chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:277/356)

PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 137

robi tak słitaśne i różowo. Ok, każdy mówi jak lubi, ale na Boga!!! Dieta bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną(...)dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego

ladykitchen
Ladenia, czyli pizza z Grecji 220

oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa ). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora(...)niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić.  Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez ok. 5-7 min, aż uzyskać

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebek drożdżowy z pomidorami 141

Sypany chlebek drożdżowy z pomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto(...)szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto cheeseburger 255

Ciasto cheeseburger Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać

Blog z Apetytem
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 123

zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie(...)większej misy, dodaj sól. Wymieszaj. Krok 2 Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 2 łyżki oliwy, znowu wymieszaj. Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj

Niedzielny kucharz
Śledzie po sułtańsku 164

Przepis na śledzie po sułtańsku jest obecny w mojej rodzinie od lat. Tak przyrządzone Matyjasy pojawiają się obowiązkowo na każdej Wigilii i ważniejszej uroczystości rodzinnej. Nic

sierotka maRysia w kuchni
Guacamoli 108

smarowidełek” do chlebka, tym razem z awokado w roli głównej Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i też na lunch – polecam zabieranie guacamoli w oddzielnym pojemniku niż chleb. Dobrze sprawdza się też jako dip na przyjęciu, szczególnie w towarzystwie chipsów tortillowych My lubimy bardzo czosnkowy smak, ale polecam każdemu indywidualnie dobrać ilość ząbków czosnku do własnych upodobań(...)naczynia i rozdrabniamy widelcem. Należy pamiętać, że awokado jest dojrzałe, gdy pozwala rozsmarowywać się jak masło. Sokiem świeżo z wyciśniętym cytryny skrapiamy awokado, dodajemy cebulę, czosnek, pomidora i mieszamy. Ci, którzy lubią dodają pokrojoną kolendrę (można też użyć suszonej, chociaż smak nie jest tak intensywny). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zwykle wstawiam guacamoli do lodówki na około

Lamarida.pl
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 183

moim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje zieleniną(...)uzyskać letni płyn (jeśli masło dłużej się rozpuszcza trzeba potem lekko przestudzić, u mnie poszło szybko, bo wyjęłam je odpowiednio wcześniej z lodówki). Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut. do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około

Kolorowy Przepisownik
Chlebek bez mąki, a raczej wypiek pełen nasion i wszelkiego dobra. 128

Niby większość nazywa ten  wypiek chlebkiem, to jakoś do chleba mi on nie pasuje. Zostawmy jednak nazewnictwo i przejdźmy do konkretów.  Nasiona to samo dobro, jednak temperatura zabija w nich to co najlepsze, ale czasem warto się pokusić o tą profanację i zrobić sobie taką blaszkę, pieczonych ziaren. Która choć obdarta z najlepszego, to jednak do końca(...)oleju, ale za to z wodą,  która pozwoliła mielonemu lnu i jajkom zadziałać jak spoiwo. Dzięki czemu wypiek można było kroić na kromeczki. A więc wszystkie składniki mieszamy razem, orzechy  łamiemy na mniejsze kawałki,  a śliwki kroimy. W czasie pieczenia chcąc przyrumienić wypiek śliwki się przypalają. Dlatego gdy połączymy już wszystkie składniki z wodą ,  jajkami

Dieta moja pasja
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 138

Jak zwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 160

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są

Grahamka, weka i kajzerka
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 121

zawsze od razu wypić do dna. Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawić Przystanek na Nazuki W miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem . Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest(...)spacerów. Tbilisi oferuje bardzo dużo biorąc pod uwagę jak małym krajem jest Gruzja. Od razu zauważycie, że stare na każdym kroku przenika się tu z nowym. Piękne budowle mieszają się z postkomunistycznymi blokami z wielkiej płyty. Biedne domy stoją obok tych bogatych. Nad starówką króluje wzniesienie z twierdzą Narikala. Mury twierdzy powstały już w IV wieku, a jej resztę dobudowano

Poezja smaku
Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 151

Upały sprawiają, że na nic nie mam siły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 197

Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka  intensywnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej 110

Chlebek Naan pyszny dodatek do dań kuchni indyjskiej Uwielbiam hinduską kuchnię, te wszystkie przyprawy, zapachy, kolory, smaki. Chlebek Naan to zawsze obowiązkowe danie przy odwiedzinach w

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania