chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:291/356)

Salceson wieprzowo drobiowy w słoju. 161

Przepis SUROWIEC -2 nóżki wieprzowe -2 tylne golonki duże -2 ozory -4 nerki -skórki 0,5 kg -płuca 0,5 kg -serce wieprzowe -serduszka drobiowe 0

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Prosty sposób na gołąbki 161

Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.  Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone

prawdziwe jedzenie
Kokosowy tort smietanowy 198

Przyznam, że ten tort jest najładniejszym i najsmaczniejszym tortem jaki zrobiłam w swoim życiu. Nie mam tortowych zapędów i przeważnie piekę je tylko swoim najbliższym. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczona owsianka z bananem i truskawkami 113

Różnorodność produktów, jakie wytwarza firma Polskie Młyny jest ogromna. Przeróżne mąki, aż 26 rodzajów! W tym również ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK(...)truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła. 2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę mieszamy dokładnie ze sobą. Na koniec dodajemy płatki i mieszamy. 3. Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, truskawki pokrojone na pół wciskamy w masę i układamy na wierzch. Pieczemy owsiankę 40 minut

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 144

ociepli od piekarnika :P Co prawda ja dziś nie mam w planach drożdżówek, ale najzwyklejszą na świecie tartę z rabarbarem, mam ogromną ochotę upiec. Zwłaszcza, że przyjeżdża Mama piec chleb w takim piecu opalanym drzewem, którego wieki nie jedliśmy, więc pasuje mieć coś na słodko do jutrzejszej kawki ;) Oczywiście jak wyjdzie i będzie się nadawać do zdjęć, to i przepis(...)rabarbar: 500g rabarbaru 1 łyżka wody 100g cukru Kruszonka: 80g masła 160g mąki pszennej 80g drobnego cukru kryształu Dodatkowo jedno małe jajko do smarowania drożdżówek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 5 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko, dodajemy pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto dokładnie

Kuchnia w czekoladzie
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 144

międzynarodową. Mieliśmy więc więcej zajęć w grupach, żeby współpracować ze sobą etc. Na wymianie była młodzież z czterech krajów: Polski, Niemiec, Finlandii i Norwegii. Podczas zajęć zawsze byliśmy w mieszanych grupach tj. najczęściej po dwie osoby z każdego kraju. Szczerze mówiąc na początku było cholernie trudno, trzeba było się ośmielić, wyluzować, zacząć rozmawiać, ew. dogadać się na migi(...)kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw

breakfast of dreams
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 127

tradycyjne włoskie dania.  Zapraszam Was na przepyszne g rissini, jedne z najbardziej znanych i rozpowszechnionych produktów turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe  o długości od 40 do 80 cm  przygotowywane s ą  z ciasta drożdżowego z tylko(...)olio extravergine d'oliva 1 cucchiaino di rosmarino (tritato finemente) PRZYGOTOWANIE Przygotowanie grissini rozpoczynamy od podgrzania oliwy do temperatury 40-50 stopni. Oliwki drobno siekamy. W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabianie ciasta, stopniowo dodając oliwki, rozmaryn oraz sól.  Ciasto

La grande e la piccola cuoca
Paluszki z fety w panierce z czarnuszką 159

tarta (może być panko) - mąka tortowa - czarnuszka - olej rzepakowy Z dwóch opakowań fety otrzymamy 12 paluszków, więc kroimy na 12 równych porcji. Do bułki tartej wsypujemy 2 łyżeczki czarnuszki – mieszamy. Jajko rozkłócimy z wodą. Do woreczka wsypujemy 2 łyżki mąki tortowej. Pokrojoną fetę panierujemy kolejno – w mące, jajku, bułce tartej z czarnuszką. Układamy na desce, pozostawiamy na ok. 10 minut(...)drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się

mojewypiekiinietylko
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 253

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu . Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane(...)jajko 167 g mleka 40 g masła Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko,  aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Uformuj

Grahamka, weka i kajzerka
Chlebki orzechowo-owsiane 191

Ni to ciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ocet jabłkowy 1638

Przypadkiem zupełnie weszliśmy w posiadanie dość dużej - delikatnie mówiąc - ilości jabłek. Tak jakoś prawie 80 kg. Trzeba było coś z nimi na szybko zrobić. Bo to

Marder&Marder Manufacture
Chrzan tarty domowy 156

Mieliśmy ambitny plan zetrzeć chrzan i popakować go w słoiki. Tak żeby był. Do mięsa jakiegoś, do kiełbas, do wędlin na kanapki. No tak po prostu

Marder&Marder Manufacture
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 120

ekologiczny. Żeby w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie(...)miodu – ok 50 ml oleju arganowego BioPlanet Migdały mielimy w młynku (lub w blenderze), aż otrzymamy konsystencję pudru. Przenosimy do miski dodajemy miód, olej arganowy i całość mieszamy. Przechowujemy zamknięte w słoiku w lodówce prze ok 1 tydzień. Wszystkiego zdrowego i smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Rolada z taleggio i szpinakiem 177

Przepis na tę roladę podał  w swojej książce "Cała Obfitość" Yotam Ottolenghi. Jest bardzo smaczna, a z ciastem dobrze się pracuje. Nie miałam creme fraiche

Stare Gary
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 167

przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo to nie jest tu tłoczno, ludzie życzliwi, jedzenie dobre, a widoki(...)cebuli wraz z kolejną łyżką oliwy. Dodajemy sól, pieprz i smażymy bez przykrycia około 8 minut. Pod koniec dodajemy suszone zioła. Przekładamy do miski, dodajemy przestudzony ryż i mieszamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą (około 5 minut). Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet balsamiczny, suszoną paprykę lub czubricę, słodką paprykę, cukier

Moja Mama Gotuje
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 182

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Pizza:  Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania