Ciasta: dyniowe cynamonowe dyniowe z serkiem kremowym Na lekki posiłek: zupa z dyni i soczewicy zupa dyniowa z curry Bez gotowania: sałatka z kuskus i pieczonej dyni sałatka z brazowego ryżu, pieczonej dyni i soczewicy Desery na zimno: tarta dyniowa tiramisu dyniowe Co jeszcze? budyń dyniowy surówka z dyni i żurawiny
Lejdi of the houseDietetyczny pstrąg z dynią, kaszą i pomarańczem. Zapiekany w płatkach migdałów chrupiących. Jesienna ryba, w zdrowym i fajnym wydaniu. Pomarańczo dodaje fajnego smaku. Macie obiad w jednym naczyniu fajnie podanym. 2 pstrągi 40 dkg dyni hokaido 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomarańczo 100 ml wina białego korzennego 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, przyprawa(...)Nacieram sola, pieprzem, przyprawą do ryb, masłem, czosnkiem drobno pokrojonym. Wstawiam do lodówki na noc. Kasze gotuję w szklance wody, do kaszy dodaję dwie łyżki oleju podczas gotowania. Dynię kroję w małą kostkę. Cebule drobno siekam i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję dynię, cynamon, wlewam sok z pomarańczy, wino i duszę na wolnym ogniu aż wchłonie płyn
wesoła kuchniaZupka rewelacyjna, polecam wszystkim. Zupkę można zaostrzyć dodając chili. Ja zrobiłam pół na pół. Musiałam zrobić łagodną dla wnusia. Zajadał się z apetytem. Polecam dla maluchów. Dynie z mojego ogródka Wykonanie – dynie obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, gałkę, natkę pietruszki. Zagotować
Kuchnia PokoleńJesień to czas pożywnych zup i najpiękniejszych warzyw na straganie. Dynia, marchewka i pomidory mają teraz najpiękniejsze kolory i są najbardziej pożywne. Po co robić zupę tylko z jednego warzywa, jeśli wszystkie nas kuszą. Dziś będzie zupa pomidorowa z marchewką, dynią i ziemniakami. I z pastą sezamową tahini. Sekretnym składnikiem sałatki ziemniaczanej jest sos z tahini. Tahina z Primaviki będzie(...)Zupa pomidorowa z warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu
Ugotowane pozamiatanegruszek - przepis na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań poznałam niemal rok temu dzięki Agacie Wojdzie. Od siebie dodałam odrobinę pikanterii w postaci chili. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Zazwyczaj podaję go na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło, pasuje do pieczonego mięsa, deski serów, kanapek z wędliną, a nawet(...)powodują, że trudno odmówić sobie nałożenia kolejnej porcji. Chutney z gruszek - składniki 3 łyżki oleju 3 gruszki obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w 1cm kostkę 150-200 g dyni, obranej pokrojonej w 1 cm kostkę 1 cebula drobno posiekana pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny pół łyżeczki płatków chili albo mielonego chili 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest najpyszniejszy domowy dżem z dyni . To prosty przepis na dżem z dyni i pomarańczy lub też dyni i jabłek. Szykuję go bez dodatku substancji żelujących. Taki dżem jest wspaniały nie tylko do naleśników. - bez pasteryzacji - bez dostatku żelfixu - prosty przepis na dżem z dyni - w treści dużo porad oraz propozycji użycia
AniaGotuje.plodrobinę szafranu lub kurkumy. BR Ą ZOWY MAKARON - do ciasta dodajemy ok. 50-60 gram kakao. POMARAŃCZOWY MAKARON - do ciasta dodajemy purée z dyni lub marchwi. Składniki: 500 g m ą ki 500 g miąższu dyni 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w cienkie plastry i pieczemy(...)przepuszczamy przez praskę. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy dynię. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i jednolite. ZIELONY MAKARON - do ciasta dodajemy purée ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki
La grande e la piccola cuocaMedaliony z delikatnej polędwicy wieprzowej otulone boczkiem, nadziane dynią. Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować. medaliony: 1 polędwica wieprzowa 150 g boczek wędzony plastry sól, pieprz 1/3 łyżeczki zioła prowansalskie 4 łyżki oleju 100 g dyni hokkaido sos grzybowy(...)błony. Kroję na kawałki 4 cm. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej i zostawiam w marynacie na godzinę albo dłużej. Każdy kawałek mięsa owijam plastrami boczku. Dynię razem ze skórą kroję w małą kostkę. Dynię posypuję solą, pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, zioła. Układam na wierzchu każdego medalionu. Przekładam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp
wesoła kuchniaMasło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek dyni od Pestka . Efekt nas zaskoczył! Ten przepis pozostanie z nami na dłużej, bo masło nabrało charakteru! Mniam! Musicie spróbować, a ja tymczasem szukam nowych zastosowań dla tego oleju, bo w mojej kuchni jest(...)kochających zmiany dla lubiących eksperymentować w kuchni dla tych, którym zwykłe masło orzechowe już się znudziło Składniki: 500g orzeszków ziemnych niesolonych 2-3 łyżki oleju z prażonych pestek dyni sól i cukier puder do smaku (wg uznania) (u mnie łyżeczka cukru i bez soli) Wykonanie tradycyjne: Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż do piekarnika
Mania WypiekaniaDynia! Sezon na dynię trwa w najlepsze. W moim e-booku znajdziesz całą masę sprawdzonych przepisów na dania z dyni. Nauczysz się je rozróżniać i dobierać do odpowiedniego posiłku. Naleśniki z dynią są pyszne, delikatne i nie można ich nie jeść jesienią! Przepis znajdziesz w moim ebooku FLEXI JESIEŃ do 20 października dostępny w promocji za 35zł! Nie zwlekaj
SMYKWKUCHNIjest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka kokosowego 500 ml wody sól pieprz papryczka chili czerwona natka pietruszki 6 pomidorów suszonych(...)domowych oliwa dyniowa olej rzepakowy pieprz czerwony 100 g makaronu łazanki Lubella Dynię kroję na kawałki pozbawiam nasion. Nie obieram jej ze skóry. Cebulę i por kroję drobno, kurkumę delikatnie skrobię i kroję. W głębokim rondlu przesmażam cebulę, por na oleju rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości dyni. Dodaję sól, pieprz, mleczko kokosowe
wesoła kuchniapolską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * pierogi(...)NOWE z serem twarogowym KONSPOL * dynia np. hakkaido * cukier kokosowy ( lub brązowy cukier ) * cynamon ( laska oraz mielony ) * kwaśna, gęsta śmietana SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby! Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut. Mniej tradycyjny: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy pierożki, zalewamy wodą i dusimy ok. 4 minuty. Ja wybrałam ten drugi sposób, gdyż uwielbiam
Ostra na SłodkoFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Czy chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowe puree z dyni, do wykorzystania w ulubionych przepisach z dyni. Przekonaj się sam jakie to proste! The post Puree z dyni domowej roboty appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyMagda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni(...)Przygotowujemy warzywa – marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w identycznej wielkości kostkę co marchew. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. Upieczone kawałki dyni miksujemy na gładko. Na dużą i głęboką patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy marchew, seler oraz cebulę – wszystko razem smażymy, na średnim ogniu, od czasu do czasu
Smaczna StronaJesienna sałatka z ryżem, kukurydzą świeżą, kalafiorem i dynią. U mnie była w wersji na obiad lekki. możecie zabrać ją do pracy na lunch. Zrobiłam ją z tego co miałam w lodowce. Uwielbiam gotowana kukurydzę i dodaję ją do wielu potraw. Zostanie wam gotowana, zostawcie ją do sałatki, reszta składników to wasza inwencja. 1 woreczek ryżu długiego z dzikim(...)kolby kukurydzy ugotowanej 1/3 kalafiora natka pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty i gotuję, odcedzam i przelewam zimną
wesoła kuchnia