wraz z prażonymi pestkami dyni, orzechami lub słonecznikiem. Opcjonalnie możemy wzbogacić smak o czosnek, parmezan lub bazylię. Pasta z pieczonej dyni i batatów Jeżeli cenisz sobie smaczne pasty warzywne , koniecznie poznaj wersję łączącą pieczoną dynię(...)bataty . Możesz ją serwować zarówno do ulubionego pieczywa na śniadanie lub kolację, jak i w formie przekąski na chrupiących grzankach. Wystarczy obrać i pokroić dynię oraz bataty, obtoczyć je w pieprzu i soli, a następnie umieścić w piekarniku. Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy je wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem na gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy pastę według uznania
Kuchcik gotujeMagda Kto nie wykorzysta wszystkich dyń na Halloween polecam przerobić je na pyszne pieczone purée z którego można wyczarować mnóstwo ciekawych przepisów. Jeden z nich to wykorzystanie dyni do jednej z moich ulubionych form deserów – przekładańców w słoiczkach. W tej wersji mamy warstwy puszystej śmietany, chrupiących ciasteczek i oczywiście kremu dyniowego. Przepyszna propozycja, nie tylko na jesień, bo dodatek(...)listopad a już szaleje z kolejnymi świętami). Składniki (na 2 duże porcje): 200ml śmietanki kremówki mała paczka cienkich pierniczków 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Krem dyniowy: 1/2 szklanki purée z dyni szklanka mleka 3,2% 1 żółtko 1/3 szklanki cukru łyżeczka esencji waniliowej 1/4 łyżeczki cynamonu płaska łyżka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania kremu – do garnka wsypujemy cukier, mąkę
Smaczna StronaJeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie ... Artykuł Dżem dyniowo
Pogotujmy.plosób, które jadły u mnie ten tort dwie powiedziały NIE... No cóż, niektórzy wolą klasykę. A mnie ten tort smakował bardzo i jestem pewna, że każdemu fanowi dyni również posmakuje. Najlepszy jest nawet nie na drugi dzień po złożeniu, ale na trzeci, kiedy smaki na dobre się połączą i wzajemnie przenikną. Tort smakuje trochę piernikowo, czuć aromat pomarańczy, a powidła(...)cukru 110 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 30 g oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem dyniowy : 400 g puree z dyni, najlepiej z dyni hokkaido, schłodzonego ( opis wykonanie puree znajduje się TUTAJ ) 500 g serka kremowego * , schłodzonego ( użyłam serka kanapkowego naturalnego ) 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu
Opowieści z piekarnika