liczy :) Powiem więc, że naprawdę w porządku jest ta mąka. Ma bardzo przyjemną konsystencję, zmielona jest idealnie, nie za grubo, nie za drobno. Zbyt grubo mielona utrudniłaby formowanie np. chlebów, a zbyt drobna zatraciłaby wrażenie "pełnoziarnistości". Do tego jest bardzo smaczna. Quiche wyszło kruche i chrupiące, dokładnie tak jak wyjść miało. Nie wiem, czy to akurat zasługa mąki(...)zrobimy sos: makrelę rozdrabniamy pozbywając się ości, ogórki dość drobno siekamy. I do miski. A w ślad za nimi w misce ląduje cała reszta składników. Czosnek bardzo drobno siekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem
Marder&Marder Manufacturewięcej. I w tej chałce znalazłem to czego szukałem. Smak dzieciństwa. Powiem jeszcze, że przepis znalazłem u Pauliny z kotlet.tv i przygotowałem w pamiętny weekend, gdy jak szalony chleby piekłem. A przepis Pauliny delikatnie zmodyfikowałem. Zatem przepis: Składniki na dwie wielkie chałki: 550 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej tortowej 20 g drożdży instant 300 ml mleka(...)lewy, raz prawy) przez dwa sąsiadujące wałeczki". Końce podwijamy pod spód chałki, przyklejamy pod spodem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz robimy kruszonkę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy w dłoni na taką maślaną masę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika. Po tym czasie smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika. Ścieramy
Marder&Marder ManufactureDanie bardzo proste, przy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne żółtko apetycznie wylewa się z jajeczka! Bierzemy opiekany chleb i maczamy w tej pysznej miksturze :) Takie jajka mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, podawanych z majonezem, którego ja po Wielkanocy mam zawsze serdecznie dość. Oczywiście możecie je przygotować również(...)Następnie ostrożnie przełóż pierwsze jajko z miseczki do wrzątku. Pozwól mu się gotować przez 3 minuty (do miękkiego żółtka) lub 5 minut (do żółtka twardego). W czasie gotowania jajka mieszaj delikatnie wodę łyżką, aby woda wirowała wokół niego. Możesz od razu wbić do wody drugie jajko, jednak ja z przezorności wolałam tego nie robić. Wyjmij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej
Chilli Czosnek i Oliwaokazję podglądnąć proces powstawania. Chwila czasu , kilka składników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które. Części się udało(...)lusterku. Przyznaję : szczena mi opadła widząc efekt końcowy. Z całych sił próbowałyśmy dorównać mistrzowi i w każdy wypiek na pewno wkładałyśmy całe serce! Krzątając się po kuchni kroiłyśmy , mieszałyśmy , ubijałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze smakołyki. Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) W oczekiwaniu na nasze wypieki zajęliśmy się nauką o czekoladzie i zapachach
Ostra na SłodkoNasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej , w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje
Smaczne ZdroweZainspirowana ulubioną sałatką hawajską, wpadłam na pomysł zrobienia pasty , którą w końcowym efekcie nadziałam bagietkę, pokroiłam w kromki i ozdobiłam kawałkami ananasa i listkami oregano 🌿 Taka
Marcepanowa kuchniaPo prawie rocznej nieobecności powróciła do nas na dobre wiosna. Ptaki śpiewają, słońce świeci i grzeje, zimowe ubrania zapadły w sen szafowy. Dzieciaki chcą aktywnie spędzać
Dzieje kuchennej WiewióryTen ser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkach
Przepisy na domowy ser i chleb"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni
Słodkie Przyjemnościograniczeniami dietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę(...)osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować; mieszaną (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż), jaglaną, sorgo, gryczaną, orkiszową, owsianą z dodatkiem nasion. Przygotowanie kaszek - jak już wspomniałam - jest bardzo proste. Do ciepłego mleka lub wody
Poranek na słodkopowinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym i przełóżcie je do garnka i nadal oczyszczajcie ścianki i dno garnka, mieszajcie. Po kilku minutach zmiksujcie pozostałe pomidory i dodajcie do czerwonego już RAGU.Ja od siebie dodałam jeszcze butelkę niezwykle pysznej passata di pomodoro z LIDL. Te pomidory w butelce(...)godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym pieczywem ( u mnie chleb z makiem ) do wybierania sosu. Mięso można podać po zjedzeniu makaronu, nigdy równocześnie. ( zazwyczaj na tym samym talerzu ). ECCO FATTO- wszystko gotowe. Teraz możecie zdjąć fartuch
Z Kuchni Do Kuchnifajnych miejsc, przeprowadziłam się do Szczecina, który jeszcze cały czas poznaję, udało mi się trochę rozwinąć kulinarnie i nie tylko, zrealizowałam kilka ciekawych projektów, nauczyłam się piec serniki i chleb na zakwasie. Bardzo Wam za ten rok dziękuję, że byliście ze mną, śledziliście co działo się w mojej kuchni, że mi kibicowaliście i dzieliliście się moimi przepisami. Z Nowym Rokiem(...)łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy
Smakowity Blog KulinarnyBardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną(...)orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę w garnku. Zalej wrzątkiem, aby woda przykryła kalafiora w 3/4, dodaj 1 łyżkę soli i ugotuj
Chilli Czosnek i OliwaLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento
Marder&Marder ManufacturePotrzebne składniki: 2 średnie selery 4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe
Łycha smakówPotrzebne składniki: 4 średniej wielkości bataty 1 marchewka 1 pietruszka 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka papryki ostrej 40 g oleju kokosowego 40
Łycha smakówRano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z
Dzieje kuchennej Wiewióry