chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:284/356)

Puszyste bułeczki jogurtowe 243

Bułeczki jogurtowe Pyszne, puszyste i mięciutkie bułeczki pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta

Blog z Apetytem
Plecione wianuszki drożdżowe 111

"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać

Słodkie Przyjemności
Raw foods - 100% zdrowia :) 134

stosowane są wyłącznie naturalne składniki, które nigdy nie są podgrzewane, gotowane, pieczone, pasteryzowane, zarumieniane ani prażone. Jedyne procesy, którym poddane są składniki produktów RAW to kiełkowanie, marynowanie, miksowanie i mieszanie składników, jak również delikatne suszenie w niskich temperaturach." O miejscu jakim jest RAWFOODS można pisać i pisać :) Dlatego zachęcam Was do zajrzenia na stronę główną RAWFOODS jak i stronę sklepu(...)KRAKERSY  chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym *  krakersy meksykańskie  Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek

Zdrowie na języku :P
Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 176

Moja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami 132

Był plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania.  Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak??? Otóż

Dzieje kuchennej Wiewióry
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 138

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się

Ostra na Słodko
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 193

Nie lubię jak wieje wiatr, przynosi niepokój, bezsenność i niemoc. Tak mam od lat. Dzisiaj w nocy wiało i wieje nadal, na szczęście świeci słońce dodające

Dzieje kuchennej Wiewióry
Z cyklu: Domowe pieczywo - Serowe bułeczki z tapioki, bez glutenu (Panini al tapioca, senza glutine) 135

Dziś przepis dla wielbicieli żółtych serów, do których również si ę  zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki

La grande e la piccola cuoca
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 209

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe(...)ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia delikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastem ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm.Rozwałkować marcepan

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 258

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Śledzie po kaszubsku. 170

     Niesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały

Rozpustne gotowanie
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 143

której edycji śledzę wszystkie poczynania dzielnych piekarek i piekarzy. Po reaktywacji zakwasu wielokrotnie obiecywałam sobie wstąpienie w ich szeregi, czego efektem nie był dotąd ani jeden wspólnie upieczony bochen chleba, nawet jedna mała bułeczka nie zdołała wyrosnąć na czas! Kiepsko, wiem, bardzo kiepsko. I wstyd. Ale kiedy piekarski fartuch przywdziała Amber , z którą łączy mnie niejedna wspólna i jakże smakowita(...)zmniejszyłam do 1) 1 łyżeczka drożdży instant (dodałam 1,5 łyżeczki) skórka starta z 1 pomarańczy cukier trzcinowy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji

KUCHARNIA
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 138

Panzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do niej świeże pomidory i bazylię. I tak będzie ją jadł rodowity Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była(...)balonową blendera – cienką strużką, powoli, wlewamy do octu z czosnkiem oliwę stale miksując. Miksujemy do zemulgowania sosu (nie będzie bardzo gęsty). Dosalamy, dopieprzamy, wsypujemy słodką wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski.   Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom

Karo in the Kitchen
Żurek wielkanocny na zakwasie 197

macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja.  Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple(...)minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała. Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majeranek. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI 456

Jak pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków indyjskich. Jedzone z masłem ghee , solo są świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania