świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana nie będzie już czasu na pieczenie, poza domowych chlebem oczywiście, dla niego zawsze znajdzie się czas! Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy. Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzień Niepodległości... przyznam Wam się szczerze, że mój patriotyzm objawia się raczej inaczej niż w postaci marszów i flag dlatego też wczorajszy dzień spędziłam rodzinnie i
Dzieje kuchennej Wiewiórywypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku, ale z twardą, chrupiącą skórką zewnątrz. Ciężkie, ale nie zbite – chleby idealne. Dziś jednak nie na chleb Was zapraszam, a na fantastyczne drożdżówki! Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających(...)rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem, Przysmak z dyni oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy
Ostra na SłodkoPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLenyPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLenygojenie uszkodzeń skóry, ma działanie przeciwzapalne i zapobiega nowotworom . PRODUKT SPOŻYWCZY ZAWARTOŚĆ MGO Miód Manuka 38-829 mg/kg Inne rodzaje miodów 0-135 mg/kg Sos sojowy 8,7 mg/l Chleb 0,79 mg/kg Napoje alkoholowe 0-26 1,5 mg/l Miód manuka pozyskuje się głównie w Nowej Zelandii, z krzewów manuka, a jego produkcja wymaga przestrzegania rygorystycznych przepisów. Jest dodatkowym(...)nasze płatki owsiane tak, by były w miarę suche. Dodajemy do nich miodu manuka, masła orzechowego i pozostałe składniki (u nas wyżej wymienione śliwki, orzechy, płatki migdałów, morele). Dokładnie mieszamy i łączymy składniki. Wykładamy naszą masę na papier do pieczenia lub prostokątną foremkę do pieczenia i formujemy prostokąt, który grubiścią będzie przypominał sklepowe batoniki. Wkładamy do zamrażarki na jakieś
Czynniki pierwszepasztet można później zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść go w towarzystwie zielonej sałatki. Ja właśnie tak lubię najbardziej jeść wszelkie pasztety. Ale to też alternatywa dla chleba. Polecam wypróbujcie. A dziś pasztet z dynią. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji zbliżającego się Halloween. Ja zamiast robić dyniowe potwory szaleje w kuchni przygotowują różne dyniowe(...)podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Ciecierzycę oraz por z cebula i czosnkiem blendujemy. dodajemy pure z dyni i zmielone pestki dyni. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni
Przysmaki KarolkiJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaPieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie(...)wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże, w drugiej zaś mleko, Tang Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli chcesz nim poglazurowac bułki). Dodaj suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam
Kulinarne przygody GatityZnalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj mamy dla was żółty ser Monterey Jack . To amerykański ser, produkowany w stanie Kalifornia, w mieście Monterey (od którego wziął swoją nazwę). Tutaj, na wstępie
Marder&Marder ManufacturePrzepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w
Grahamka, weka i kajzerkawyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem Profi i czego chcieć więcej.Moje miejsce wypadowe kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci na wsi. Podejrzewam , że dlatego tak lubię(...)ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 25 minut. Do miski wlewam zupę, jogurt, dodaję pokruszoną fetę, jajko, sól, pieprz, koper i mieszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam, dodaję umyte kurki i dalej smażę. Dno każdej tarteletki smaruję pasztetem, wylewam masę jogurtową, układam kurki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni
wesoła kuchniacebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10(...)całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu pasztet złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół). 2 foremki (lub 1 keksówkę) smarujemy tłuszczem, np. margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masę wkładamy do foremek
Trzeci talerz